Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
MediaNav restarty
Autor Wiadomość
m81wwski 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 LPG
Rocznik: 2014
Dołączył: 17 Gru 2016
Posty: 32
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-01, 21:58   MediaNav restarty

Od tygodnia moja MediaNav 1 - wersja z przerobioną pamięcią na kartę SD samoczynnie restartuje się kilka razy po uruchomieniu silnika. Czasami 2-3 razy czasami cały czas.
Sprawdziłem czy zasilanie dochodzi i nie ma przerw w zasilaniu - oczywiście na wyjętym radiu.

Nie mam pomysłu jak to sprawdzić przy radiu zamontowanym.

Wersja oprogramowania 4.0.6

Od kupna radia nic w nim nie mieszałem. Jeździło mniej więcej sprawnie przez ponad 1,5 roku

Wcześniej miałem kilka razy problem, że w podróży ok 2 godzinnej po 1,5 godziny radio zacinało się na nawigacji. Muzyka grała ale nawigacja i wyświetlacz przestawał pracować.

Czy ktoś miał podobny problem?
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 877
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-01, 22:33   

Od razu problem sam nakresliłeś
m81wwski napisał/a:
Od tygodnia moja MediaNav 1 - wersja z przerobioną pamięcią na kartę SD samoczynnie restartuje się kilka razy po uruchomieniu silnika. Czasami 2-3 razy czasami cały czas.

Masz przerobioną pamięć. Sprawdź przede wszystkim na płycie, czy lutowania -kabelki do złącza gniazd kart SIM są sprawne. Masz płytę zmodernizowaną i pewnie wystarczy wstrząśnięcie i coś nie styka w gniazdach. Czasami styki mogą też nie kontaktować. /przemyć spirytusem, punkty kontaktowe - dogrzać itd/. Najlepiej daj to elektronikowi.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-01, 23:35   

Takie problemy jeśli nie sa to problemy połaczeń to najprawdopodobniej wina padającej karty SD .
Pamiętaj że karta musi być szybka co najmniej klasy U10 , im większy transfer tym lepsza . Zgraj na nią obraz i sprawdź czy jest poprawa.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
m81wwski 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 LPG
Rocznik: 2014
Dołączył: 17 Gru 2016
Posty: 32
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-03, 18:28   

Niestety po zgraniu obrazu karty na inną, nową niestety Media Nav przestała się włączać.

Taki sam objaw mam też na oryginalnej karcie. Sprawdziłem gniazdo karty SD i wszystko wydaje się być ok - chyba, że kabel gdzieś przerywa.

Na dzień dzisiejszy status jest taki, że po włączeniu radia zatrzymuje się ono na logo Dacii.
Obraz regularnie miga co chwila ale samo radio się nie włącza.

Może ktoś z was ma jakiś pomysł
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 877
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-03, 18:40   

m81wwski napisał/a:
wszystko wydaje się być ok - chyba, że kabel gdzieś przerywa.

A to jest podstawa do dalszego poszukiwania :roll:
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-03, 20:30   

A czy karta jest szybka kartą ?
Jaki masz na niej transfer danych wgrywając obraz?
I jakiego producenta.
U mnie nie działały żadne Platinety/Goodramy/Kingstony nawet ze znaczkiem 10U ale bez problemu działały karty Sandisk.
Jesli pradkośc transferu jest mniejsza niż 8MBs to będzie migało logo i nie odpali system.
Sformatuj starą kartę i wgraj od nowa obraz ( wysłałem Ci linki do obrazów 4.0.6 i 6.0.3MD)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
m81wwski 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 LPG
Rocznik: 2014
Dołączył: 17 Gru 2016
Posty: 32
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-04, 22:19   

Przetestowałem obie karty. Wybrałem szybszą tą starą oczywiście

Po wgraniu obu softów niestety nadal nie włącza się radio.

Możliwe, że albo gniazdo SD jest uszkodzone lub któryś z kabelków nie łączy.

Opcja nr 3 - nie wiem
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-04, 22:25   

A sprawdziłeś prędkość transfery z/na kartę ?
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
m81wwski 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 LPG
Rocznik: 2014
Dołączył: 17 Gru 2016
Posty: 32
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-05, 10:41   

Sprawdziłem dwie jakimś programem H2testw

Pierwsza oryginalna od ciebie miała zapis ok. 19,70 MB/s a odczyt 39,2 MB/s

Druga, którą kupiłem Sandisc Ultra 8Gb klasy 10 miała zapis na poziomie ok. 10 MB/s
więc nawet jej dalej nie testowałem
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-05, 11:39   

No to podrzuć do mnie zobaczymy co się da zrobić :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne