Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Mapy do MediaNav
Autor Wiadomość
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 381
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-11-01, 23:09   

To bardzo ciekawe. Bo ja mam auto z 2017r i miałem darmowe mapy z 2017Q2 i tak mi zawsze pobierało przez toolboxa - tak też mi pokazywało z takim oznaczeniem. Po dzisiejszej aktualizacji radia - ustawień sytsemowych poprzez toolboxa i potem sprawdzeniu aktualizacji map, pokazuje mi do pobierania mapy 8.1 czyli jak piszesz 2018Q4. :mrgreen: Wiem, że są już nowsze z tego roku ale zawsze to nowsze jak mogłem pobrać oficjalnie z oryginalnej strony.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-11-01, 23:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
duch 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 sce
Rocznik: 2018
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 57
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-11-02, 08:58   

Nie kombinowałeś coś z mapami ? Ja tak i mam podobnie, tu opisałem http://www.daciaklub.pl/f...0&start=100#top
Ostatnio zmieniony przez duch 2019-11-02, 08:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 381
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-11-02, 10:27   

Nie. Cały czas pokazywał mi, że mam mapy do pobrania 2017Q2 do wczoraj gdy najpierw pobrał mi aktualizację ustawień systemowych do radia. Po tej aktualizacji zebrałem dane z radia i wykryło mi, że są mapy do pobrania 8.1.. Może nielicznym coś zmienili.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-11-02, 10:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
rysiek223 



Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 207
Skąd: abc
Wysłany: 2019-11-02, 10:32   

A na pewno chodzi o wersje mapy czy wersję MNE?
_________________

 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 381
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-11-02, 14:45   

Chodzi o mapy bo pobrałem i mam teraz 2018Q4. Wersję mam 9.1.3
 
rysiek223 



Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 207
Skąd: abc
Wysłany: 2019-11-04, 18:24   

Zgadza się tak chyba teraz oznaczają mapy- taką informację otrzymałem ze są do pobrania nowe mapy HERE 8.2 tylko cena odlot.

LMG (do pobrania bezpłatnie w ciągu 90 dni od pierwszego użycia)BEZPŁATNIE
Ten produkt zaktualizuje istniejące kraje w systemie nawigacyjnym na podstawie poniższej listy: Albania, Andora, Austria, Białoruś, Belgia, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Hiszpania, Holandia, Islandia, Irlandia, Kosowo, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Mołdawia, Monako, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, Rosja, San Marino, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Szwajcaria, Turcja, Ukraina (+ Krym), Węgry, Watykan, Wielka Brytania, Włochy

(Aby rozszerzyć pokrycie map, możesz zakupić dowolny produkt dostępny w witrynie.)

Wersja: 8.1 (Obecna wersja mapy nie zawiera nowych zmian w ograniczeniu prędkości w Hiszpanii, które weszły w życie od 29 stycznia 2019 roku.)

Dostawca: HERE

Mapa Europy (Pobieranie jednej mapy)
tylko dla urządzenia z Media Nav119,00 EUR
Obejmuje następujące kraje: Andorra, Austria, Belgium, Bosnia Herzegovina, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Gibraltar, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Kosovo, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Monaco, Montenegro, Morocco, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, Vatican City, Serbia

Wersja: 8.2 (Ta aktualizacja map uwzględnia nowe ograniczenia prędkości obowiązujące w Hiszpanii od 1 stycznia 2019 roku.)

Dostawca: HERE

Subskrypcja na 1 rok (Najnowsza mapa + 1 aktualizacja)139,00 EUR
Subskrypcja na 3 lata (Najnowsza mapa + 5 aktualizacji)169,00 EUR
Mapa Europy Zachodniej (Pobieranie jednej mapy)
zasięg może się różnić w zależności od dokładnego typu urządzenia z Media Nav109,00 EUR
Obejmuje następujące kraje: Andora, Austria, Belgia, Dania, Francja, Gujana Francuska, Gibraltar, Grecja, Gwadelupa, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Liechtenstein, Luksemburg, Malta, Maroko, Martynika, Monako, Niemcy, Portugalia, Réunion, Saint Pierre i Miquelon, San Marino, Szwajcaria, Tunezja, Watykan, Wielka Brytania, Włochy

Wersja: 8.2 (Ta aktualizacja map uwzględnia nowe ograniczenia prędkości obowiązujące w Hiszpanii od 1 stycznia 2019 roku.)

Dostawca: HERE

Subskrypcja na 1 rok (Najnowsza mapa + 1 aktualizacja)
tylko dla urządzenia z Media Nav (Evolution)124,00 EUR
Subskrypcja na 3 lata (Najnowsza mapa + 5 aktualizacji)
tylko dla urządzenia z Media Nav (Evolution)154,00 EUR
_________________

Ostatnio zmieniony przez rysiek223 2019-11-04, 18:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 233
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-11-04, 19:06   

Dlatego warto ,, zmodyfikować ,, MNE i mieć mapy za darmo ;-) lub kupić ze strony producenta . Każdy może wybrać
 
rysiek223 



Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 207
Skąd: abc
Wysłany: 2019-11-23, 15:12   

Mając dzisiaj trochę czasu skopiowałem wszystko co mi jest potrzebne do aktualizacji map. Moja wersja to MediaNav Evolution wersja 9.1.3.1 uwolniona z zainstalowanym odtwarzaczem video.
Aby nic nie zawalić dopytam jeszcze o kilka drobiazgów
Do ściągniętej paczuszki Anioła MediaNavEVO 1.6 kopiuję zawartość do sformatowanego pendrive FAT32 całą zawartość i idę do auta robię kopię. Następnie otwieram pendrive na komputerze wchodzę w -->!Archiwum następnie w -->Update i otwierają mi się foldery gdzie należy skopiować budynki , licencje, mapy, poi, speedcam oraz tmc jak na załączonym screenie. Po skopiowaniu wszystkiego usuwam w folderach _wyl które chcę aby były skopiowane np POI_wyl na POI i tu mam pytanie jak wygląda sytuacja z licencjami do skopiowanych nowych dokładam jakąś z wcześniejszego backupu? jak ze zmianą map z tomtom na HERE? Jeśli coś ważnego pominąłem proszę o podzielenie się Waszą wiedzą.

aaaaaaa.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 35,84 KB

_________________

 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 233
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-11-23, 15:29   

Jak chcesz mieć TMC to musisz dodać licencję , która to obsługuje. Jeśli tego nie chcesz to tylko mapy , punkty POI i radary .Kwestia map to TomTom ma chyba słabsze pokrycie szczególnie jeśli chodzi o Polskę B.I proponuję zmienić nazwę plików wgrywanych map, punktów i radarów na takie same jak sa na kopi zapasowej , czyli np Poland a nie Poland Here 2019 Q2 i użyć polecenia wgraj i zastąp. Przy takim poleceniu w folderze license pyta się czy usunąć stare licencje , klikasz, żeby nie usuwał.Czasem ten pendrive potrafi czegoś nie usunąć lub nie zmienić
Ostatnio zmieniony przez Robson68 2019-11-23, 15:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
rysiek223 



Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 207
Skąd: abc
Wysłany: 2019-11-23, 21:56   

Zgrałem dzisiaj storage 4 gdzie znajduje się folder NNG z plikami, podmieniłem wg wskazówek z forum plik sys.txt skonfigurowany do folderu building, otwierając CONTENT dołożyłem folder BUILDING ze skopiowanymi danymi, do obecnych licencji dodałem eu_maps_for renault_dacia_ulc2_2016q4lyc. (nie wiem czy potrzebna czy nie? oraz iPhone_Primo_ISR1101_NNG_DEM_3D_PST_CAR_JV_Google_TMC_v2.1_.lyc .
Mapy wszystkie podmieniłem tomtom-a na HERE zobaczę jutro czy moja navi odpali mapy.
Umiesciłem na dropbox Folder NNG po mojej aktualizacji https://www.dropbox.com/s...ikacji.rar?dl=0 oraz moja kopia zapasowa https://www.dropbox.com/s...NG%201.rar?dl=0
Oba pliki do pobrania, fachowców od navi proszę o sprawdzenie.
_________________

 
rysiek223 



Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 207
Skąd: abc
Wysłany: 2019-11-24, 13:35   

Dzięki Waszej pomocy nowe mapy HERE śmigają aż miło, w pewnym momencie aktualizacji pokazało mi ze jest mało miejsca i czy chcę zwolnić starsze mapy, dałem TAK i wszystko zostało podmienione na HERE.
Nie sprawdzałem tylko jak działają budynki.
Dziękuję wszystkim za pomoc :-D
_________________

 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 233
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-11-24, 16:56   

Jak wszystko działa nie ma co sprawdzać ;-)
 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 66
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 8
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-11-25, 20:04   

Witam. Jestem przed wykonaniem darmowej aktualizacji map" w moim samochodzie. Posiadam instrukcję fabryczną opisującą kolejne czynności, które należy wykonać. Jestem jednak pełen obaw. Przykładowo niektórych nośników (pendrive) w ogóle mój MNE nie "widzi". Inne „odczytuje”, ale nie odtwarza plików "mp3". Za rady z góry dziękuję. Pozdrawiam.
_________________
Josef Frantz
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 67 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3886
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-11-25, 20:25   

Josef Frantz napisał/a:
Witam. Jestem przed wykonaniem darmowej aktualizacji map" w moim samochodzie.

Wygląda na to że masz najnowszy MNE który ja staram się okreslać jako MN3 ( czyli urzadzenie na Linuxie z obsługą AAi CP . Ono oprócz wyglądu i identycznego menu jest totalnie rózne od poprzednich urządzeń opartych na WinCE


Josef Frantz napisał/a:
Posiadam instrukcję fabryczną opisującą kolejne czynności, które należy wykonać. Jestem jednak pełen obaw.

Nie dziwie się

Josef Frantz napisał/a:
Przykładowo niektórych nośników (pendrive) w ogóle mój MNE nie "widzi". Inne „odczytuje”, ale nie odtwarza plików "mp3".

Czy na pewno wszystkie te pendrive są sformatowane w FAT32 isą typu USB2.0 lub USB3.0/2.0 . MN3 ma problem z odtwarzaniem pendrve które pracują wyłącznie w standardzie USB3.0
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
cowcar 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 174
Skąd: LKS
Wysłany: 2019-11-26, 14:40   

jas_pik napisał/a:
MN3 ma problem z odtwarzaniem pendrve które pracują wyłącznie w standardzie USB3.0

Mój SanDisk UltraFit 32GB USB 3.1 działa bezproblemowo. Wykonuję nim aktualizacje.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 67 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3886
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-11-26, 17:45   

cowcar napisał/a:

Mój SanDisk UltraFit 32GB USB 3.1 działa bezproblemowo. Wykonuję nim aktualizacje.

Ja też zauważyłem że Sandisk nie ma żadnych problemów :mrgreen:
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 24 razy
Wiek: 40
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1554
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-11-27, 12:44   

jas_pik napisał/a:
cowcar napisał/a:

Mój SanDisk UltraFit 32GB USB 3.1 działa bezproblemowo. Wykonuję nim aktualizacje.

Ja też zauważyłem że Sandisk nie ma żadnych problemów :mrgreen:


I ja. :mrgreen:
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
Psycho the rapist

 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 66
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 8
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-08, 22:24   

Dobry wieczór. Pełen obaw wykonywałem aktualizację map (zgodnie z instrukcją). Nie wiem z jakim skutkiem, ponieważ nie spisałem nr mapa przed jej dokonaniem. W każdym razie końcowy komunikat zawierał informację o poprawnej aktualizacji. Wersja systemu pozostała jednak taka sama. Nie wiem, ale wydaje mi się, że nie mam dostępu do bezpłatnej aktualizacji. Rozumiem bowiem, ze aktualizacja map nie jest równoznaczna z aktualizacją systemu. A może się mylę? Pozdrawiam wszystkich.
_________________
Josef Frantz
Ostatnio zmieniony przez Josef Frantz 2019-12-08, 22:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 67 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3886
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-08, 22:27   

A jakie mapy Ci teraz wyświetla ?
jaka masz wersję systemu ?
Wiele aktualizacji wcale nie zmienia numeru wersji tylko robi pewne aktualizacje które nie mają odniesienia w numerach systemu - standardowe poprawianie zauważonych błędów .
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 66
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 8
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-09, 13:58   

Witam. Wykonałem aktualizację darmową. Obecnie przysługuje jedna darmowa aktualizacja map, w okresie do 3 miesięcy od dnia zakupu pojazdu (nie wiem jak było wcześniej). Jednak przy dalszej podróży, wykorzystuję aplikację na smartfona "Android Auto" i łączę z MNV. Umożliwia ona przełączenie "Google Map" z telefonu, na ekran nawigacji. Pozwala to uzyskać dostęp do aktualnej mapy w sytuacji, kiedy po aktualizacji mapy MNV nie spełniają naszego oczekiwania. Oczywiście trzeba mieć w pojeździe Internet i to trochę kosztuje. Ale kto go dzisiaj nie ma, a koszt nie jest aż tak znaczący. Pozdrawiam.
Sprawdzę jeszcze i podam nr map, po aktualizacji
_________________
Josef Frantz
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2408
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-09, 14:58   

Josef Frantz napisał/a:
Rozumiem bowiem, ze aktualizacja map nie jest równoznaczna z aktualizacją systemu. A może się mylę?.

Aktualizacja map a aktualizacja systemu to dwie różne rzeczy, tyle że ich sposób pobierania i instalacji jest identyczny.
Bezpłatna aktualizacja map przysługuje wciągu 90 dni, natomiast aktualizacja systemu nie ma ograniczeń czasowych i w każdej chwili można wgrać poprawki czy nowe wersje- o ile oczywiście są dostępne. W przypadku dostępności aktualizacji systemu otrzymasz odpowiedni komunikat w programie ToolBox- zawsze jest to osobna aktualizacja. instalowana niezależnie od aktualizacji map.
 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 66
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 8
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-09, 21:36   

jas_pik napisał/a:
A jakie mapy Ci teraz wyświetla ?
jaka masz wersję systemu ?
Wiele aktualizacji wcale nie zmienia numeru wersji tylko robi pewne aktualizacje które nie mają odniesienia w numerach systemu - standardowe poprawianie zauważonych błędów .

Witam. Tak ja pisałem. Nie wiem jakie wersje map były przed aktualizacją. Obecnie po jej wykonaniu, na wykazie wszystkie mają oznaczenie: Nazwa_kraju2019.Q2. Muszę jednak stwierdzić, że w dniu dzisiejszym wracając z pracy do domu, "nawigacja wiedziała" o drodze istniejącej od co najmniej roku, a której nie znała jeszcze trzy miesiące temu.:-) Natomiast wersja oprogramowania nie uległa zmianie. Była i jest 1.0.13.2. Ale to już wiemy i podziękować tylko należy Dymkowi (wpis powyżej). Pozdrawiam.
_________________
Josef Frantz
Ostatnio zmieniony przez Josef Frantz 2019-12-09, 21:41, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 67 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3886
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-09, 22:20   

To znaczy że masz najbardziej aktualne mapy obecnie . Zostały wydane ostatniego dnia lipca 2019 .
Na razie nowszych nie ma
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 66
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 8
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-11, 08:42   

jas_pik napisał/a:
To znaczy że masz najbardziej aktualne mapy obecnie . Zostały wydane ostatniego dnia lipca 2019 .
Na razie nowszych nie ma

Witam. Z pewnością masz rację, choć pewną zmianę "na lepsze" po tej aktualizacji dało się zauważyć. Nie martwi mnie to jednak, bo tak jak pisałem. Przy pomocy smartfona i aplikacji Android Auto, korzystam z map Google. Pozdrawiam.
http://www.daciaklub.pl/f...=asc&start=1400
_________________
Josef Frantz
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1090
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-02, 17:11   

Ostatnia dostępna wersja HERE ma jeszcze luki. Wróciłem właśnie z Karpacza i tam nowa obwodnica , szybka , fajna do jazdy , ale na mapie , " jakby "przejazd po szczytach i górach. Trasa szybkiego ruchu widać nie powstała w dwa dni, wszystko gotowe i tak nie ma możliwości pojechać inaczej. Nawigacja zgłupiała totalnie. Dziwne, bo przecież sporo nowych dróg było wcześniej nakreślonych na mapach i czekało na oddanie ich do użytku. Dodatkowa uwaga, wymiarowanie 3D góry itp, widoczne jest dopiero dobrze w Czechach.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne