Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
TPMS - informacje, czujnik ciśnienia w kołach
Autor Wiadomość
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Wiek: 99
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 86
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-14, 14:47   

Przy okazji rozmów o czujnikach i kołach kilka istotnych spraw szczególnie dla 4x4
http://www.tiptopopony.pl...t01returnid=235
 
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 56
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 586
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2018-12-14, 16:20   

Belphegor napisał/a:
Jeśli założyłeś 16", ale zachowałeś średnicę koła, czyli założyłeś rozmiar zgodny z homologacją auta, to ok. Mieści się to w zakodowanych danych.


Tak założyłem takie jak zaleca producent czyli 215x65x16. Dzisiaj zrobiłem reset komputera i teraz wszystko jest ok. Zmniejszyłem też ciśnienie kół z 2.5 At , które mi nabili w serwisie opon do zalecanego 2,2 AT no może deko więcej bo 2.3 :mrgreen:
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 948
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-12, 12:46   

Dacia Lodgy 1.6 SCe S&S LPG Laurete produkcja 09.2018 - istnieje tylko taka naklejka i są zamontowane czujniki ciśnienia w kołach.

00000012.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 72,09 KB

 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 2823
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2019-03-12, 13:44   

Co to znaczy <160 i >160? W biegu dopompowywać? Chyba się w głowę uderzyli. A przy =160? I tak te same wartości powyżej, jak poniżej. Pewnie Unia nakazała.
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
tAboon 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe 109KM + LPG-LR
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 306
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2019-03-12, 14:00   

eplus napisał/a:
Co to znaczy <160 i >160? W biegu dopompowywać? Chyba się w głowę uderzyli. A przy =160? I tak te same wartości powyżej, jak poniżej. Pewnie Unia nakazała.
A jakie to ma znaczenie, jak wszędzie te same wartości są...
_________________
Pozdrawiam
LwG
Bună salutări :)
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1177
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-12, 15:36   

eplus napisał/a:
Co to znaczy >160? W biegu dopompowywać?

Ja bym to rozumiał bardziej jako "jeżeli jeździsz również powyżej 160km/h"...
 
telecaster1951 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate
Dołączył: 26 Lut 2019
Posty: 18
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-03-12, 16:19   

eplus napisał/a:
Co to znaczy <160 i >160? W biegu dopompowywać? Chyba się w głowę uderzyli. A przy =160? I tak te same wartości powyżej, jak poniżej. Pewnie Unia nakazała.
Przy oponach o niskim profilu jest bardzo istotna informacja. W Sirocco ciśnienie dla wysokich prędkości jest o 0,5 bara wyższe niż dla prędkości normalnych. Tabliczki są zunifikowane wyłącznie dla przejrzystości.
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 948
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-12, 23:08   

telecaster1951 napisał/a:
Przy oponach o niskim profilu jest bardzo istotna informacja.

To fakt... i teraz pytanie za sto punktów Dacia Lodgy ma homologowane trzy opony
185/70 R14
185/65 R15
195/55 R16
W dodatku zakładam 205/55 R16 (dopuszczalne i montowane w Sandero Stepway)
Jakie ciśnienie dla każdego rodzaju opon ?
Jak kiedyś oglądałem tabliczkę w AUDI, to były różne ciśnienia dla różnych opon, załadunku i prędkości...
Dla przypomnienia fizyki ciśnienie to nacisk siły na powierzchnię. Wychodząc z tego założenia szersze opony powinny mieć niższe ciśnienie. Siła pozostaje ta sama, za to powierzchnia styku opony jest większa. Różnica pomiędzy 185 a 205 to tak w dużym przybliżeniu 10-15%.
Ostatnio zmieniony przez Mamert 2019-03-12, 23:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 301
Skąd: EL
Wysłany: 2019-03-13, 16:40   

Dymek napisał/a:
eplus napisał/a:
Co to znaczy >160? W biegu dopompowywać?

Ja bym to rozumiał bardziej jako "jeżeli jeździsz również powyżej 160km/h"...

...to napompuj tyle samo jak dla predkości poniżej 160 :mrgreen:

A może 160 kmh jest predkością progową, powyżej/poniżej której różne auta wymagają dedykowanego ciśnienia w kołach dla optymalnych własności jezdnych. Ta sama prędkość na etykiecie wskazuje że auto nie jest tak bardzo "kapryśne" :roll:
 
pikodat 


Marka: Renault / Dacia (w czerwcu2019?)
Model: scenic /sandero techroad
Silnik: 2.0 / 0.9 (2xLPG)
Rocznik: 2002/2019
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 83
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-03-13, 17:55   

Mamert napisał/a:
telecaster1951 napisał/a:
Przy oponach o niskim profilu jest bardzo istotna informacja.

To fakt... i teraz pytanie za sto punktów Dacia Lodgy ma homologowane trzy opony
185/70 R14
185/65 R15
195/55 R16
W dodatku zakładam 205/55 R16 (dopuszczalne i montowane w Sandero Stepway)
Jakie ciśnienie dla każdego rodzaju opon ?
Jak kiedyś oglądałem tabliczkę w AUDI, to były różne ciśnienia dla różnych opon, załadunku i

zajrzyj na oponeo.pl. Tam wybierasz markę, model, silnik i są podawane wartości ciśnienia dla różnych opon. Mnie akurat sandero interesuje i dla wszystkich 3 rodzajów opon, które występuja (dla różnych silników) zawsze jest 2.2 z przodu i 2.0 z tyłu. DLa LODGY nie sprawdzałem - ale wybrać można


https://www.oponeo.pl/nar...snien/dla-dacia
Ostatnio zmieniony przez pikodat 2019-03-13, 17:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 948
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-13, 20:13   

Słabe te ciśnienia na oponeo... np do Sandero Stepway nie ma opon 205/55 R16 oraz do zwykłego Sandero nie ma standardowych opon 185/70 R14, które są jak Yeti, wszędzie są opisane, w instrukcji, w homologacji, ale nikt ich nie widział.
Za to w Loganie sedan oponeo podaje ciśnienia dla pustego auta i załadowanego (0,2 Bara więcej).
Zresztą doświadczalnie sobie dobiorę ciśnienia, tak jak w mojej poprzedniej MCVałce, gdzie przód był w normie a tył podniosłem o 0,2 Bara. Jeździł stabilniej i oszczędniej.
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 948
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-13, 20:22   

Ostrzegam przed zakupem czujników na AlleDrogo... Tych sprzedawców po prostu za przeproszeniem PIERDOLI w głowę... Czujniki w Serwisie Renault kosztują 70 zł, słownie siedemdziesiąt złotych za sztukę, na AlleDrogo mało który sprzedaje poniżej 100 zł.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 296 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-13, 22:10   

Mamert napisał/a:
nie ma standardowych opon 185/70 R14, które są jak Yeti, wszędzie są opisane, w instrukcji, w homologacji, ale nikt ich nie widział

https://www.oponeo.pl/wyb.../r=1/185-70-r14

(Nie na Oponeo, ale kupiłem ten rozmiar w połowie grudnia).
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1177
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-13, 23:58   

pikodat napisał/a:
Mnie akurat sandero interesuje i dla wszystkich 3 rodzajów opon, które występuja (dla różnych silników) zawsze jest 2.2 z przodu i 2.0 z tyłu.

Zwykłe Sandero czy Stepway? Bo Stepway zgodnie z naklejką ma z tyłu 2,1 a nie 2,0.
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 948
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-14, 07:56   

laisar napisał/a:
kupiłem ten rozmiar

Nie wiem czy przypominasz sobie czasy (ok 2008 roku), kiedy na oponeo były dwie opony w tym rozmiarze...
Yeti odnosiło się bardziej do felg 14', których na dobrą sprawę fabryka nie zakłada do Dacii od 10 lat a homologuje je nawet w takiej kobyle jak Lodgy.
A co do Lodgy, zwłaszcza 7 os., to jednak mnie nie przekonuje jedno ciśnienie dla jadącej jednej osoby, jak i siedmiu osób.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 296 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-14, 13:29   

Mamert napisał/a:
czy przypominasz sobie

Nie bardzo - w 2007 kupiłem używane felgi 14" i do nich zimówki 165/80R14, ale od 2011 jeżdżę właśnie na rozmiarze 185/70R14 i zawsze był ich wystarczający MSZ wybór w każdym segmencie cenowym.

Mamert napisał/a:
felg 14', których na dobrą sprawę fabryka nie zakłada do Dacii od 10 lat a homologuje je nawet w takiej kobyle jak Lodgy

Lodgy access miała 14 do 2014, dokker van base ma je do dziś.

Do tego homololo jest OIMW ogólnoeuropejskounijna, więc niewykluczone, że w podstawowych wersjach np sandero też jeszcze gdzieś przetrwały.

A najważniejsze, że im więcej homologowanych opcji tym lepiej dla nas, bo zawsze jest lepiej mieć większy wybór.
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 6 razy
Wiek: 46
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 948
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-03-18, 10:46   

W Lodgy 2018 oryginalne czujniki ciśnienia w oponach nie potrzebują specjalnego programowania.
Po założeniu drugiego kompletu kół z drugim zestawem czujników zapala się kontrolka niskiego ciśnienia w kołach oraz błąd zbiorczy (kilkanaście kilometrów po zmianie). Wystarczy wtedy tylko zresetować TPMS przyciskiem komputera pokładowego.
Informacja chyba dość ważna, bo część serwisów i wulkanizatorów z pewnością będzie chciała naciągać klientów.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne