Witam. Szybkie pytanko. Który kabel w tej kostce jest od lampy biegu wstecznego, i czy któryś z posostalych kabelkow jest może wspólną masą lub gdzie ją blisko lampy zlokalizować. Potrzebuję. +i- od wstecznego wyprowadzić. (Duster 2014)
Co widać po treści pytania jestem raczej laikiem elektryki więc proszę o wyrozumiałość.
Dzieki za odp
14564668_DSC_1585.JPG Foto kostki
Plik ściągnięto 272 raz(y) 34,27 KB
Ostatnio zmieniony przez awierone 2019-03-26, 08:39, w całości zmieniany 1 raz
zasilanie z wiązki lampy tylnej (czarny to minus, beżowy obok niego to lampa cofania, dalej 1 gniazdo puste),
Tak jest u mnie 2010 (wątek Duster inspektora Gadgeta).
Pewnie sam już znalazłeś, to naprawdę łatwe.
eplus - dzięki kolego. Dla uściślenia ten "beżowy' po prawej czy lewej od czarnego na zdjęciu:) ? Bo jeden i drugi ma po trochu tego koloru na kablu.
Pozdr
sprawdź czy pojawia się napięcie po włączeniu wstecznego (na włączonym zapłonie) na pinach 2 i 3.
Jeśli nie to szukaj dalej pomiędzy pinem 3 a pozostałymi.
Nie mam zdjęcia, nie chciałbym rozbierać. Nie wiem czemu wbiłem sobie, że puste gniazdo mam w środku - może też miałem z kraju, jak na zdjęciu w tym wątku.
Co do ostatniej porady to trzeba jeszcze sprawdzić na włączonych także pozycyjnych, hamulcowych i kierunkowskazach. Wtedy wszystkie linie będą miały plusa, a tylko masa zostanie masą. W przeciwnym razie wpinając próbnik między zasilony kabel światła cofania a nie zasilony kabel stopu będziesz miał 12V - dopóki nie naciśniesz hamulca. Włókno stopu da pozorną masę, kiedy żarówka stopu nie świeci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum