Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Cykliczne włączanie się klimatyzacji
Autor Wiadomość
Lukas87 



Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 1070
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2019-06-30, 22:33   

eplus napisał/a:
Presostat ma wyjście stykowe czy analogowe? Jak styk mikroprzełącznika, to po prostu go omiń (zewrzyj, a może rozewrzyj) - na próbę.


presostat to czujnik piezzoelektryczny daje jakieś tam napięcie dla danego ciśnienia, jutro jeszcze podłączę próbówkę na sprzęgle czy czasem cewka świruje bo może tak być że po wciśnięciu AC prąd dochodzi do cewki a sprzęgiełko nie startuje
_________________
Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 342 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16430
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-30, 23:27   

Lukas87 napisał/a:
czynnik sprawdzony ciśnienie książkowe

Ciśnienie - tzn. robocze w trakcie pracy, czy to tylko taki skrót myślowy na ilość czynnika?

Bo jeżeli zarówno ilość - http://www.daciaklub.pl/f...1642256#1642256 - jak i ciśnienie robocze są właściwe, to niemożliwe, żeby sprężarka się włączała i wyłączała w takich długich cyklach, bo ciśnienie robocze w układzie nie utrzymuje się magicznie...
 
Lukas87 



Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 1070
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2019-07-04, 15:43   

laisar napisał/a:
Lukas87 napisał/a:
czynnik sprawdzony ciśnienie książkowe

Ciśnienie - tzn. robocze w trakcie pracy, czy to tylko taki skrót myślowy na ilość czynnika?

Bo jeżeli zarówno ilość - http://www.daciaklub.pl/f...1642256#1642256 - jak i ciśnienie robocze są właściwe, to niemożliwe, żeby sprężarka się włączała i wyłączała w takich długich cyklach, bo ciśnienie robocze w układzie nie utrzymuje się magicznie...


wymieniłem presostat niepotrzebnie, chyba coś nie halo jest z termistorem przy parowniku że też prędzej nie wpadłem na to że go wyciągnąć gdy go wyciągłem klima chodzi cały czas a jak go tylko włoże to chodzi może z kilka sekund a potrafi w czasie jazdy byc nieaktywna przez minute, jaką rezystancję ma mieć owy termistor??
_________________
Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Ostatnio zmieniony przez Lukas87 2019-07-04, 15:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
Mario5ma 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sondero
Silnik: 898
Rocznik: 2016
Dołączył: 30 Cze 2020
Posty: 2
Skąd: B B
Wysłany: 2020-06-30, 22:27   

Witam jak można to się dołączę z pytaniem :-) czy to w Dacii normalna rzecz ze kompresor klimy się w koło załącza i wyłącza w cyklu tak mniej więcej 7 nic i 27 pracuje czas mierzony na postoju i nawiew na 3
w innych autach się z tym nie spotkałem a przynajmniej nie było to odczuwalne.Klima oczywiście nabita :-)
 
adas530 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wiek: 34
Dołączył: 11 Kwi 2019
Posty: 57
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 2020-06-30, 22:35   

Tak w Dacia to normalne a częstotliwość załączanie jest uzależniona od temperatury zewnętrznej i biegu nawiewu
 
Mario5ma 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sondero
Silnik: 898
Rocznik: 2016
Dołączył: 30 Cze 2020
Posty: 2
Skąd: B B
Wysłany: 2020-07-01, 00:15   

dziwny to pojazd ale da się go lubić :-) dzięki za pomoc
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1998
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-01, 08:45   

Mario5ma napisał/a:
czy to w Dacii normalna rzecz ze kompresor klimy się w koło załącza i wyłącza w cyklu

Ale to jest całkowicie normalne nie tylko w Dacii...
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3153
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2020-07-01, 17:03   

Chwała Panu, że u mnie jak załączę, to się załącza, a wyłącza - dopiero, gdy ja wyłączę. Niech nawet pali litr więcej. Nie wiem, czy mógłbym się przyzwyczaić. Do skrzyni automatycznej się nie przyzwyczaję.
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne