Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepszy soft do MediaNav Evolution
Autor Wiadomość
Rysiek72 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 tce
Rocznik: 2016
Wiek: 46
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 11
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2019-02-28, 20:58   

Witam, to mój pierwszy post na forum po zakupie używanego auta, które na co dzień użytkuje moja żona. Pomimo uporczywego przeszukiwania forum nie mogłem znaleźć odpowiedzi na mój problem z MNE. W moim MNE wersja systemu 6.0.4 po "zabawie" i "grzebaniu" w micomtest w celu uruchomienia funkcji eco i wyświetlania temperatury na wyświetlaczu radia ( wynik negatywny) aktualnie mam problem z radiem. Mianowicie nie mogę zaprogramować wybranych stacji na listę stacji a najbardziej irytuje mnie, że radio gubi zasięg czego wcześniej nie było. Nadmieniam, że udało mi się ponownie uruchomić sterowanie radiem manetką pod kierownicą bo też to wyłączyłem bawiąc się w micomtest. Czy coś dezaktywowałem w micomtest i to jest powodem. Nadmieniam, że funkcja antena jest pasywna. Czy faktycznie bez tego BIC-a nie uda mi się uruchomić wyświetlania temperatury oraz funkcji eco ( wyświetla tylko czas pracy silnika bez wskazań na zużycie paliwa). Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam forumowiczów.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 56 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-28, 23:04   

Bez BIC nie będziesz miał żadnych danych do wyświetlania.
Nie robiłeś zdjęć zmieniając coś ?
W takim razie zrób zdjęcie ekranu a powiemy Ci co masz zmienić
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2612
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-02-28, 23:06   

Tak sie koncza zabawy z zapalkami.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Rysiek72 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 tce
Rocznik: 2016
Wiek: 46
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 11
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2019-03-01, 07:37   

Dzięki za zainteresowanie. Auto poza domem. Gdy będę miał dostęp do Dacii zrobię zdjęcie i wrzucę na forum. Pozdrawiam.
 
Rysiek72 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 tce
Rocznik: 2016
Wiek: 46
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 11
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2019-03-01, 20:36   

jas_pik napisał "W takim razie zrób zdjęcie ekranu a powiemy Ci co masz zmienić"
Witam, wrzucam zdjęcie ekranu micom i proszę jas-pik o pomoc. Z góry bardzo dziękuję.

20190301_193017.jpg
Plik ściągnięto 74 raz(y) 215,29 KB

Ostatnio zmieniony przez Rysiek72 2019-03-01, 21:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 56 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-01, 21:51   

Trochę namieszałeś i niestety nie wiem czy uda się wszystko poprzez to menu ekranowe przywrócić.
Odpowiedz na kika pytań:
- czy MNE jest z DAB-em czy nie ( czy ma brązowe złacze Fakra z tyłu?)
- Czy masz automatyczną skrzynię biegów?
- czy masz automatyczną klimatyzację ?
- czy montowałeś tweetery ?
- czy zamontowałeś ( zamierzasz zamontować) kamerę ?
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Rysiek72 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 tce
Rocznik: 2016
Wiek: 46
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 11
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2019-03-02, 08:44   

Witam i od razu bardzo dziękuję za chęć niesienia pomocy. Odpowiadam pytania w sposób chronologiczny : MNE raczej nie jest z DAB-em chociaż nie sprawdzałem z tyłu tego złącza Fakra ale jak jest włączone radio i na panelu jest FM i DAB to po wciśnięciu DAB pojawia się komunikat "funkcja jest niedostępna", skrzynia biegów to manual, nie mam klimatyzacji automatycznej, nie montowałem tweeterów ( chodzi o głosniki wysokotonowe ?), nie montowałem ale rozważam montaż kamery. Dodam, że podczas "zabawy" MICOM uwaliłem cały system i mój "chestniak" wgrał mi na nowo wersję 6.0.4.( cos znalazł w necie na rosyjskich stronach ). Poza problemem z radiem przy navi i mapach komunikat "zgadzam się " jest szary i nieaktywny a po włączeniu radia pojawia się komunikat dokładnie nie pamiętam, że nie mam licencji na mapy czy coś w tym rodzaju. Pozdrawiam. :->
Ostatnio zmieniony przez Rysiek72 2019-03-02, 08:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 249
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-03-02, 08:52   

Jeżeli masz komunikat dab funkcja niedostępna tzn. że masz brak zasięgu stacji radiowych, szary przycisk oznacza o braku licencji. Ja mam podobnie jak auto jest w garażu.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 56 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-02, 10:55   

@Rysiek72 .
Trzeba było tak napisać na początku.
Wygląda na to ze bez przysłania jej do mnie niewiele zrobimy.
Te problemy wynikają z wgrania tego czegoś z rosyjskich stron oraz zabaw.
Moje pytanie wynikało stąd że te wszystkie funkcje masz uruchomione ( o które pytałem) i każda z nich jesli nie ma właświego modułu może powodować problemy) .
Ale najbardziej podejrzany jest soft z Rosjii ( oni używają innego kodowania FM)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Rysiek72 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 tce
Rocznik: 2016
Wiek: 46
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 11
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2019-03-02, 15:08   

Witam, a czy ktoś z forumowiczów z lubelskiego takie tematy naprawia z całym szacunkiem dla jas-pik ?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 56 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-03, 20:31   

Podejrzewam że mało jest takich osób niestety
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Rysiek72 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 tce
Rocznik: 2016
Wiek: 46
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 11
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2019-03-05, 21:05   

jas_pik napisał/a:
@Rysiek72 .
Trzeba było tak napisać na początku.
Wygląda na to ze bez przysłania jej do mnie niewiele zrobimy.
Te problemy wynikają z wgrania tego czegoś z rosyjskich stron oraz zabaw.
Moje pytanie wynikało stąd że te wszystkie funkcje masz uruchomione ( o które pytałem) i każda z nich jesli nie ma właświego modułu może powodować problemy) .
Ale najbardziej podejrzany jest soft z Rosjii ( oni używają innego kodowania FM)


Czasami jeżdżę w okolice W-wy. Czy w grę wchodzi tylko wysyłka. Jak długo trwałaby naprawa i jaki byłby koszt ? . Czy wgranie na nowo softu 6.0.4 naprawi sytuację ?. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Rysiek72 2019-03-05, 21:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 56 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-05, 21:24   

To nie jest tylko proste wgranie softu niestety ale znalezienie poprawnych ustawień wielu parametrów (w szczególności radia)
Jak długo będzie trwało trudno zdalnie stwierdzić może sie uda w ciągu jednego dnia może to potrwać i znacznie dłużej ( ostatnio naprawę kilku takich sprzętów robiłem chyba ze 3 miesiące bo tyle trwały próby znalezienia powtarzalnego sposobu naprawy ( trafiło do mnie kilka MN w stanie tzw >Connect Diag Tool< których nawet CLIP nie widział.
Najlepiej podrzucić ale pewnie dopiero w okolicach Wielkanocy bo przez klika tygodni będę poza domem.
Takie rzeczy to dla mnie wyzwanie - zrobię to za darmo - no może za czteropaka dobrego lokalnego browaru :mrgreen:
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Rysiek72 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 tce
Rocznik: 2016
Wiek: 46
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 11
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2019-03-06, 07:31   

Dzięki za odpowiedź. Będę pamiętał o przekazanych informacjach.
 
cowcar 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 90
Skąd: LKS
Wysłany: 2019-03-06, 09:16   

Witam.
Mam wersję oprogramowania 1.0.13.1
Mapy w wersji 2017.Q2 HERE

Dealer wspomniał, że aktualizacje znajdę na MyDacia (na razie nie mogę dodać samochodu muszę poczekać kilka dni).

Czy MyDacia jest powiązana z Naviextras?
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 936
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-06, 09:45   

cowcar napisał/a:
Witam.
Mam wersję oprogramowania 1.0.13.1
Mapy w wersji 2017.Q2 HERE

Dealer wspomniał, że aktualizacje znajdę na MyDacia (na razie nie mogę dodać samochodu muszę poczekać kilka dni).

Czy MyDacia jest powiązana z Naviextras?

Kolega z MN3 wskoczył nie w ten wątek. Wystarczy założyć nowy, dla posiadaczy MN3
Aktualizacja map jest darmowa przez pierwsze pół roku na fabrycznym Naviextras/My Dacia.
Trzeba się spieszyć , bo czas liczą od wydania samochodu i jest zakodowany już w MN.
.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1472
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-06, 13:52   

cowcar napisał/a:
Czy MyDacia jest powiązana z Naviextras?

To są dwa różne serwisy, osobna rejestracja i logowanie. Wchodź od razu na Naviextras: Tutaj
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-03-06, 13:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Wiek: 100
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 172
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-03-06, 19:12   

paul7 napisał/a:
Aktualizacja map jest darmowa przez pierwsze pół roku na fabrycznym Naviextras

Jesteś pewien bo mi się obiło o uszy że tylko 3 miesiące.
 
macminer 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 07 Wrz 2018
Posty: 138
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2019-03-06, 19:19   

Black Dusty napisał/a:
tylko 3 miesiące

Tylko trzy miesiące.
A dokładniej: jednorazowa w czasie trzech miesięcy. To znaczy, że jeśli raz ściągnąłem aktualizację w tym okresie, a w międzyczasie pojawią się nowsze mapy, to tylko te pierwsze dostanę za darmo.
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1438
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-03-06, 21:06   

macminer napisał/a:
To znaczy, że jeśli raz ściągnąłem aktualizację w tym okresie, a w międzyczasie pojawią się nowsze mapy, to tylko te pierwsze dostanę za darmo.


Dlatego warto robić aktualizację pod koniec tych 3 miesięcy. Ja miałem ostatnio robić aktualizację na 2018Q3 i jak już się prawie do tego zabrałem to pojawiły się mapy 2018Q4, więc warto poczekać prawie do ostatniego dnia.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 936
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-06, 21:40   

W MNE jest wpis o dacie uruchomienia, więc można sobie te sprawę prawdopodobnie wyedytować. W MN3 cowcar , to ma jest trochę inaczej. Ale jak jest możliwość aktualizacji, to aktualizuj na nowsze mapy jakie oferują. I nie czekaj , mapy z 2017 w Polsce to inna epoka.
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1438
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-03-06, 21:51   

Swoją drogą to dziwne, bo ja po aktualizacji map w MNE po zakupie Dustera w kwietniu 2018 miałem właśnie 2017.Q2. Teraz po roku widzę, że dają te same, na które ja aktualizowałem... Masakra. :roll:
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
cowcar 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 90
Skąd: LKS
Wysłany: 2019-03-06, 22:00   

Przepraszam za wpis nie w tym wątku ale wchodząc na naviextras miałem do wyboru:
MediaNav bez licencji
MediaNav
MediaNav Evolution
MediaNav Evolution late 2018 (myślałem, że ta jest moja...)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 56 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3314
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-06, 22:18   

cowcar napisał/a:
MediaNav Evolution late 2018 (myślałem, że ta jest moja...)
to właśnie MN3 ( na linuxie) w Polsce dostępna dopiero od 2019 roku.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Rysiek72 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 tce
Rocznik: 2016
Wiek: 46
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 11
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2019-03-11, 18:22   

jas_pik napisał/a:
@Rysiek72 .
Trzeba było tak napisać na początku.
Wygląda na to ze bez przysłania jej do mnie niewiele zrobimy.
Te problemy wynikają z wgrania tego czegoś z rosyjskich stron oraz zabaw.
Moje pytanie wynikało stąd że te wszystkie funkcje masz uruchomione ( o które pytałem) i każda z nich jesli nie ma właświego modułu może powodować problemy) .
Ale najbardziej podejrzany jest soft z Rosjii ( oni używają innego kodowania FM)

Witam, mam pytanie może banalne ale na jakich warunkach mogę podesłać do Ciebie moje MNE do ewentualnej naprawy ?
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne