Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-03-11, 01:00
wtyczka 1714 pod bic
Autor Wiadomość
rysiek223 


Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Rocznik: ----
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 171
Skąd: abc
Wysłany: 2019-03-11, 17:45   

O tak, zatem jeśli jest to pokazane dokładnie w moim modelu zatem bede szukał, teraz wiadomo gdzie, Dzięki Dymek:)
 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Wiek: 33
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 56
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2019-03-11, 18:07   

Kurde, w Lodgy/Dokker nie ma tego elementu wg tej strony, w ogóle.. :) Jak tylko będzie ładniejsza pogoda to wyjmę schowek i zajrzę, zobaczę czy uda mi się znaleźć gdzie go podpiąć.
 
rysiek223 


Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Rocznik: ----
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 171
Skąd: abc
Wysłany: 2019-03-14, 18:22   

Sprawa się wyjaśniła dostałem odpowiedź do zapytania od Renault Polska:

Szanowny Panie,

w nawiązaniu do naszej rozmowy przeprowadzonej na czacie w temacie wtyczki
1714 i wiązki, pragnę poinformować, że dla wersji samochodów
produkowanej na rynek polski w instalacji nie ma wyprowadzonej kostki do
BIC-a.

Zatem sprawy dołożenia modułu BIC na razie nie ruszam auto jeszcze na gwarancji 2 lata, poźniej zobaczę.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-14, 20:32   

A dlaczego nie , wystarczy że kupisz wtyczke 16pinową ( typu obdII) i podłączasz BIC-a do tej wtyczki . I już - nie widzę problemu . Jesli chcesz użytkować coś innego na złaczu OBDII to kupujesz rozgałęźnik ( tzw obd splitter) - u chińczyków to koszt chyba 7$ z przesyłką
Wtedy wykorzystujesz ten spliter i nie musisz kupować gołej wtyczki
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
rysiek223 


Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Rocznik: ----
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 171
Skąd: abc
Wysłany: 2019-03-14, 20:35   

Co to za rozgałęźnik jakiś link, rozumiem to tak 1 podłaczam pod obd dalej podłaczam bic-a a reszta pokazana?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-14, 21:36   

Podłączasz się jak w poście
Ja to kupowałem kilka lat temu poszukaj na ali jako OBDII spliter
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
rysiek223 


Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Rocznik: ----
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 171
Skąd: abc
Wysłany: 2019-03-15, 08:08   

W opisie widze rozebrany moduł bic, pytanie zatem moje takie czy wystarczy ten splitter https://www.ebay.com/itm/...s-/221734826379 podpiąć do obd II i do jednej z tych wtyczek podpiąć sam moduł bic i bedzie działało? czy coś jeszcze trzeba zrobić?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-15, 08:44   

rysiek223- również będę na dniach montował BICa, ale ja nie mam żadnych oporów przed ingerencją w fabryczne okablowanie bo nie ma po temu powodu, jeżeli robisz to profesjonalnie.
Jeśli nie masz wtyczki oryginalnej kupionej z modułem BIC to nie podłączysz modułu, bo wtyczka OBD to zupełnie co innego niż wtyczka w BIC. Część sprzedawców sprzedaje moduły BIC w komplecie z wtyczką i odciętym kawałkiem wiązki. A więc jeśli nie masz wtyczki a chcesz mieć to ładnie zrobione na wtyczkach, to musisz taką wtyczkę do BICa kupić. Podpowiem, że to identyczna wtyczka, jak jedna z wtyczek podłączonych do radia (24 stykowa). Można np. kupić na alle adapter-przejściówkę radiową Renault i wykorzystać z niego wtyczkę do BIC.
Nie wiem czy dobrze wyłapuję Twoje intencje, ale chyba chciałbyś całkiem uniknąć łączenia, lutowania? Jeśli tak, to jas-pik niezbyt dokładnie sugeruje Ci splitter ZAMIAST wtyku OBD, bo wtyk i tak potrzebujesz żeby wpiąć się w splitter. Splitter jest dobry, ale połączenia splitter-BIC i tak musisz sobie zrobić sam.
Inaczej mówiąc- nie kupisz żadnej gotowej przejściówki żeby podłączyć BIC pod OBD. Trzeba pokombinować we własnym zakresie. Albo dokupić wtyczki i połączyć sobie przewody, albo lutować przewody bezpośrednio, bez użycia wtyczek.

Kolejna sprawa- jas-pik, czy na pewno napięcie 12V na gnieździe OBD nadaje się do zasilania BIC?
Bo nie wiem- czy ono jest tam na stałe, po stacyjce, czy tak jak na MediaNav (odcinane po kilku minutach po wyłączeniu stacyjki)?
Przecież chodzi o to, żeby BIC był zasilany wtedy, gdy włączamy MN. A więc nie może być po stacyjce, ale i nie na stałe.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-03-15, 09:37, w całości zmieniany 10 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-15, 13:14   

Dymek napisał/a:
również będę na dniach montował BICa, ale ja nie mam żadnych oporów przed ingerencją w fabryczne okablowanie bo nie ma po temu powodu, jeżeli robisz to profesjonalnie.

Jesli ingerujesz w tą wiązke , to niewazne czy zrobiłeś to profesionalnie czy możesz stracić gwarancję na całą instalację elektryczną w samochodzie ( oczywiście w przypadku niesprzyjających okoliczności gdy R/D udownik że np uszkodziłes /spaliłeś samochód poprzez taka ingerencję . Zaś wpięcie BIC do gniazda OBDII nie będzie ingerencją w układ elektryczny samochodu


Dymek napisał/a:
jas-pik niezbyt dokładnie sugeruje Ci splitter ZAMIAST wtyku OBD, bo wtyk i tak potrzebujesz żeby wpiąć się w splitter. Splitter jest dobry, ale połączenia splitter-BIC i tak musisz sobie zrobić sam.

Ja tego nie pisałem - napisałem że jesli chce wykorzstywać gniazdo OBDII do innych celów to zamiast wtyczki OBDII która w sklepach motoryzacyjnych kosztuje około 30 zł lepiej kupic splitter i wykorzystać jedną z wtyczek( lub gniazd) do tego celu i dodatkowo mieć wolne gniazdo OBDII do innych celów

Dymek napisał/a:
czy na pewno napięcie 12V na gnieździe OBD nadaje się do zasilania BIC?

Tak

Dymek napisał/a:
Bo nie wiem- czy ono jest tam na stałe, po stacyjce, czy tak jak na MediaNav (odcinane po kilku minutach po wyłączeniu stacyjki)?

PO stacyjce , tak samo jak MN ale w MN po stacyjce jest tylko jeden z plusów do uruchamiania ( drugi zaś jest stały tzn po UCH )


Dymek napisał/a:
Przecież chodzi o to, żeby BIC był zasilany wtedy, gdy włączamy MN. A więc nie może być po stacyjce, ale i nie na stałe.
Przeczytaj powyżej
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-15, 13:42   

jas_pik napisał/a:
Jesli ingerujesz w tą wiązke , to niewazne czy zrobiłeś to profesionalnie czy możesz stracić gwarancję na całą instalację elektryczną w samochodzie ( oczywiście w przypadku niesprzyjających okoliczności gdy R/D udowni że np uszkodziłes /spaliłeś samochód poprzez taka ingerencję . Zaś wpięcie BIC do gniazda OBDII nie będzie ingerencją w układ elektryczny samochodu

Masz rację, ale miałem na myśli co innego. Profesjonalnie- czyli zaingerowanie w takim miejscu i w taki sposób, żeby modyfikacja była trudna do odszukania. Czyli nie w taki sposób, żeby było to widoczne i np. po partyzancku podpięte i powieszone tuż za gniazdem OBD. Na pewno nie tak, jak pokazują zdjęcia w linkowanym wcześniej wątku.

Cytat:
PO stacyjce , tak samo jak MN ale w MN po stacyjce jest tylko jeden z plusów do uruchamiania ( drugi zaś jest stały tzn po UCH )

Czyli na OBD nie ma napięcia dopóki nie włączymy stacyjki?
W takim razie, przynajmniej dla mnie, zasilanie modułu z OBD odpada. MN możemy przecież włączyć przyciskiem na postoju, niezależnie od stacyjki- wtedy nie będzie odczytów np. temperatury, bo BIC nie będzie zasilany. :roll:
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-03-15, 14:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-15, 14:44   

Dymek napisał/a:
Czyli nie w taki sposób, żeby było to widoczne i np. po partyzancku podpięte i powieszone tuż za gniazdem OBD. Na pewno nie tak, jak pokazują zdjęcia w linkowanym wcześniej wątku.

Przecież te zdjęcia były z początkowych prób dojścia do tego czy zadziała a rysunek po to żeby wiedzieć jak proste jest podłączenie. Chyba potrafisz to rozróżnić ?
Dymek napisał/a:
Czyli na OBD nie ma napięcia dopóki nie włączymy stacyjki?
W takim razie, przynajmniej dla mnie, zasilanie modułu z OBD odpada. MN możemy przecież włączyć przyciskiem na postoju, niezależnie od stacyjki- wtedy nie będzie odczytów np. temperatury, bo BIC nie będzie zasilany. :roll:

W fabrycznym rozwiązaniu jest dokładnie tak samo bez włączonego zapłonu/silnika nie masz żadnych danych . Możesz pociągnąć zasilanie od oświetlenia kabiny , tam masz napięcie po otwarciu drzwi z pilota a wyłączy się po kilku/nastu minutach ( bo plus idzie z UCH)
Tak rozwiązałem zasilanie rejestratora w samochodzie
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-15, 15:29   

jas_pik napisał/a:
Dymek napisał/a:
Czyli nie w taki sposób, żeby było to widoczne i np. po partyzancku podpięte i powieszone tuż za gniazdem OBD. Na pewno nie tak, jak pokazują zdjęcia w linkowanym wcześniej wątku.

Przecież te zdjęcia były z początkowych prób dojścia do tego czy zadziała a rysunek po to żeby wiedzieć jak proste jest podłączenie. Chyba potrafisz to rozróżnić ?

Ja- tak. Ale staram się wytłumaczyć koledze, który pomimo rysunku myślał, że złączka splittera OBD pasuje do gniazda w BIC. A zobaczył te zdjęcia jako przykład podłączenia. Nie wyłapujesz toku myślenia?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-03-15, 15:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-15, 15:59   

Dymek napisał/a:
koledze, który pomimo rysunku myślał, że złączka splittera OBD pasuje do gniazda w BIC

Albo jestem ślepy albo nie widzę w jego postach że zadał takie pytanie :mrgreen:
Pyta
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-15, 22:29   

Czytam między wierszami a tu akurat trafiłem 8-)
Pomysł z podłączeniem zasilania BIC pod oświetlenie kabiny (lub schowka) jest bardzo dobry.
Podłączyłem swój moduł, na razie na próbę do gniazda OBD- działa bez zarzutu.
Podaję więc numer swojego BIC, bo taki chyba jeszcze tu nie wypłynął: 283464084R
Moduł jest podobno zdemontowany z Dustera II z 2018r.
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 155
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-03-16, 09:49   

Czy udało się komuś odszukać wtyczkę do BIC w DD 2 (2018) - odnalazłem nad schowkiem po prawej stronie jedynie taką wtyczkę ..ale coś mi nie wygląda jak do gniazda BIC - załączam zdjęcie.

FOTO Wtyczki
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-03-16, 09:53, w całości zmieniany 6 razy  
 
rysiek223 


Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Rocznik: ----
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 171
Skąd: abc
Wysłany: 2019-03-16, 10:35   

Może to być faktycznie ta kostka.
Tu na forum jest przedstawiona tak: https://a.d-cd.net/bed83fes-960.jpg
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 155
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-03-16, 11:24   

rysiek223 napisał/a:
Może to być faktycznie ta kostka.
Tu na forum jest przedstawiona tak: https://a.d-cd.net/bed83fes-960.jpg


Chyba jednak inaczej te wtyczki wyglądają - moja nie ma tego „wyżłobienia” od dołu.
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 155
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-03-16, 16:03   

rysiek223 napisał/a:
Może to być faktycznie ta kostka.
Tu na forum jest przedstawiona tak: https://a.d-cd.net/bed83fes-960.jpg



Miałeś racje jeszcze raz rozebrałem schowek... i ta wtyczka którą znalazłem:
Przejsciowka

To przejściówka z której wypiąłem właściwą wtyczkę do BIC

Wtyczka BIC

Podsumowując ... DD2 wersja Comfort z fabrycznym zwykłym radiem ma przygotowaną instalację pod podłączenie BIC :-) ....
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-03-16, 16:05, w całości zmieniany 2 razy  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-18, 19:23   

lisek2 napisał/a:
Podsumowując ... DD2 wersja Comfort z fabrycznym zwykłym radiem ma przygotowaną instalację pod podłączenie BIC :-) ....

No cóż... szkoda, że w naszych Sandero jej nie ma ;-)
 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Wiek: 33
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 56
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2019-03-24, 12:53   

Dobra, potrzebuję chyba trochę asysty od kogoś kto wyciągał schowek w Lodgy. Dzisiaj zszedłem do auta pełen optymizmu, że ogarnę temat i będzie cacy, ale.....

Wykręcenie śrub w okolicach schowka nic nie daje - dziada nie da się wyjąć.
Wyciągał ktoś schowek w Lodgy/Dokker?

Nie mam ochoty połamać jakiś zatrzasków w desce a chciałbym wreszcie uruchomić wskazanie temperatury i ECO w MNE... :)
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 302 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-24, 13:05   

Trzyma się wyłącznie na 2 bolcach, nr 1 na poniższym rysunku:



- ale instrukcja serwisowa nie podaje sposobu demontażu.

Sądząc po wyglądzie, bolce powinno się wyjmować spod schowka, ku jego środkowi:

Ostatnio zmieniony przez laisar 2019-03-24, 13:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Wiek: 33
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 56
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2019-03-24, 16:02   

laisar, bardzo bardzo dziękuję, nie udało mi się odnaleźć takiego zdjęcia jak Twoje drugie (idealnie pokazuje jak to może działać). Jutro postaram się ponownie podejść do tematu - zobaczymy czy wtyczka będzie na miejscu gdzieś ;).
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 703
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-03-24, 18:04   

schowek w lodgy wyjmuje sie tak jak opisał laiser wystarczy wybić dwa bolce i tyle, ale przed ich wybiciem polecam wyjęcie wygłuszenia który znajduje się pod schowkiem
 
rysiek223 


Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Rocznik: ----
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 171
Skąd: abc
Wysłany: 2019-03-26, 08:40   

Pytanie czy ten moduł 283468105R musi być konkretnie z clio IV lub z Captura czy z Megane III może również pasować, czy ma to znaczenie?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-26, 09:42   

Ważny jest numer modułu oraz wersja softu a nie to z jakiego pochodzi samochodu. Zresztą nie wierz Mirkom biznesu z olx/alledrogo bo on piszą cokolwiek aby sprzedać
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2019-03-26, 09:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne