Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 00:43
Oświetlenie wnętrza / lampki sufitowe / boczne / bagażnika
Autor Wiadomość
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 40kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 15 razy
Wiek: 42
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 386
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-05-10, 20:35   

W tym przypadku prąd stały = stałe/ciągłe zasilanie. Jest jeszcze takie, które się pojawia po otwarciu drzwi.
_________________
 
traks 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2012
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 132
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-05-10, 20:55   

Teraz trochę zgłupiałem, byłem pewny że sterowanie jest po plusie? Pociągnąłem prąd bezpośrednio z lampki w bagażniku, która gaśnie z opóźnieniem czasowym po zamknięciu klapy czy drzwi... natomiast lampki nad kanapą pasażerów palą się cały czas.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 710
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2019-05-10, 21:57   

Też będę badał ten temat ale teraz na chłopski rozum do do lamki muszą iść co najmniej dwa przewody zasilające. Jeden, który zapala i gasi lampkę po otwarciu/zamknięciu drzwi drugi, który zasila lampkę jak się włączy świecenie stałe, które i tak po jakimś czasie gaśnie.
 
traks 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2012
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 132
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-05-11, 09:12   

Na chłopski rozumiem tak, ale.... nie działa:( Pociągnąłem kable do tyłu z przedniej lampki, trzy przewody, masa, prądowy ze stałym zasilaniem i trzeci gdzie prąd powinien pojawiać się po otwarciu drzwi. I o ile w przedniej lampce , wszystkie trzy wzięte że scenica, wszystko funkcjonuje to w tylnych brak prądu po otwarciu drzwi. Pociągnąłem więc prądowy od oświetlenia bagażnika, prąd pojawił się na lampce, ale jest stały, mimo że lampka w bagażniku gaśnie, te w podsufitce palą się cały czas. Lampki z bardzo prostą konstrukcją, włącznik coś w rodzaju hebelkowego, w środkowej pozycji jest neutralny, w skrajnych łączy z jednym z dwóch prądowych. Kostka na trzy piny, nie ma co pomieszać
 
traks 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2012
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 132
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-05-12, 11:14   

OK, wygląda że prąd jest stały na lampce, a sterowanie odbywa się za pomocą masy. Kable pozmieniane i wszystko hula. Lampki w tyle świecą się po otwarciu drzwi, wygaszają po zamknięcie. Można również włączyć jako lampki do czytania, osobno dla każdego z pasażerów.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 710
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2019-05-19, 17:18   

Kauris napisał/a:
Ad 1.
A może masz jakieś wolne kable...?
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=17606


Wielkie dzięki, Kabelek był,
W kabelku pojawia się napięcie jak włączone są światła w podsufitce.
Podpiąłem do niego lamki i tra la la. Czekam do wieczora aby zobaczyć jak wyszło.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 710
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2019-05-19, 22:47   

Jak Admin ma czas, to nie prośba o połączenie wątków.

Kabelek był w stanie wystarczyło tylko rozpiąć bok i dostęp do kabelka jest.
Kabelek ma dwa przewody ( cienkie jak cholera )
Kabelek dostarcza prąd, tak samo jak do lampek podsufitki.

Zamontowałem dwie lampki oczko w klapie.
Lampeczki oczko wsadziłem w gumowe zaślepki, które są w klapie.
W żołnierskim skrócie.
Zdjąć gumową uszczelkę, plastikową osłonę na klapie, wyjąć gumową harmonijkę kryjącą przewody między klapą a budą samochodu i zaślepki w których osadzimy lampki.
Wywiercić dziury w zaślepkach i wkręcić zaślepki.
Zaczynając od prawej do lamki przylutować i zaizolować przewód.
Wsadzić przewód w dziurę, przeciągnąć do drugiej dziury, osadzić lampkę w dziurze.
Ja przewody lutowałem, izolowałem koszulką termokurczliwą i na to zwykła taśma izolacyjna.
Kabel przepchać do drugiej lewej dziury tam zrobić rozgałęzienie jedno do lampki drugie do zasilania.
Lamki łączymy równolegle.
Najgorzej było poprowadzić kabel w klapie do wyjścia, gdzie przewody idą do budy auta.
Zrobiłem to na dwa etapy.
Etap 1. Wyjąłem zaślepkę od przewodu ogrzewania szyby i tu korzystając z dość sztywnego ale jednak giętkiego drutu w izolacji dostałem się do wyjścia w klapie, gdzie wychodzą z klapy przewody.
Etap 2. od dziury gdzie osadziłem lampkę do dziury z przewodem do ogrzewania szyby.
Harmonijkę gumową ochraniającą przewody wychodzące z klapy trzeba wyjąć z klapy i z nadwozia.
Ja przepchnąłem przez nią przewód korzystając z drutu.
Potem już łatwo. Zdjąłem uszczelkę i przepchałem kabel do boku tam gdzie był kabelek z zasilaniem.
Nie miałęm wtyczki więc użyłem takich jak na fotce przewodów od zestawu do prototypów elektronicznych. Akurat takie miałem.
Wszystko polutowane, zaizolowane, schowane w klapie.

lampka w zaslepce2.jpg
Lampka w zaślepce
Plik ściągnięto 3 raz(y) 118,76 KB

Efekt końcowy.jpg
Efekt końcowy
Plik ściągnięto 10 raz(y) 162,81 KB

ochronna harmonijka gumowa jpg2.jpg
Harmonijka gumowa, trzeba ja wyjąć i przepychać kable po kolei
Plik ściągnięto 1 raz(y) 127,88 KB

podłączenie zasilania.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 226,04 KB

lamplaledoczko.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 24,43 KB

 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3561
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-05-20, 21:55   

A możesz podać jakieś namiary czy link, gdzie można kupić takie lampki? ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 710
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2019-05-20, 22:00   

Oczywiście

Jak kupiłem tu:

https://allegro.pl/oferta/zarowka-oczko-modul-led-12v-1w-23mm-barwa-zimna-7422732833

Jak nie będzie to trzeba szukać:

zarowka oczko led-12v 1w
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3561
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-05-20, 22:03   

Jeszcze podpowiedź, gdzie i do jakiego zasilania podciągnąłeś kabelki i jak je podłączyłeś te lampki?
Masę miałaś już w klapie, a gdzie plus?
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 710
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2019-05-20, 22:10   

Skorzystałem z rady Kauris, patrz parę postów wcześniej.
Podał linka do postu

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=17606

Zajrzałem za poszycie z lewej strony bagażnika i faktycznie była tam taka dyndająca wtyczka jak na fotce. W niej jest + i -. Nie podpinałem się do niczego innego.


Podłączyłem woltomierz i napięcie 12V pokazało się dokładnie wtedy kiedy zapalały się światełka w podsufitce.


Podpiąłem się tam. Dwie żarówki mają po 1W więc nie powinny nic spalić.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3561
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-05-21, 08:24   

grapess napisał/a:
Skorzystałem z rady Kauris, patrz parę postów wcześniej.
Podał linka do postu

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=17606

Zajrzałem za poszycie z lewej strony bagażnika i faktycznie była tam taka dyndająca wtyczka jak na fotce. W niej jest + i -. Nie podpinałem się do niczego innego.


Podłączyłem woltomierz i napięcie 12V pokazało się dokładnie wtedy kiedy zapalały się światełka w podsufitce.


Podpiąłem się tam. Dwie żarówki mają po 1W więc nie powinny nic spalić.

To może być wtyczka od oświetlenia bagażnika w wersji 5 osobowej, bo chyba w wersji 7 osobowej nie ma oświetlenia, a może się mylę?
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
SWilk 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Sie 2017
Posty: 237
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-05-21, 10:48   

route2000 napisał/a:
chyba w wersji 7 osobowej nie ma oświetlenia, a może się mylę?


W mojej 7-osobowej Lodgy '2017 jak najbardziej jest po lewej stronie bida-lampka w bagażniku. Ledwo świeci, ale świeci.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 710
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2019-05-22, 20:45   

SWilk napisał/a:


W mojej 7-osobowej Lodgy '2017 jak najbardziej jest po lewej stronie bida-lampka w bagażniku. Ledwo świeci, ale świeci.


Zamień na ledy, będzie jaśniej :)
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 44 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2685
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-05-22, 20:53   

U mnie nie ma
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
boban666 


Marka: Dacia
Model: Lodgy Stepway
Silnik: 1.6 Sce100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 24 Lut 2019
Posty: 72
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2019-05-22, 21:41   

U mnie też jest a od kiedy ją kupiłem Lodgy oczywiście to przymierzam się do wymiany na Led :D i jakoś na razie jej nie wymieniłem :D
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3561
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-05-23, 09:02   

Tez mam zamiar zrobić lepsze oświetlenie bagażnika, ale jakoś nie mam czasu... :-|
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
kicpra 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 0.9 tce 120KM 188nm
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 728
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-23, 12:21   

Zamontowałem lampkę podsufitki z 3 żarówkami z Nissana Juke 2011r., za całe 7zł :-D .
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3561
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-05-24, 09:03   

kicpra napisał/a:
Zamontowałem lampkę podsufitki z 3 żarówkami z Nissana Juke 2011r., za całe 7zł :-D .

To pochwal się fotkami.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
kicpra 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 0.9 tce 120KM 188nm
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 728
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-24, 10:51   

Na tył tez już zamówiłem z 3 żarówkami.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3561
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-05-24, 11:34   

A czy to działa na zasadzie Plug&Play w zasilaniu?
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1528
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-24, 11:38   

route2000 napisał/a:
A czy to działa na zasadzie Plug&Play w zasilaniu?

Tak- wymiana 1:1 wypinając wtyczkę, bez żadnych przeróbek. Nissan i Renault mają takie same lampki. Ja mam od Renault.
kicpra- witamy w "klubie 3 przycisków" :mrgreen:
Mała rzecz a cieszy- nieprawdaż?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-05-24, 11:40, w całości zmieniany 2 razy  
 
kicpra 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 0.9 tce 120KM 188nm
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Cze 2017
Posty: 728
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-24, 11:54   

Pewnie, że P&P :D.
Dymek, dzięki, najlepiej wydane 7zł :-D .
 
pikodat 


Marka: Renault / Dacia
Model: scenic /sandero techroad
Silnik: 2.0 / 0.9 (2xLPG)
Rocznik: 2002/2019
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 502
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-05-24, 13:53   

Dymek napisał/a:
route2000 napisał/a:
A czy to działa na zasadzie Plug&Play w zasilaniu?

Tak- wymiana 1:1 wypinając wtyczkę, bez żadnych przeróbek. Nissan i Renault mają takie same lampki. Ja mam od Renault.
kicpra- witamy w "klubie 3 przycisków" :mrgreen:
Mała rzecz a cieszy- nieprawdaż?



Drobne pytanko - gdzie kupiłeś?
Ostatnio zmieniony przez pikodat 2019-05-24, 13:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1528
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-24, 14:15   

pikodat napisał/a:
Drobne pytanko - gdzie kupiłeś?

Na "Alledrogo", tylko strasznie dawno i chyba nówkę za 35zł. Teraz używki faktycznie po 7zł chodzą...

Oslony.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 253,49 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-05-24, 14:29, w całości zmieniany 2 razy  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne