Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie: Parametry jazdy w MNE
Autor Wiadomość
Atlik 


Marka: Dacia
Model: Logy
Silnik: 1.6 SCI
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 10 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Radlin
Wysłany: 2019-03-10, 23:33   Pytanie: Parametry jazdy w MNE

Witam stałem się posiadaczem Lodgy rocznik 2019, mając fabrycznie wbudowany gaz, zostałem pozbawiony podstawowych informacji o średnim spalaniu samochodu.
W DD II w MNE jest opcja eco, która pokazuje parametry na których mi zależy i zastanawiałem się czy warto bawić się w odblokowywanie tego sprzętu by odblokować te opcje w lodgy. Zdaję sobie sprawę, że sprzęt musiał by być podłączony w jakiś sposób przez ODB II by takie informacje były pokazywane na panelu.
Autko jest na gwarancji więc jakiekolwiek modyfikacje czy dopinanie modułów ODB II nie wchodzą w grę (W ASO mogli by chyba na LOGach zobaczyć, że jakiś moduł był podłączany).
Pytanie zatem do posiadaczy modelu Lodgy po lifcie, czy tryb eco w MNE jest możliwy?
Czytałem na forum, że w ASO mogą przywrócić podstawowe informacje dot. spalania, średniego spalania, możliwego dystansu do przebycia na benzynie.
Pozdrawiam ;)
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 302 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-11, 00:53   

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=14306
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 961
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-11, 07:35   

W Lodgy z gazem pozbawiono możliwość odczytu danych spalania nawet na gnieździe OBD, trzeba to aktywować w kompie, przy tym, że jest to niezalecana modyfikacja wg Renault Polska...
 
Atlik 


Marka: Dacia
Model: Logy
Silnik: 1.6 SCI
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 10 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Radlin
Wysłany: 2019-03-11, 21:17   

Trochę dziwna ta logika Renault Polska. Ciekawe czy w innych krajach również takie coś stosują.
Bawiłeś się w odblokowanie tych funkcji? Albo w ASO co na ten temat mówili?
Bo jakoś nie wydaje mi się by pokazanie odczytów danych spalania na benzynie w jakiś szczególny sposób zaburzało pracę silnika jadąc na LPG.
Nie mniej dzięki za odpowiedź ;).
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 250
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-03-12, 08:35   

Możliwe, że odblokowanie tej opcji spowoduje, że odczyty będą "wariowały", gdyż na benzynie i na gazie jest inne spalanie a moduł tego nie będzie rozgraniczał.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-03-12, 08:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
Mocker 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Dołączył: 07 Lut 2019
Posty: 5
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-03-12, 23:55   

Atlik, z ciekawości: masz MN3 i Android Auto?
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 250
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-03-13, 08:38   

Ma rocznik 2019 to chyba już MN3
 
Mocker 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Dołączył: 07 Lut 2019
Posty: 5
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-03-13, 14:34   

"Chyba" mnie nie satysfakcjonuje. ;)
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 13 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1160
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-03-13, 14:41   

Powiem Ci, że DD II z LPG, ale bez MNE też ma te funkcje zablokowane. Niestety na razie nie dorwałem takiego z Media Nav.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
Atlik 


Marka: Dacia
Model: Logy
Silnik: 1.6 SCI
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 10 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Radlin
Wysłany: 2019-03-13, 22:04   

Mocker napisał/a:
Atlik, z ciekawości: masz MN3 i Android Auto?


Niestety ale z tego co sprawdzałem to jest stara wersja MNE.
Ostatnia aktualizacja 9.1.3.
Trochę irytujące ale w Polsce Dacia chyba później wprowadza nowości.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne