Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Wymiana radia z orginalnego
Autor Wiadomość
Phoenix 


Marka: Duster
Model: Duster
Silnik: 1,6
Dołączył: 27 Maj 2019
Posty: 12
Skąd: polska
Wysłany: 2019-05-31, 08:14   

tomeveris napisał/a:
tak to zawsze jest niestety coś za coś... dlatego po bardzo długich rozmyślaniach na ten temat i nieudanym zamówieniu nowego MNE3, umówiłem się na przyszły tydzień na montaż tego cuda :mrgreen:
http://www.kenwood-electr...dia/DMX7018BTS/
mam nadzieję że nie będę żałował... :-/


Ale tutaj nie masz androida wiec szkoda tego brać i do tego ekran 800x480. Jakie masz oryginalne ?
Ostatnio zmieniony przez Phoenix 2019-05-31, 08:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 141
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-05-31, 08:24   

Phoenix napisał/a:
Ale tutaj nie masz androida wiec szkoda tego brać i do tego ekran 800x480. Jakie masz oryginalne ?


no systemu android nie ma, ale jest Android Auto co w zupełności mi wystarczy i czego mi brakuje w MNE2, poza tym w oryginalnym MNE to jaka jest rozdzielczość?
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 109
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2019-05-31, 20:43   

Ja się chyba zdecyduję na tego chińczyka z przyciskami z tego wątku.
Gorąca prośba do @djiksik o nagranie krótkiego filmiku jak to urządzenie działa (szybkość przechodzenia pomiędzy ustawieniami w menu oraz jak szybka odpalają się mapy i np. janosik) Myślę że taki filmik zainteresowałby większe grono kolegów.
Oczywiście z góry wielkie dzięki.

Jeszcze pytanie czy ten egzemplarz ma na froncie port USB lub slot na kartę SD. Bo ze zdjęć nie bardzo widzę.
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2019-05-31, 20:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
djiksik 


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1,5
Rocznik: 2018
Wersja: Duster
Wiek: 39
Dołączył: 10 Maj 2019
Posty: 23
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-06-03, 12:10   

kiniu_tar napisał/a:
Ja się chyba zdecyduję na tego chińczyka z przyciskami z tego wątku.
Gorąca prośba do @djiksik o nagranie krótkiego filmiku jak to urządzenie działa (szybkość przechodzenia pomiędzy ustawieniami w menu oraz jak szybka odpalają się mapy i np. janosik) Myślę że taki filmik zainteresowałby większe grono kolegów.
Oczywiście z góry wielkie dzięki.

Jeszcze pytanie czy ten egzemplarz ma na froncie port USB lub slot na kartę SD. Bo ze zdjęć nie bardzo widzę.


jak bede pamiatal to zrobie. Mapy odpalaja sie zalezne od neta bo z takich korzystam a menu itp szybko i plynnie . Nie ma na froncie usb tylko wychodza na kablach ktore sa podpiete z tylu radia. Ogolnie jestem zadowolony z niego
_________________

 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 109
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2019-06-03, 21:05   

A czy mialeś fabryczne czujniki cofania ? Jeżeli tak to jak one są podpinane i czy w ogóle sprzęt z je widzi ?
BTW Czy jak jak pisałeś wcześniej, lepsze jest radio z klawiszami po bokach. Czy to dalej podtrzymujesz.
Neta w nawi masz po modemi na usb czy udostępniasz wifi z phona ?
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2019-06-03, 21:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
Phoenix 


Marka: Duster
Model: Duster
Silnik: 1,6
Dołączył: 27 Maj 2019
Posty: 12
Skąd: polska
Wysłany: 2019-06-06, 07:21   

kiniu_tar napisał/a:
A czy mialeś fabryczne czujniki cofania ? Jeżeli tak to jak one są podpinane i czy w ogóle sprzęt z je widzi ?


Ale czujniki nie mają chyba nic wspólnego Ekranem

kiniu_tar napisał/a:
BTW Czy jak jak pisałeś wcześniej, lepsze jest radio z klawiszami po bokach. Czy to dalej podtrzymujesz.


To zależy czy chcesz mieć większy ekran o jeden cal i bezdotykowy czy łatwiejszy i szybki dostęp do aplikacji przez wciskanie przycisków podczas jazdy ale za to mniejszy ekran

kiniu_tar napisał/a:
Neta w nawi masz po modemi na usb czy udostępniasz wifi z phona ?


Albo udostępniasz neta w telefonie po wifi albo podpinasz modem usb z karta sim
 
djiksik 


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1,5
Rocznik: 2018
Wersja: Duster
Wiek: 39
Dołączył: 10 Maj 2019
Posty: 23
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-06-12, 14:17   

kiniu_tar napisał/a:
A czy mialeś fabryczne czujniki cofania ? Jeżeli tak to jak one są podpinane i czy w ogóle sprzęt z je widzi ?
BTW Czy jak jak pisałeś wcześniej, lepsze jest radio z klawiszami po bokach. Czy to dalej podtrzymujesz.
Neta w nawi masz po modemi na usb czy udostępniasz wifi z phona ?


nie mam czujnikow. dalej podtrzymuje ze wole ten . Neta mam w wifi w modemie play z phona tez mozna ale nie uzywam
_________________

 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 141
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-07-07, 15:32   

hello

tu http://www.daciaklub.pl/f...1790720#1790720 napisałem trochę na temat wymienionego radyjka, jak kogoś to interesuje, dlatego w tamtym poście bo takie radyjko kupiłem :lol:
 
Rxc 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 4
Skąd: Dolny slask
Wysłany: 2019-07-28, 15:48   

Kolega djiksik troche na wyrost stwierdził że radio https://allegro.pl/oferta/nawigacja-radio-dacia-duster-logan-android-8-zpl-7522015230 działa na zasadzie podłącz kabelki z zestawu i wszystko działa . Dziala gps wif pilot pod kierownicą zestaw głośnomówiący lecz fabrycznie montowana kamera cofania nie działa . I teraz pytanie jak podłączyć kamerę do radia , z fabrycznej kostki pin 10 i 22 robię cincha ale gdzie podłączyć przewody z pin 3,9,21 . W wiązce przewodów które są z radiem zostały wolne przewody reverse-in i brake-in .
Ostatnio zmieniony przez laisar 2019-07-28, 21:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 141
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-07-28, 19:54   

to najprawdopodobniej musi być ten moduł
https://car-tronic.pl/adapter-do-podlaczenia-kamery-cofania-daciarenaultopel-media-nav-p9224
 
jodlasty 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 LPG
Rocznik: 2019
Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 17 Maj 2019
Posty: 64
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2019-07-30, 09:22   

W aukcji nie ma wymienionego Sandero, ale czy to nie te same radia? Powinno to pasować?
 
toka93 


Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway FL
Silnik: 0,9 TCE
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1053
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-07-30, 09:58   

Każda Dacia po 2013 ma te same radio - z drobnymi różnicami w sofcie oczywiście.
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych
 
Michał Ha 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 4x4
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Dołączył: 07 Paź 2019
Posty: 7
Skąd: W-wa
Wysłany: 2019-10-08, 01:50   

Czołem, w pierwszej kolejności witam wszystkich ponieważ jestem tu świeży,
w drugiej zaś chciałbym przy Waszej pomocy rozwiać swoje wątpliwości lub
po prostu dowiedzieć się więcej w sprawie wymiany radia fabrycznego, montowanego
w Dusterach z rocznika 2019.
Głównym powodem, dla którego chcę zmienić radio fabryczne jest brak odtwarzacza CD.
W innych wątkach ten temat był poruszany. Poszperałem po internetach i przy tym
grzebaniu, gdzieś trafiłem na film, w którym recenzowany był nowy Duster z zamontowanym
radiem z Sanderki (posiada ono odtwarzacz kompaktów). Poszedłem w tym kierunku.
Zakupiłem radio z Sandero. Przegadałem trochę sprawę z ASO. Kręcili nosem, że radio
nie kompatybilne, że na liście nie figuruje i takie tam. Ostatecznie dogadane zostało, że
podejmą próbę montażu ale bez udzielenia gwarancji, na co się zgodziłem.
Samochód poszedł na warsztat i wysłany mi został filmik, na którym Pan z serwisu wyjaśnia,
że radio z Sandero posiada inne końcówki (fot.1) niż radio fabryczne (fot.2). Mogą te końcówki
dosztukować ale koszt jest wysoki, wchodzi w grę skombinowanie przejściówki/adaptera na
własną rękę.
Tu mam pytanie. W innym temacie, gdzie poruszany był problem podłączania medianav w nowym Dusterze
(http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=16077), który posiada zdaje się identyczne gniazda jak
radio z Sanderki przeczytałem, że kable z wtyczkami znaleziono w głębi otworu montażowego. Radio fabryczne
siedziało na przejściówce. Czy ktoś się orientuje, czy to standardowa sytuacja z tymi kablami? Czy ASO
nie wali mnie w bambuko? Ewentualnie czy mogę liczyć na wskazanie konkretnie jakiej przejściówki mam
szukać?

W ogóle, zbyt późno się zorientowałem, że lepiej było załatwić sprawę z radiem poza ASO.


1. Radio z Sandero.


2. Radio fabryczne Duster 2019
 
tAboon 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe 109KM + LPG-LR
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 567
Skąd: Gdynia / Kielce
Wysłany: 2019-10-08, 07:27   

A czy analizowałeś może opcję zmieniarki CD zamiast wymiany radia?
_________________
Pozdrawiam
LwG
Bună salutări :)
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1995
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-08, 08:43   

Michał Ha napisał/a:
Samochód poszedł na warsztat i wysłany mi został filmik, na którym Pan z serwisu wyjaśnia, że radio z Sandero posiada inne końcówki (fot.1) niż radio fabryczne (fot.2).

A mógłbyś podać konkretnie- jakie to modele (typ radia z naklejki)? Bo nie mamy pewności co miałeś a co kupiłeś...
Bo nie ma czegoś takiego jak "radio z Sandero". Gdy były modele z napędem CD (do 2018r), to występowały w każdym modelu Dacii. Obecnie żadne radio w żadnej Dacii nie ma napędu CD, w Sandero też nie. Ewentualne różnice w okablowaniu zależą od rocznika a nie od modelu a z przytoczonego wątku wynika, że powinna tam faktycznie być przejściówka, którą trzeba tylko usunąć i wpiąć się do radia bez niej.
Serwis się poddał? Samochód jest w ASO? Może "zasugeruj" im istnienie w samochodzie tego elementu ze zdjęcia? Serwis też nie wie wszystkiego, zwłaszcza jeśli nie robił jeszcze takiej wymiany.


Oczywiście jest też taka możliwość, że jakiś czas po wyczerpaniu zapasu starych radioodbiorników robią już w samochodach złącza tylko "po nowemu" i takiej przejściówki tam już nie ma. Wtedy trzeba będzie porzeźbić we własnym zakresie, bo przejściówki "odwrotne" chyba się jeszcze w handlu nie pojawiły, ale da się.
I jeszcze jedna sprawa- jeżeli masz Dustera2, to konieczne będzie włączenie w menu radia, zasilania anteny radiowej, bo na pewno to stare radio ma to wyłączone. Nowe Dustery mają antenę z tyłu dachu i jest ona wyposażona we wbudowany wzmacniacz antenowy, który wymaga zasilania. Bez zasilania odbiór stacji radiowych będzie słaby. A nie wiem czy w tych starych radiach z CD jest w ogóle taka opcja w menu serwisowym.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-10-08, 09:44, w całości zmieniany 7 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3752
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-08, 09:24   

Michał Ha napisał/a:
Czy ASO nie wali mnie w bambuko?

tak


Michał Ha napisał/a:
Ewentualnie czy mogę liczyć na wskazanie konkretnie jakiej przejściówki mam szukać?

Jeszcze ich nie ma na rynku , bo jeszcze nie sa potrzebne

Michał Ha napisał/a:
W ogóle, zbyt późno się zorientowałem, że lepiej było załatwić sprawę z radiem poza ASO.

Przecież nikt Cie do ASO nie przywiązał . Nie musisz z ich usług korzystać . Sięgnij głębiej i wyciągnij ta przejściówkę . Raczej na pewno jest . Kilka dni temu w świeżo odebranym DD2 też była przejściówka . Ale tak przywiązana że trudno ją było znaleźć
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Michał Ha 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 4x4
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Dołączył: 07 Paź 2019
Posty: 7
Skąd: W-wa
Wysłany: 2019-10-08, 14:56   

Cytat:
A mógłbyś podać konkretnie- jakie to modele (typ radia z naklejki)? Bo nie mamy pewności co miałeś,
a co kupiłeś...


Fabryczne radio:



Radio z Sanderki, najprawdopodobniej to, o którym pisze Dymek, a które chciałbym założyć:



Cytat:
Serwis się poddał? Samochód jest w ASO?

Samochód jest w ASO, powiadomili, że są różne gniazda i potrzebna jest przejściówka, którą
musiałbym załatwić sam lub ASO może dosztukować kostkę za opłatą 120 PLN, ( ;) c'nie?).
Zasugerowałem o możliwości wystąpienia przejściówki na kablach instalacji w aucie,
niestety musiałem to zrobić mailowo bo telefonu nie odbierają, czekam na rezultat.
Wspomnę również o zasilaniu wzmacniacza antenowego jeśli tylko dostanę info co z kablami.

jas_pik
Cytat:
Przecież nikt Cie do ASO nie przywiązał

Nie chodzi mi tu o jakieś moje niezadowolenie czy coś podobnego. Auto jest na gwarancji i wyszedłem
z założenia, że postaram się wykonać co się da, że tak powiem "na licencji". Powoli przekonuję się, że
nie zawsze jest to najlepszy pomysł...

Tak czy srak po Waszych informacjach jest szansa, że te kostki faktycznie siedzą w "brzuchu".
Czekam na zwrotkę z ASO. Dzięki za odzew.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3752
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-08, 15:28   

Trochę mnie dziwi Twój wybór , rozumiem gdybyś zamieniał na MN1/2/3 ale Twój wybór Twoje pieniądze :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Michał Ha 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 4x4
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Dołączył: 07 Paź 2019
Posty: 7
Skąd: W-wa
Wysłany: 2019-10-08, 20:12   

Mam sprawdzoną i, jak do tej pory niezawodną GPSę od Garmina jako urządzenie zewnętrzne.
Ponieważ jestem zbieraczem kompaktów, odtwarzacz w aucie to dla mnie muss. To radio
z poprzedniej generacji ma wszystko, na czym mi zależy i przy tym posiada identyczny obrys jak
to aktualnie montowane więc założyłem, że będzie to rozsądny wybór. Niestety jako motoryzacyjny
laik nie przewidziałem napotkanych niespodzianek z montażem.
ASO nie odpowiedziało do tej pory. Jutro będę się dobijał z rana.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3752
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-08, 20:58   

MN za to może odtwarzać takzę pliki FLAC czego raczej to zwykłe radyjko nie odtworzy.
A może Cię zaciekawi także to że THD dla części audio MN1/2/3 to mniej niż 0,01% przy mocy nominalne :)
O szczegółach że bez problemu odtworzy pliki z przenośnych dysków/USB pod warunkiem że są podzielone na woluminy logiczne po 32GB . Tak że całą swoja płytotekę możesz mieć w max możliwej jakości bez ryzyka że laser w czasie jazdy je podniszczy
A Twoja nawigacja ma TMC bo MN2i MN3 mają :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2746
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-10-10, 06:41   

A z tą wtyczką to nie jest tak jak ze wtyczkami z meganki(o ile dobrze pamietam) jest identyczna na pierwszy rzut oka ale nie wchodz. Przeszkadza wypust na wtyczce( jest przesuniety pare milimetrow lub są dwa) należy go obciąć i po kłopocie. Mialem tak jak montowałem MN u Fiony w kFiacie. Wtyczki kupowałem na zlomie.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
duch 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 sce
Rocznik: 2018
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 54
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-10, 08:37   

Do 2019 były trzy wtyczki, teraz od pilota zrobili w tej chudej i są dwie (ta niższa jest szersza), zakładałem te radio do DD2 i było z przejściówką a oryginalne wtyczki w wiązce były te stare, ale nie wiadomo czy nie zaczęli już produkować wiązek z nowymi wtyczkami.

Pozdrawiam.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1995
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-10, 09:32   

Michał Ha napisał/a:
Fabryczne radio...

Jeszcze jedno- widzę, że oryginalne, wymontowane radio umożliwiało odbiór DAB+ (o ile Twój Duster miał instalację do DAB). W tym radiu z wbudowanym CD odbioru DAB nie będzie...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-10-10, 09:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 59 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2969
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-10, 10:06   

Dodatkowo te radia z CD mają strasznie marnej jakości napędy , w moim na przykład rozciągnął się pasek klinowy łączący silnik z transportem.
Ja bym kupił kilka porządnych pendrive , skopiował do bezstratnego formatu muzykę i miał święty spokój na lata.
 
askr_poz 


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 36
Dołączył: 05 Wrz 2019
Posty: 75
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-10-10, 12:21   

jas_pik napisał/a:
MN za to może odtwarzać takzę pliki FLAC czego raczej to zwykłe radyjko nie odtworzy.
A może Cię zaciekawi także to że THD dla części audio MN1/2/3 to mniej niż 0,01% przy mocy nominalne :)
O szczegółach że bez problemu odtworzy pliki z przenośnych dysków/USB pod warunkiem że są podzielone na woluminy logiczne po 32GB . Tak że całą swoja płytotekę możesz mieć w max możliwej jakości bez ryzyka że laser w czasie jazdy je podniszczy
A Twoja nawigacja ma TMC bo MN2i MN3 mają :)


Hej, jak uruchomiłeś odtwarzanie .flac-ów?
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne