Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Regulowany bieg przerywany wycieraczek
Autor Wiadomość
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: [Inna]
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 221
Skąd: -:-
Wysłany: 2019-09-05, 16:17   

telecaster1951 napisał/a:
Do siebie.
Jak pociągniesz i puścisz to jest jeden ruch. Jak przytrzymasz to jest spryskiwacz i cztery ruchy.
Mówi o tym instrukcja obsługi.

Przy krótkim pociągnięciu do siebie włącza się też na krótko silniczek spryskiwaczy.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 97 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7041
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2019-09-05, 16:26   

Dokładnie.
Dlatego trzeba zrobić jak mówi shrek. Górny przycisk jest od pojedynczego ruchu wycieraczek, a dolny pełni rolę przewijania menu jak do tej pory ten pojedynczy przycisk.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1642
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-06, 09:29   

buladag napisał/a:
Czy ta manetka ma opcję pojedynczego ruchu wycieraczki?

Nie ma. Poza dodanym pierścieniem do zmiany interwałów wahnięć i dwoma przyciskami na końcówce nie różni się w działaniu niczym od tej fabrycznej.
Do pojedynczego przetarcia szyby robię po prostu "klik" włącz-wyłącz i jest to dla mnie najwygodniejsze. Dodatkowego klawisza nie podłączałem pod wycieraczki, bo dla mnie jest to zupełnie nieergonomiczne. I tak długo się przyzwyczajałem do tych manetek Renault, bo wszystkie moje dotychczasowe samochody miały włączanie wycieraczek w górę a nie w dół.
W każdym razie uruchomienie trybu przerywanego polecam każdemu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-09-06, 09:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 97 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7041
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2019-09-06, 11:54   

Dymek, właśnie, że ma. Mam w Lodgy więc wiem.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1642
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-06, 13:51   

Marek1603 napisał/a:
Dymek, właśnie, że ma. Mam w Lodgy więc wiem.

Ale co ma? Fabrycznie funkcję pojedynczego ruchu wycieraczek? To jak się go uruchamia?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-09-06, 13:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
GRL 


Marka: Dacia => VW
Model: Duster II => Golf
Silnik: 1.6sce => 1.0tsi 115
Rocznik: 2018 => 2019
Wersja: Comfort
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 20 Lip 2016
Posty: 1107
Skąd: ZS
Wysłany: 2019-09-06, 14:42   

Wajchą w przeciwną stronę.
Nie wiem jakie auto dzisiaj może tego nie mieć...
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1642
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-06, 15:58   

GRL napisał/a:
Wajchą w przeciwną stronę.
Nie wiem jakie auto dzisiaj może tego nie mieć...

Moja wajcha z regulacją interwału nie ma nic takiego. W drugą stronę jest tylko opór i tyle.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 97 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7041
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2019-09-06, 19:42   

Po wymianie na manetkę od clio IV, przelutowanie kabelków zgodnie z instrukcją na forum i zmianie w kompie poprzez DDT4 jest możliwość pojedynczego machnięcia wycieraczkami.

Manetka od Clio ma z boku dwa przyciski góra - dół. Przycisk dół odpowiada za przewijanie menu, a góra za pojedyncze machnięcie bez spryskiwacza. W dacii jest tylko jeden przycisk od przewijania menu.

dacia..jpg
DACIA
Plik ściągnięto 5 raz(y) 23,86 KB

clio.jpeg
CLIO
Plik ściągnięto 2 raz(y) 16,03 KB

Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2019-09-06, 19:51, w całości zmieniany 2 razy  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 32 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1642
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-07, 17:06   

To że można sobie zrobić podłączając pod przycisk to chyba jasne i było wcześniej opisane.
Ale pytanie kol. buladag padło chyba jednoznaczne- czy manetka od Clio, którą wstawiamy zamiast fabrycznej Daciowej, ma funkcję pojedynczego wahnięcia wycieraczkami- fabrycznie.
Moja nie ma (jest od Captura), GRL twierdzi, że ma przesuwając wajchę w przeciwną stronę...
Ktoś coś może jeszcze na ten temat a nie o lutowaniu?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-09-07, 17:17, w całości zmieniany 3 razy  
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3587
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-09-09, 14:06   

Marek1603 napisał/a:
Po wymianie na manetkę od clio IV, przelutowanie kabelków zgodnie z instrukcją na forum i zmianie w kompie poprzez DDT4 jest możliwość pojedynczego machnięcia wycieraczkami.

Manetka od Clio ma z boku dwa przyciski góra - dół. Przycisk dół odpowiada za przewijanie menu, a góra za pojedyncze machnięcie bez spryskiwacza. W dacii jest tylko jeden przycisk od przewijania menu.

Dałeś pierwsze zdjęcie .. ale czy od Dacii??? Bo tam już widać, że ma pokrętło do regulacji czasu pracy wycieraczek... owszem, jest jeden przycisk.
Czy już nowe dacie mają regulację czasu przerwy pracy wycieraczek?
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 782
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-09-09, 18:59   

route2000 napisał/a:
Marek1603 napisał/a:
Po wymianie na manetkę od clio IV, przelutowanie kabelków zgodnie z instrukcją na forum i zmianie w kompie poprzez DDT4 jest możliwość pojedynczego machnięcia wycieraczkami.

Manetka od Clio ma z boku dwa przyciski góra - dół. Przycisk dół odpowiada za przewijanie menu, a góra za pojedyncze machnięcie bez spryskiwacza. W dacii jest tylko jeden przycisk od przewijania menu.

Dałeś pierwsze zdjęcie .. ale czy od Dacii??? Bo tam już widać, że ma pokrętło do regulacji czasu pracy wycieraczek... owszem, jest jeden przycisk.
Czy już nowe dacie mają regulację czasu przerwy pracy wycieraczek?


też zwróciłem na to uwage ale nie chciało mi się poruszać tego wątku. W teściowej Dusterze II w wersji Comfort nie ma płynnej regulacji więc wątpię aby jaki kol wiek inny Duster wychodzący seryjnie miał tą funkcję
 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: [Inna]
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 221
Skąd: -:-
Wysłany: 2019-09-09, 19:24   

Przecież to chyba logiczne że chodziło jedynie o zobrazowanie przycisku pojedynczego i podwójnego.
Ostatnio zmieniony przez buladag 2019-09-09, 19:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 97 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7041
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2019-09-09, 20:47   

Dokładnie chodziło mi o pokazanie tych "czołowych" przycisków.
 
Lukas87 



Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 1063
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2019-09-09, 20:57   

Z tego co wiem to na manetce nie może być napisu auto bo wtedy nie zadziała
_________________
Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 97 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7041
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2019-09-10, 05:39   

Bo "auto" jest do współpracy z czujnikiem deszczu.
 
rob_plk 


Marka: Dacia
Model: D
Silnik: 1.6SCE
Dołączył: 16 Gru 2018
Posty: 25
Skąd: skąd
Wysłany: 2019-09-10, 18:59   

Zadziała, jak pozostawimy starą podstawę z gniazdem a przełożymy wajchę. Ja tak zrobiłem, bo na alledrogo jak w sam raz nie było dostępnych bez auto.
 
sabb 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Dołączył: 29 Paź 2017
Posty: 23
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2019-10-08, 17:29   

Po wymianie na manetkę od clio IV, przelutowaniu kabelków zgodnie z instrukcją na forum wypróbowałem jej działanie. Przycisk podzielony na dwie części przełącza wskazania komputera pokładowego(dół) oraz umożliwia jednokrotne wahnięcie wycieraczek(góra).OK. Potem zmiany poprzez ddt4all i ...klapa.Udało mi się co prawda wyłączyć ''merdanie ogonkiem'' ale w kwestii interwałów wycieraczek - porażka ! Nie działa żaden(interwał) a przyciągnięcie w celu uruchomienia spryskiwacza ...uruchamia tylko spryskiwacz nie włączając wycieraczki.Czy mógłby ktoś coś podpowiedzieć ?
Ostatnio zmieniony przez sabb 2019-10-08, 17:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2746
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-10-09, 06:16   

Sprawdź jeszcze raz ustawienia ddt, bo jest coraz wiecej przypadkow gdzie użytkownicy obsługujący program wybieraja moduł, nie naciskaja ODŚWIEŻ, zmieniaja ustawienie, naciskaja zapisz i tragedia gotowa.

Mam nadzieje, że czytałeś forum i nie podmieniłeś na manetke "auto".

Sprawdz czy manetka jest sprawna.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
sabb 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Dołączył: 29 Paź 2017
Posty: 23
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2019-10-09, 13:34   

Manetka bez napisu AUTO.Wróciłem do poprzednich ustawień,znowu mam jeden interwał pracy wycieraczek,jedno wahnięcie ( przycisk górny),komp.(przycisk dolny).No i oczywiście merdanie ogonkiem.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2746
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-10-09, 21:13   

Jak wszystko wróciło do normy, to:
Cytat:
Wchodzimy w UCH (BCM, moduł komfortu) np. dla Sandero II: T4_VS_BCM_DDT2000_SW15_1 
Z listy rozwijamy Front Wiper > Front Wiper - Configuration 
Zmieniamy INTERMITTENT_RING_CF na true 
Klikamy Send 
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
sabb 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Dołączył: 29 Paź 2017
Posty: 23
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2019-10-10, 14:56   

Dzięki shrek .
Ostatnio zmieniony przez sabb 2019-10-10, 15:07, w całości zmieniany 2 razy  
 
sabb 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Dołączył: 29 Paź 2017
Posty: 23
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2019-10-10, 22:20   

Okazało się że ściągnąłem jakąś ubogą wersję ddt i nie mogłem znaleźć tego co trzeba. Teraz jest już OK . Nareszcie można regulować wycieraczki i nie merdać ogonkiem. Dzięki za wskazówki !
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne