Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Szary ekran po uruchomieniu nawigacji
Autor Wiadomość
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-12-25, 17:13   Szary ekran po uruchomieniu nawigacji

Witam.

Mam media nav Evo odblokowanie. Obecnie radio sie uruchamia ale po naciśnięciu nawigacji ekran robi sie czarny/ szary i nic nie da sie zrobic, reszta opcji dziala.

Upgrade przez plik .lgu nie dziala, nie odnajduje plików multimedialnych. Sformatowany pendrive jako fat32.


Macie jakis pomysl co mozna zrobic?
_________________
Duster to sandero na lewarku
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2019-12-25, 17:25   

Często problemem jest zły kontakt na taśmach pomiędzy płytą główną a ekranem
Trzeba rozebrać i zobaczyć czy to nie to
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-12-25, 17:28   

Ekran działa. Chodzi o to ze czarny ekran robi sie po wciśnięciu nawigacji na ekranie głównym i wtedy trzeba wyłączyć auto zeby sie wyłączyło radio całkowicie.
_________________
Duster to sandero na lewarku
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2019-12-25, 17:53   

Wejdz do windowsa za pomocą kodów . StorageCad2 wyszukaj i usuń plik Filecache.
Jeśli to nie pomoże to usuń całą zawartość StorageCard2. Starcisz wszystkie ustawienia radia, sparowanych telefonów oraz histoię nawigowania ale powinno pomóc.
To wygląda na błedy działania wince
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 36
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2019-12-25, 18:09   

Mam dokładnie to samo ale ten problem nie jest ciągły.
Czasem pojawia się na trasie gdzie wszystko działa i nawiguje a po włączeniu ekranu radia i chęci powrotu do nawi ekran robi się ciemny słychać radio zmieniając np głośność lub regulując klimatyzację to te informacje pojawiają się na ciemnym ekranie. Po zatrzymaniu samochodu i uruchomieniu jest normalnie a problem pojawi się dopiero po kilku tygodniach
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-12-25, 20:20   

jas_pik, dzieki pomogło skasowanie całej zawartosci StorageCad2. Szary / czarny ekran pojawiał sie po kliknięciu zgadzam sie w nawigacji.
_________________
Duster to sandero na lewarku
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2019-12-25, 20:56   

W wersji softu 8.0.5 ze względu na sporo zmian było to tak częste że Renault wypuściło wersję 9,1,3 z wbudowanym programem iTask aby kasować wszystkie bledne zapisy danych które zapisywały się w pamięci użytkownika na SC2 w chwili wyłączania MN.
Niestety jako że Mikroshit zakończył już wspieranie tego systemu nie ma innych sposobów na naprawienie tego systemu.
Zanim Renault się zorientowało w problem to przez kilka miesięcy na potęgę wymieniali MN klientom we Francji i w Niemczech .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-12-26, 18:07   

jas_pik, chbya usuwałem itaskmanagera bo się wyswietlał co uruchomienie radio. Nadal nie mogę zrobić upgrade'u radio z pendrivea.
_________________
Duster to sandero na lewarku
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2019-12-26, 18:31   

No to już wiesz skąd się biorą problemy.
To że nie możesz wgrać innej wersji ( tzn możesz ale tylko wyższą ) wynika z pewnych zabezpieczeń wprowadzonych przez Renault.
Możesz to oszukać , wystarczy wejść w Windowsa i przedytować treść pliku version.ini ( chyba tak się nazywa - pisze z pamięci)w SC1 wprowadzając numerek niższy. jesli masz wersję 9.1.3 to przeedytuj na np na 5.0.0 .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 358
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-29, 10:15   

jas_pik, u mnie w wersji softu 8.0.5 był już itaskmanager. Z taką wersją radio było od początku zakupu auta. Po uwolnieniu radia było wszystko ok. Jednakże po aktualizacji do wersji 9.1.3 itaskmanager zaczął się wyświetlać co uruchomienie radia i zasłaniał logo startowe Renault. Po usunięciu go przestał się wyświetlać. Wczoraj wgrałem go ponownie z kopii zapasowej i niestety ale ponownie zaczął się wyświetlać. Zamiast uruchamiać się przy wyłączeniu radia uruchamia się przy włączeniu zasłaniając logo. Nie wiem jak to naprawić. Pomaga tylko usunięcie go. Plik jest w Storage Card. Może powinien być w innym miejscu ?
tosiek- aby zmienić wersję oprogramowania należy podmienić plik version-info \Storage Card\System - należy go edytować i zmienić wersją oprogramowania z 9.1.3 np.na 8.0.5. Sprawdzone i działa.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-12-29, 10:36, w całości zmieniany 4 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2019-12-29, 13:50   

Byc może był już w wersji 8.0.5 , już tego nie pamiętam. U siebe mam już tylko wersje na linuxie i tego się uczę .
W każdym razie on jest po to aby usuwać różne śmieci które powstają w trakcie uruchamiania Windowsa.
On własnie tak został zrobiony że w trakcie uruchamiania przesłania logo startowe.
Które i tak do niecnego nie jest potrzebne .
W wersji 9.1.3 jest bardziej zoptymalizowana niż wersje 7.0.5/8.0.5 czy 9.1.1 .
Warto wgrać ta wersje bo minimalnie szybciej działa w odróznieniu od 8.0.5 .
Choć prawdę mówiąc jeśli nie sa potrzebne rzeczy typu wizualizacja czujników cofania to najstabilniejsza i najszybsza jest wersja 6.0.4
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne