Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana radia na MediaNav
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-20, 23:06   

Poszukaj ( w tym dziale) ja jesem na GSM-ie i nie bardzo mam ja szukać .
Ogółnie - na razie tylko jeden moduł pracuje poprawnie ( podobno inne tż ale trzbaa je upgradować do nowszego softu)
Pokazują temperaturę i Ekojazdę .
I to wszystko :)
Ciekawsze będa ( jak uda się rozgyźć MNEvo z softem 805 które numery modułów cofania pracują z tym softem ) bo wspópracuja jednoczesnie z kamera i czujnikami tylnymi - pokazując teren i przeszkody w formie graficznej jak na filmiku

Zaś w 9.1.1 chyba będzie działać "bird view" ale musimy poczekać aż nowy Duster wyjedzie do klienta i może się uda znaleźć numer BIC-a do kamer
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
antychrust 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI + LPG
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 14 Lut 2016
Posty: 28
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-24, 23:59   

Cześć, dostałem już radio i mam mały problem - próbowałem wejść w menu serwisowe MICOM ale niestety nie działa. Może ja coś robię nie tak, ale wsadzam tego pustego pendrive, wyciągam, włączam zapłon, wyłączam radio, +, -, wsadzam pendrive'a i informuje mnie tylko że nie ma na nim plików. Może coś robię nie tak? Wersja 4.0.6.
Zaczne sie chyba rozglądać za BIC i kamerką cofania :D
PS Jak odtwarzam muzykę przez BT to dźwięk co kilkadziesiąt sekund delikatnie przerywa - normalne to? Jakby nie nadążało z buforowaniem. Na Plug&Radio było idealnie.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-25, 00:08   

Menu serwisowe MICOM nie działa od wersji wyższej niż 4.0.3 poprzez sztuczkę z pendrivem .
A do dzisiaj nie udało się jeszcze odkryć jak wejść do MICOM w tym sofcie przez kody serwisowe.
Pozostaje ddt4all lub CLIP lub dmicom :)
Co do przerywania - jeszcze mi się nie udało spotkać ( ale to może dlatego że mam iPhone ) , ale sprawdzając na starym Galaxy też się nie spotkałem z przerywaniem odtwarzania dźwięku .
Sprawdź czy soft telefonu jest aktualny .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
antychrust 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI + LPG
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 14 Lut 2016
Posty: 28
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-25, 00:15   

No właśnie też mam iPhone. 7, najnowszy soft, na każdym urządzeniu dźwięk idealny, a tutaj tak średnio.
Co do MICOM to trudno, i tak miałem kupić kabel OBD. Wystarczy jakiś na ELM327? Rozumiem że będę musiał wtedy zrobić sztuczkę z zamianą CAN L i H żeby dostać się do radia?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-25, 00:18   

Tak wystarczy ELM i sztuczka z podmiana połączeń ale musisz posprawdzać te ELM-y bo nie każdy poprawnie działa
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
antychrust 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI + LPG
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 14 Lut 2016
Posty: 28
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-25, 00:33   

OK, dzięki :) A dmicom to co to jest, jakiś tutorial? Może z tego bym skorzystał. I kolejne pytanie - da się ustawić BT Audio jako domyślne wejście - żeby po uruchomieniu auta nie włączało się FM tylko dźwięk z BT. Przepraszam, że tak tyłek zawracam, ale obecnie jestem na etapie robienia w tym aucie wszystkiego co się da 8-) Ehhh, w Loganie I wszystko było takie proste do zrobienia, wszystko prawie że analogowe ;)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-25, 16:04   

Dmicom to program ( zroiony przez kolegów z Frnacji z portalu msieurlolo.fr) do zmian parametrów MN1 oraz wczesnych wersji MNEvolution.
Jest jednak dość niebezpieczny bo może uwalić sprzęt. Bezpieczniej to samo zrobić za pomocą ddt4all.
Standardowo nie ma chyba opcji do startu czegoś innego niż radio ( albo ja tego nie odkryłem - ale nie szukałem)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
antychrust 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI + LPG
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 14 Lut 2016
Posty: 28
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-25, 22:48   

A polecisz mi jakiś konkretny kabel OBD2 żeby dobrze działał z ddt? I żeby dało się w nim łatwo zamienić te piny do Multimedia CAN...
A, jest opcja że antena BT jest zintegrowana w antenie GPS? Bo coś mi się wydaje że dlatego dźwięk mi szarpie czasem - jeszcze nie mam anteny GPS bo poczta nawaliła.
Ostatnio zmieniony przez antychrust 2017-11-25, 22:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2017-11-26, 00:39   

antychrust, najłatwiej chyba byłoby podmienić w pseduo fordowskim elm327:
http://www.daciaklub.pl/f...1737280#1737280
masz już przełącznik:
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 198
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2018-07-06, 18:04   Nowy Duster - wymiana fabrycznego radia na Media Nav Evo -

Witam chciałem wymienić fabryczne radio w nowej Dacii Duster na Media Nav Evo.... tyle że wtyczki są inne. Jak nazywają się przejściówki które można zastosować - ktoś wymieniał radio w nowej Dacii ? Tył oryginalnego radia z wtyczkami Foto: Stare radio

Tył Media Nav Evo Foto : Media Nav Evo
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2018-07-06, 18:28, w całości zmieniany 6 razy  
 
taal 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,5dCi
Rocznik: 2018
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Maj 2018
Posty: 3
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-07-06, 19:13   

U mnie wtyczki pasujące były schowane głębiej i spięte łącznikiem do tych od fabrycznego radia.

Wtyczki pasujące przyczepione były do plastików ramki.

Nejlepiej weź ręką prześledź trasę jednej wiązki i powinieneś trafić na łącznik.

Niestety nie zrobiłem zdjęć w trakcie zmiany:(

pozdrawiam,
Tomek
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-06, 19:37   

jesli znadziesz głebiej te załcza pasujące do MN to ja byłbym zainteresowany odkupieniem tych przejściówek które Ci zostaną .
Policz ilośc ppinów w tych "nowych" wtyczkach.
Dotyczhczasowe były 12 i 24 pinowe
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 198
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2018-07-07, 09:07   

taal napisał/a:
U mnie wtyczki pasujące były schowane głębiej i spięte łącznikiem do tych od fabrycznego radia.


Bingo...rzeczywiście były po bokach schowane (za pierwszym podejściem myślałem że to kable do sterownika)...bardzo dziękuję za pomoc :-)
 
GRL 


Marka: Dacia => VW
Model: Duster II => Golf
Silnik: 1.6sce => 1.0tsi 115
Rocznik: 2018 => 2019
Wersja: Comfort
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 20 Lip 2016
Posty: 1151
Skąd: ZS
Wysłany: 2018-07-09, 00:06   

Czyli wsadzenie używanego MN do DD2 jest wciąż plug&play?
 
dorota4i 


Marka: Renault
Model: Megan IV, Clio 4, Captur, Laguna III
Silnik: 1.6 DCI
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 14
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-07-09, 02:01   

jak najbardziej, ostatnio klientowi zakładałem to wystarczy wypiąć tą przejściówkę a dalej już normalnie - żadnych ramek ani mocowań czy śrubek nie trzeba mieć dodatkowych
Ostatnio zmieniony przez dorota4i 2018-07-09, 02:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
rysiek223 



Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 207
Skąd: abc
Wysłany: 2019-01-08, 16:09   Media nav

Mam pytanie odnośnie media nav, otóż przymierzam się do wymiany radia fabrycznego plug&play a zakupu media nav i podłączenia kamery cofania, zatem potrzebne mi bedzie media nav, kamerka, antena gps i chyba jakaś złączka?
Z tego co widzę wyszły różne wersję kto mnie uswiadomi którą warto zakupić w rozsądnej cenie ( takie znalazłem o tych nr. katalogowych)
281151936R
281153855R
281135855R
281157850R
281156588R
281154488R

oraz takie oznaczenia wersji?
LAN5200WR1
LAN5200WR3
LAN5200WR5
_________________

 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-08, 17:24   

Wal bezpośrednio do kolegi jas_pik lub robson330.
Wszystko ci wytłumaczą i mają najnowsze wersje.
 
awierone 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Dołączył: 11 Mar 2019
Posty: 5
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2019-03-11, 07:50   Oryginalne radio 2din na MediaNav Evolution , P&P ?

Witam. Posiadam u siebie w Dusterze (2014r) oryginalne radio 2din z BT i sterowaniem przy kierownicy. MAm kilka pytań:
Czy da radę zamienić na zasadzie P&P na Media Nav LAN5200WR4 ?
Czy trzeba dokupić jakąś ramkę etc. ?
Czy trzeba dokupić jakąś antenę gps?
Czy funkcjonalność BT i sterowania przy kierownicy pozostaną tak jak do tej pory ?

W załączniku oba radia/navi.

radia.jpeg
stare i nowe radio/navi
Plik ściągnięto 9 raz(y) 38,63 KB

 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3033
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-11, 08:39   

Było ze sto razy , wystarczy przyjrzeć dział Multimedia.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-11, 08:55   Re: Oryginalne radio 2din na MediaNav Evolution , P&P ?

awierone napisał/a:

Czy da radę zamienić na zasadzie P&P na Media Nav LAN5200WR4 ?

tak
awierone napisał/a:
Czy trzeba dokupić jakąś ramkę etc. ?

nie
awierone napisał/a:
Czy trzeba dokupić jakąś antenę gps?

tak na alledrogo za ok 25 zł , z wtykiem fakra
awierone napisał/a:
Czy funkcjonalność BT i sterowania przy kierownicy pozostaną tak jak do tej pory ?


tak
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
tAboon 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe 109KM + LPG-LR
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 580
Skąd: Gdynia / Kielce
Wysłany: 2019-03-11, 08:56   

jas_pik, nie jestem autorem posta, ale dziękuję. Bo też byłem tego ciekaw.

Chyba nie lubisz się rozpisywać :) Konkretne szybkie odpowiedzi 8-)
_________________
Pozdrawiam
LwG
Bună salutări :)
Ostatnio zmieniony przez tAboon 2019-03-11, 08:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
awierone 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Dołączył: 11 Mar 2019
Posty: 5
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2019-03-11, 09:19   

Szukałem, może zbyt mało dokładnie:/ Tak czy siak dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 348 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16540
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-11, 09:28   

http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + montaż media* = http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=15429
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-11, 09:55   

laisar napisał/a:
http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + montaż media* = http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=15429

Wiele razy laisar wskazywał, jak korzysta się z funkcji szukaj na forum. Gdzieś nawet widziałem jego mały samouczek. Zawsze podziwiałem kolegę w tym zakresie :lol: .
Bo i mnie też często, nie chciało się szukać.
avierone , jak widzisz koledzy zawsze pomogą w każdym temacie. Należy ulepszać , jak tylko się da.
 
Shuruppak 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 sce
Rocznik: 2019
Wersja: Essential
Dołączył: 11 Maj 2020
Posty: 11
Skąd: Lublin
Wysłany: 2020-05-11, 21:06   Podmiana radia na MediaNav

Witam wszystkich :)

Jest to mój pierwszy temat na tym forum, a moje pytanie jest następujące. Z góry uprzedzam, że raczkuję trochę w temacie.
Otóż jestem od ponad roku posiadaczem Dacii Duster II w wersji essential, w której nie mam radia z medianav, tylko zwykłe (jak na załączonym foto). Przymierzam się do podmiany na medianav z myślą, by kiedyś zainstalować jeszcze kamerę cofania. Chciałbym nabyć oryginalne media, jakie są dostępne np. na portalach aukcyjnych. I tutaj pojawia się moja wątpliwość: czy do DDII pasować będzie medianav np. z Dacii Sandero, Lodgy, Dokker lub z Dustera pierwszej generacji, czy wszystkie roczniki i medianav z różnych modeli można stosować zamiennie? Czy rocznik produkcji radia również ma znaczenie, np. czy takie z 2016 mogę zainstalować do Dustera z 2019?
W kwestii podłączenia, przejściówek już się zapoznałem czytając tematy na tutejszym forum, jednakże w kwestii, o którą pytam, nie znalazłem odpowiedzi ;)

Dziękuję z góry za info i pozdrawiam ;)

20191103_141418.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 148,37 KB

 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne