Marka: inna
Model: inny
Silnik: inny
Rocznik: 2023 Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Maj 2015 Posty: 108 Skąd: DW
Wysłany: 2015-10-02, 17:40
Wersje z fabrycznym LPG mogą mieć komputer pokładowy ale: Działa tylko przy zasilaniu benzyną.
Czyli: jeździmy na LPG, komputer zaniża spalanie PB odpowiednio do ilości przejechanych kilometrów, spalanie chwilowe = 0 itd.
W momencie przełączenia na Benzynę wskazania pojawiają się i można odczytać np. chwilowe spalanie czy średnie.
Odbierając auto z salonu miałem komputer wyłączony, po prośbie w salonie na al. Jerozolimskich komputer został uruchomiony i spisuje się prawidłowo od 11 tysiecy kilometrów.
Ostatnio zmieniony przez Marrtin 2015-10-02, 17:41, w całości zmieniany 1 raz
Trochę bez sensu blokują takie funkcje. W skodzie mam instalacje montowaną w ASO (szumnie nazywaną fabryczną) i komputer działa cały czas - wartości co prawda są wyświetlane dla benzyny, ale daje to pogląd chwilowego, średniego spalania (trzeba mieć świadomość, że są zaniżone w stosunku do lpg, ale też np czasu jazdy który nie ma znaczenia na czym jedziemy :P
Witam,
Właśnie jestem na etapie oczekiwania zamówionego przeze mnie Sandero 1.2 16V. Nie ma fabrycznej instalacji LPG dla tego silnika, ale gaz założą mi w ASO (Landi Renzo). Jak sądzidzie, czy u mnie ten komputer również będzie wyłączony/niedostępny? Zobaczymy jak będzie przy odbiorze, na pewno poruszę tą kwestię. Zależało by mi, żeby chociaż komputer pokazywał spalanie na PB..
Wysłany: 2019-04-27, 09:09 Brak komputera pokladowego
Witam.
Od czwartku jestem posiadaczem Daci Duster II wersja comfort 1.6sce z LPG. I zauważyłem że nie mam komputera z aktualnym spalanie. Mam też radio chyba MNE3 i tam też nie ma tej funkcji Eko tylko kafelek mapy. Czy jak jest gaz to wyłączają komputer?
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2019-04-27, 09:17
komputer nie będzie liczył spalania gazu ja w swoim loganie II 1.2 LPG też miałem wyłączony włączyłem i tylko wyświetla ilość spalonej benzyny potrzebnej do przełączenia na lpg więc po prostu jest bezużyteczny
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Ostatnio zmieniony przez Lukas87 2019-04-27, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-04-27, 22:00
W wersji z LPG nie masz dostępu do danych takich, jak spalanie, zasięg itp. Da się to włączyć ddt4all (ale pytaj mnie jak... ), ale może fałszować dane. Tzn. komputer gazu i komputer benzyny będą się gryzły.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 369 Skąd: KR
Wysłany: 2019-04-28, 08:17
Nic się nie będzie gryzło.
Podczas jazdy na LPG komp pokazuje ekwiwalent benzyny - spalanie chwilowe, średnie; natomiast zasięg liczony jest oczywiście z ilości benzyny w zbiorniku.
W instalacjach montowanych w warsztatach niezależnych nikt tych funkcji komputera pokładowego nie wyłącza.
_________________ miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
W przypadku instalacji gazowej spalanie jest fabrycznie wyłączone do pokazywania.
Jeśli dobrze pamiętam, to na forum ktoś, kto włączył tę funkcję , stwierdził, że przy jeździe na gazie wskazuje zużycie 0 - czyli zużycie benzyny. A gaz jest ignorowany.
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Wysłany: 2019-05-14, 14:44 Komputer pokładowy/ Średnie spalanie/ Instalacja LPG
Witam, Duster 1.6 Benzyna/ Fabryczna instalacja LPG.
Fabrycznie w komputerze pokładowym wyłączona jest opcja średniego spalania w komputerze,
czy ktoś ma informację czy da się jakoś przywrócić tę opcję ?
Z góry dzięki za info.
To nie filozofia tylko chęć naprowadzenia Cię na właściwy sposób korzystania z dobrodziejstwa jakie daje forum. Jak się na forum wstępuje to wypada zapoznać się z jego zawartością choćby pobieżnie czy interesującego tematu bądź bardzo podobnego nie ma a nie od razu walić pytania. W dobrym tonie jest wykazać się jakąś chęcią znalezienia rozwiązania samemu a dopiero jak okazuje się że go jeszcze nie ma to wtedy pytać.
nie tyle filozof , co w miarę doświadczony , wieloletni forumowicz ( w innym klubie ) tam w tempie arytmetycznym wzrastała ilość postów na ten sam remat , z identycznymi wręcz pytaniami ( często strasznie banalnymi ) . Powodowało to straszne śmiecenie . A tak przy okazji - poszukiwania tego tematu w "historii " zajęło nie więcej niż 2 minuty .
Witam,
Mam pytanie, czy udało się komuś rozwiązać kwestię braku wskazań spalania chwilowego i tym samym średniego podczas jazdy na LPG?
Posiadam Dustera II z fabrycznym LPG. Oczywiście komputer był fabrycznie zablokowany. Po jego uruchomieniu w ddt4all wskazuje powyższe dane tylko w przypadku jazdy na benzynie. Na LPG wskazania 0.0 l/km.
Być może ktoś z Was przerabiał już ten temat. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum