Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia z Irlandii - co i jak do wymiany
Autor Wiadomość
marszyszk 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway2
Dołączył: 06 Lis 2017
Posty: 14
Skąd: Głogów
Wysłany: 2019-09-01, 09:45   Dacia z Irlandii - co i jak do wymiany

Witam szanownych forumowiczów.

W niedługim czasie będę powracał do kraju. Posiadam Dacia Sandero Stepway II z 2016 roku. Chciałbym dowiedzieć się jakie przeróbki muszę wykonać i w jaki sposób to zrobić żeby zarejestrować samochód w Polsce.
Z tego co słyszałem czeka mnie wymiana lamp przednich , oraz zamiana wstecznego z przeciwmgielnymi. Chcialbym uzyskać informacje jak to zrobić w najprostszy sposób oraz czy muszę robić jeszcze jakieś modyfikacje.
 
BLACHA_997 



Marka: Dacia
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 607
Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2019-09-01, 10:00   

Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z jakimkolwiek wydziałem komunikacji bądź stacją kontroli pojazdów gdzie uzyskasz 100% sprawdzone informacje na ten temat.
_________________
Nowa zabawka DD 2 :)
 
arczi_88 



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 52 razy
Wiek: 31
Dołączył: 22 Lut 2015
Posty: 1616
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2019-09-01, 10:22   

Oprócz świateł, czeka Cię jeszcze wymiana lusterek i licznik musi być wyskalowany w km/h a nie w milach i to chyba tyle co podpowiada internet.
_________________

 
EBmazur 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,0 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Mar 2019
Posty: 196
Skąd: Mazury
Wysłany: 2019-09-01, 11:09   

arczi_88 napisał/a:
, czeka Cię jeszcze wymiana lusterek

jeśli kierownica nie będzie przekładana na "właściwą stronę " ( a teraz nie musi ) lusterek nie zmieniamy . To samo z wycieraczkami
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2833
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-01, 11:14   

Szczerze mówiąc przy tak tanich samochodach jak Dacia jest to po prostu nieopłacalne. Nowy Stepway z klimą kupisz za 40 tysięcy. Tego przerobionego u nas praktycznie już nie sprzedasz, lepiej więc zostawić go na wyspach i kupić nowego u nas. Na dłuższą metę jazda tym wozem po Polsce będzie mało komfortowa. Policz sam.
 
telecaster1951 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Lut 2019
Posty: 212
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-09-01, 14:08   

DrOzda napisał/a:
jest to po prostu nieopłacalne
Wkładu finansowego praktycznie nie ma. Zmiany są kosmetyczne. Zmiana świateł i wyskalowanie licznika, co można wykonać zmianą tarczy. W 1000zł się w tym mieścisz.
 
marszyszk 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway2
Dołączył: 06 Lis 2017
Posty: 14
Skąd: Głogów
Wysłany: 2019-09-01, 16:04   

Licznik jest w kilometrach. Jest to wersja signature z nawigacją odblokowana , czujnikami i kamera cofania z silnikiem Diesla 1.5. Tak właśnie myślałem jaki jest sens zmiany lusterek jeśli kierownica pozostaje po prawej stronie. Więc światła przednie i zamiana wstecznego z przeciwmgielnymi . A jak najlepiej je zamienić ?
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2833
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-01, 16:23   

Kupując nowe tylne lampy i przeciągajac kabelki.
 
marszyszk 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway2
Dołączył: 06 Lis 2017
Posty: 14
Skąd: Głogów
Wysłany: 2019-09-01, 16:55   

Obydwie lampy są identyczne i mają takie same wtyczki więc nie widzę sensu kupywania nowych tylnych lamp.
Ostatnio zmieniony przez marszyszk 2019-09-01, 16:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
EBmazur 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,0 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Mar 2019
Posty: 196
Skąd: Mazury
Wysłany: 2019-09-01, 18:30   

Cytat:
Więc światła przednie i zamiana wstecznego z przeciwmgielnymi

Czy aby wsteczne nie są obu stron ?
 
telecaster1951 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Lut 2019
Posty: 212
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-09-01, 22:31   

EBmazur napisał/a:
Czy aby wsteczne nie są obu stron ?
Nie wiem jak w tej wersji, ale u mnie są z obu.
 
marszyszk 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway2
Dołączył: 06 Lis 2017
Posty: 14
Skąd: Głogów
Wysłany: 2019-09-02, 07:28   

Macie rację Panowie wsteczny jest po obu stronach , więc pozostaje kwestia przeciwgielnych gdzie u mnie są po prawej stronie.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3587
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-09-02, 10:49   

Jak masz symetryczne tylne światła to dodatkowym przewodem uruchamiasz drugie pw mgielne po lewej stronie.
Tak to mam w Lodgy, że właściwe strony były zaślepione. I tak wsteczny był po prawej stronie a przeciwmgielny po lewej stronie, a po przeróbce już są po dwa światła - cofania i przeciwmgielne po obu stronach. ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
marszyszk 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway2
Dołączył: 06 Lis 2017
Posty: 14
Skąd: Głogów
Wysłany: 2019-09-02, 12:54   

Po lewej stronie mam klosz i nawet żarówkę bez poprowadzonego przewodu.

Route2000 masz teraz dwa przeciwmgielne ? Skąd poprowadziłes przewód do drugiej lampy ?
Ostatnio zmieniony przez marszyszk 2019-09-02, 12:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3587
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-09-03, 09:09   

marszyszk napisał/a:
Po lewej stronie mam klosz i nawet żarówkę bez poprowadzonego przewodu.

Route2000 masz teraz dwa przeciwmgielne ? Skąd poprowadziłes przewód do drugiej lampy ?

Proste, przeciągasz dodatkowy kabelek z jednej strony na drugą stronę i podpinasz je równolegle do istniejącej lampy. tylko musisz sprawdzić czy masz możliwość założenia żarówki w "nowe" gniazdo.
Ja w tym przypadku musiałem je przerobić tzn. zfrezować wystający plastik w środku gniazda i dorobić blaszkę pod stopkę by był styk. Nie wiem jak to jest w Sandero, ale myślę, że podobnie.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne