Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-04-15, 02:09
Czujniki / system kontroli ciśnienia w oponach TPMS
Autor Wiadomość
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 961
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-13, 20:13   

Słabe te ciśnienia na oponeo... np do Sandero Stepway nie ma opon 205/55 R16 oraz do zwykłego Sandero nie ma standardowych opon 185/70 R14, które są jak Yeti, wszędzie są opisane, w instrukcji, w homologacji, ale nikt ich nie widział.
Za to w Loganie sedan oponeo podaje ciśnienia dla pustego auta i załadowanego (0,2 Bara więcej).
Zresztą doświadczalnie sobie dobiorę ciśnienia, tak jak w mojej poprzedniej MCVałce, gdzie przód był w normie a tył podniosłem o 0,2 Bara. Jeździł stabilniej i oszczędniej.
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 961
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-13, 20:22   

Ostrzegam przed zakupem czujników na AlleDrogo... Tych sprzedawców po prostu za przeproszeniem PIERDOLI w głowę... Czujniki w Serwisie Renault kosztują 70 zł, słownie siedemdziesiąt złotych za sztukę, na AlleDrogo mało który sprzedaje poniżej 100 zł.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 302 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-13, 22:10   

Mamert napisał/a:
nie ma standardowych opon 185/70 R14, które są jak Yeti, wszędzie są opisane, w instrukcji, w homologacji, ale nikt ich nie widział

https://www.oponeo.pl/wyb.../r=1/185-70-r14

(Nie na Oponeo, ale kupiłem ten rozmiar w połowie grudnia).
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-13, 23:58   

pikodat napisał/a:
Mnie akurat sandero interesuje i dla wszystkich 3 rodzajów opon, które występuja (dla różnych silników) zawsze jest 2.2 z przodu i 2.0 z tyłu.

Zwykłe Sandero czy Stepway? Bo Stepway zgodnie z naklejką ma z tyłu 2,1 a nie 2,0.
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 961
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-14, 07:56   

laisar napisał/a:
kupiłem ten rozmiar

Nie wiem czy przypominasz sobie czasy (ok 2008 roku), kiedy na oponeo były dwie opony w tym rozmiarze...
Yeti odnosiło się bardziej do felg 14', których na dobrą sprawę fabryka nie zakłada do Dacii od 10 lat a homologuje je nawet w takiej kobyle jak Lodgy.
A co do Lodgy, zwłaszcza 7 os., to jednak mnie nie przekonuje jedno ciśnienie dla jadącej jednej osoby, jak i siedmiu osób.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 302 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-14, 13:29   

Mamert napisał/a:
czy przypominasz sobie

Nie bardzo - w 2007 kupiłem używane felgi 14" i do nich zimówki 165/80R14, ale od 2011 jeżdżę właśnie na rozmiarze 185/70R14 i zawsze był ich wystarczający MSZ wybór w każdym segmencie cenowym.

Mamert napisał/a:
felg 14', których na dobrą sprawę fabryka nie zakłada do Dacii od 10 lat a homologuje je nawet w takiej kobyle jak Lodgy

Lodgy access miała 14 do 2014, dokker van base ma je do dziś.

Do tego homololo jest OIMW ogólnoeuropejskounijna, więc niewykluczone, że w podstawowych wersjach np sandero też jeszcze gdzieś przetrwały.

A najważniejsze, że im więcej homologowanych opcji tym lepiej dla nas, bo zawsze jest lepiej mieć większy wybór.
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 961
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-18, 10:46   

W Lodgy 2018 oryginalne czujniki ciśnienia w oponach nie potrzebują specjalnego programowania.
Po założeniu drugiego kompletu kół z drugim zestawem czujników zapala się kontrolka niskiego ciśnienia w kołach oraz błąd zbiorczy (kilkanaście kilometrów po zmianie). Wystarczy wtedy tylko zresetować TPMS przyciskiem komputera pokładowego.
Informacja chyba dość ważna, bo część serwisów i wulkanizatorów z pewnością będzie chciała naciągać klientów.
 
aro_rdrg 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate 5 os.
Wiek: 39
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 58
Skąd: polska
Wysłany: 2019-03-31, 17:16   

Jak to wyglądało u mnie w Sandero II data produkcji 2014. Jestem drugim właścicielem i nie wiem jaki TPMS i czy w ogóle jest włączony. Brak naklejki sugerował, że bezpośredni. W domu zostały mi alufelgi z Logana. Rozmiar identyczny więc zmieniłem. Zmieniłem najpierw na przedniej osi. Przejechałem się z kilometr nic nie mrugało więc zmieniłem na tylnej osi. Znowu przejechałem kilometr i nic nie mruga i nie pika. Ucieszyłem się, że problem z głowy. Kolejnego dnia miałem dalszą trasę i tylko wyjechałem za rogatki zaczął mrugać TPMS. Łudziłem się, że może jednak pośredni i zajechałem na stacje dopompować do zalecanych wartości. Zresetowałem błąd ale po 10 km znowu mrugał. Chciałem już zakładać z powrotem stalowe, ale doczytałem, że w ASO 70 zł i tak też było za 4 nówki sztuki zapłaciłem 280 zł. Wymiana opon wraz z montażem czujników u mojego wulkanizatora 120. Po wymianie nic nie trzeba programować wystarczy zrobić SET TP. Dziś specjalnie zrobiłem 50 km i już nic nie mruga.
Podsumowując:
- najtańsze czujniki na dzień dzisiejszy ma ASO (nawet zaskoczyłem tym info mojego wulkanizatora bo u niego "uniwersalne" kosztują 111).
- Oryginalnych czujników o numerze 40 70 056 42 R nie trzeba programować, przyuczać czy cokolwiek z nimi robić.
_________________
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 961
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-31, 17:38   

aro_rdrg napisał/a:
najtańsze czujniki na dzień dzisiejszy ma ASO

Potwierdzam, też płaciłem 70 zł/szt.
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 40kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 15 razy
Wiek: 42
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 365
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-03-31, 19:20   

Jest miejsce na 8 czujników. Mnie ciekawi jak to będzie wyglądało gdy przy 2 kompletach czujników jakiś padnie i będzie trzeba założyć dziewiąty.
_________________
 
aro_rdrg 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate 5 os.
Wiek: 39
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 58
Skąd: polska
Wysłany: 2019-04-01, 12:00   

Kauris napisał/a:
Jest miejsce na 8 czujników. Mnie ciekawi jak to będzie wyglądało gdy przy 2 kompletach czujników jakiś padnie i będzie trzeba założyć dziewiąty.


No nie chce mi się z laptopem schodzić bo zimno, ale strzelam, że komputer czyta wszystkie po wciśnięciu SET TP i takie ustawia. Zanim założyłem nowe numery seryjne były zdublowane.
Chyba, że źle coś interpretuje.

Zrzut ekranu (1).png
Plik ściągnięto 37 raz(y) 133,72 KB

_________________
 
gorus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Gru 2018
Posty: 47
Skąd: POZnan*
Wysłany: 2019-04-04, 12:54   Czujniki ciśnienia

Ostatnio wymieniałem koła na letnie, po przejechaniu paru km zapaliła się kontrolka czujników ciśnienia opon, więc podjechałem na kompresor, sprawdziłem wszystkie koła i zresetowałem TWP. Ale ciekawi mnie jak komputer łączy się z czujnikami? Bezprzewodowo? Te czujniki mają jakieś swoje zasilanie? Oraz czy one są jakoś "wpisane" w komputer, że pobiera informacje z tych konkretnych a nie z innego samochodu w pobliżu :D
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 302 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-04, 13:27   

gorus napisał/a:
jak komputer łączy się z czujnikami?

Zależy od rodzaju systemu pomiaru - http://www.daciaklub.pl/f...1737909#1737909

gorus napisał/a:
Bezprzewodowo? Te czujniki mają jakieś swoje zasilanie?

Jeśli są, to 2x "tak".

gorus napisał/a:
są jakoś "wpisane" w komputer

Tak - http://www.daciaklub.pl/f...ad.php?id=19938
 
aro_rdrg 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate 5 os.
Wiek: 39
Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 58
Skąd: polska
Wysłany: 2019-04-09, 17:41   

Niejako rozwijając temat. Przed montażem spisałem wszystkie dane z naklejek i czujników. Komputer czyta numer ktory jest nadrukowany na czujnik. Moje miały 7411EB, 747958, 733243, 749DB8. Jak widać uzupełnia zerami do 8 bitów.
Jednak co ciekawe niby są dwa, ale po zmianie z letnich na zimowe zdublowało wpisy WHEL_ID 1 - 4.

Zrzut ekranu (4).png
TPMS config
Plik ściągnięto 14 raz(y) 131,28 KB

_________________
 
gg 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Stepway
Dołączył: 07 Wrz 2018
Posty: 51
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-05-19, 21:47   

Mamert napisał/a:
W Lodgy 2018 oryginalne czujniki ciśnienia w oponach nie potrzebują specjalnego programowania.
Po założeniu drugiego kompletu kół z drugim zestawem czujników zapala się kontrolka niskiego ciśnienia w kołach oraz błąd zbiorczy (kilkanaście kilometrów po zmianie). Wystarczy wtedy tylko zresetować TPMS przyciskiem komputera pokładowego.
Informacja chyba dość ważna, bo część serwisów i wulkanizatorów z pewnością będzie chciała naciągać klientów.


Dzisiaj stało mi się dokładnie tak jak napisałeś. Mam tylko nadzieję, że faktycznie da się skasować błąd przez przycisk komputera bo nie spieszno mi do wycieczek do ASO.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne