Wysłany: 2014-02-20, 11:02 ładunkowa nakładka ochronna na zderzak tylny
Witam.długo szukałem i znalazłem takie coś jako alternatywa dla pseudo listwy fabrycznej.może komuś się przyda.u mnie pasuje idealnie.
http://allegro.pl/listwa-...3952592908.html
Ostatnio zmieniony przez laisar 2020-07-01, 14:48, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-06-26, 22:20 Tworzywo ochronne na zderzak
Witam, od pewnego czasu dosyć często używam bagażnika na dosyć duże przedmioty, przez co zauważyłem możliwość zarysowania się górnej powierzchni zderzaka. W celu szukania ochrony, na internecie znalazłem takie coś: http://ladekantenschutz.i...i1[pwaid]=dacia W związku z tym kieruje do Was pytania. Co o tym sądzicie, jest to lepsze od przeźroczystej folii? Jak to by wyglądało na przestrzeni lat? No i czy ktoś z forumowiczów to używał? Pozdrawiam.
Model: Logan MCV oraz MCV II
Silnik: 1,6 MPI oraz TCe 90 E-R
Rocznik: 2009 oraz 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2009 Posty: 196 Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2016-09-15, 20:31 Re: listwa ozdobna-ochronna na zderzak logan II mcv
cameltrucker napisał/a:
...alternatywa dla pseudo listwy fabrycznej...
Czy ta "pseudo listwa" to ta z katalogu akcesoriów? Co z nią nie tak? Link powyżej nie jest aktualny, ale mnóstwo jest ofert listew w kolorze stali, które do białego lakieru pasują średnio (np. taka) . Widziałem dziś podobną w Dasterze i była jakaś taka... pomięta (cienka blaszka?). Zderzak tylny w MCV II jest taki szeroki, że warto by było go czymś zabezpieczyć.
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 927 Skąd: EL
Wysłany: 2019-07-11, 10:31 Nakładka ochronna na zderzak tylny Logan MCV2
Podczas załadunku i rozładunku większych i mniejszych rzeczy lekko zarysowałem plastikowy zderzak bagażnika na rancie. Nie jest to bardzo widoczne, ale wolę to zabezpieczyć. Znalazłem stalową nakładkę ochronną 180 PLN. Nie jestem pewien czy będzie pasowała wizualnie do brązowego lakieru auta. Miałem nadzieję na nakładkę z twardego czarnego gumo-plastiku. Ale wszystko jest dla starszych modeli. Czy polecilibyście jakąś nakładkę?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3809 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-11, 10:59
A oryginalna nakładka z katalogu akcesoriów MCV Cię nie urządza? Mam analogiczną w Sandero i polecam- zadanie spełnia.
Numer katalogowy 8201634489 LINK
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-07-11, 11:19, w całości zmieniany 2 razy
Nie bardzo kumam zasadę montażu takich nakładek "ochronnych".
Nie uszkodzisz lakieru zderzaka, ale uszkodzisz nakładkę, więc uszkodzenia i tak będą ale na czym innym.
Po 4 latach chcesz zdjąć nakładkę aby mieć fajny zderzak bez rys, a tu się okazuje, że jest odbarwienie lakieru, pod listwą nie ma żadnych rys, nawet tych eksploatacyjnych.
Nie wiem, czy nie lepiej bez nakładki a jak rysy będą przeszkadzać to idziesz do lakiernika i za 300 zł masz piękny zderzak.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3809 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-11, 13:08
tAboon napisał/a:
Po 4 latach chcesz zdjąć nakładkę aby mieć fajny zderzak bez rys, a tu się okazuje, że jest odbarwienie lakieru, pod listwą nie ma żadnych rys, nawet tych eksploatacyjnych.
Nie wiem, czy nie lepiej bez nakładki a jak rysy będą przeszkadzać to idziesz do lakiernika i za 300 zł masz piękny zderzak.
Żartujesz? Nakładka nie jest do zdejmowania po 4 latach, przy takim wypuszczeniu zderzaka taka nakładka powinna tam siedzieć już fabrycznie (zresztą w wielu samochodach siedzi).
Lakier obić czy zarysować o wiele łatwiej niż porypać taki czarny plastik. Zresztą ślady na nakładce nie przeszkadzają, bo do tego ona służy. A jak już będzie naprawdę porypana, to wymieniamy nakładkę na nową "ciut" taniej niż weźmie lakiernik.
Pomijam już to, że z nakładką MCV czy Sandero Stepway wygląda ładniej niż bez niej, bo wiadomo że to rzecz gustu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-07-11, 13:21, w całości zmieniany 2 razy
Nie bardzo kumam zasadę montażu takich nakładek "ochronnych".
Nie uszkodzisz lakieru zderzaka, ale uszkodzisz nakładkę, więc uszkodzenia i tak będą ale na czym innym.
Czy nie lepiej byłoby założyć folę na zderzak?
Jeśli zderzak metalowy, to zarysowanie może powodować rdzewienie. A to już jest nieprzyjemne. W skrajnym wypadku po kilku latach zderzak może być mocno skorodowany - jak nic nie zrobisz.
A porysowana plastikowa nakładka ... nie zardzewieje. Możesz jeździć latami i zupełnie nic się nie dzieje.
PS. przy białym sandero stepway nakładka, jako efekt uboczny, daje istotny wzrost estetyki.
Ostatnio zmieniony przez pikodat 2019-07-11, 14:07, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum