Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Program diagnostyczny DDT2000 / kabel KKL (OBD-II / EOBD)
Autor Wiadomość
Marcin_R 



Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2005
Dołączył: 13 Kwi 2015
Posty: 84
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2019-06-19, 20:38   

Dzięki ! Wszystkie uwagi mile widziane :-) Ja nie mam immo w moim Loganie
ale bede uważać na to co robie i gdzie wchodzę. Czerwona kontrolka immo
to pewnie ten punkcik na środku , który mruga cały czas u mnie.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 357 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16818
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-19, 23:09   

Marcin_R napisał/a:
Są gdzieś jakieś normalne instrukcje do DDT na necie?

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3279
 
ricken 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Sandero
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 79
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2019-07-23, 12:16   

zainstalowałem na laptopie DDT2000, połączenie po kablu, ustawiłem com1 jako port komunikacji
O czym zapomniałem? bo jakoś nie widzi Sandero
bazy trzeba ściągnac do tego programu DDT2000?
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 357 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16818
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-23, 12:24   

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=51798#51798
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Wiek: 46
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7323
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2019-07-24, 06:15   

System ten sam czy coś zmieniałeś?
 
ricken 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Sandero
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 79
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2019-07-28, 07:14   

Czy ktoś mi podpowie czemu nie łączy?
Próbowałem po kablu VAG, system operacyjny windows 7.
W poprzednich samochodach łączyło a czemu DDT2000 nie łaczy?
 
Michcioms 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Megane 1 ph2
Silnik: 16.16v
Dołączył: 03 Sie 2019
Posty: 1
Skąd: Lbn
Wysłany: 2019-08-03, 18:46   

Witam wszystkich serdecznie, puki co nie dorobilem się Dacii, ale lubie swego renaulta. Mam prosbe gdyz nie rozumiem błędów, które ddt wskazuje, bylbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi to przetlumaczył, a tym lepiej powiedział jak wgrac spolszczenie, gdzie tu szukac numeru bledu itp. Zalaczam screen. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc z góry :)

bledy.JPG
Plik ściągnięto 25 raz(y) 60,56 KB

 
Slovik 


Marka: Dacia, Renault
Model: Logan MCV, Grand Scenic III ph2
Silnik: 1.5 dCi, 1.6 dCi
Rocznik: 2007, 2015
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 13
Skąd: Białystok
Wysłany: 2019-08-05, 22:01   

Czy może ktoś udostępnić bazę (podać link), która będzie działać z DDT2000 v3.0.0.3. Próbowałem już różnych i nie nie mogę trafić na właściwą. Lukas87 podał link ale do programu działa, do bazy już nie.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 357 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16818
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-08-05, 23:05   

Jak już wielokrotnie pisano - najlepiej używać wersji 2.3.0.1, w zasadzie z dowolną bazą (tym bardziej w przypadku tak starego auta...).
 
Slovik 


Marka: Dacia, Renault
Model: Logan MCV, Grand Scenic III ph2
Silnik: 1.5 dCi, 1.6 dCi
Rocznik: 2007, 2015
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 13
Skąd: Białystok
Wysłany: 2019-08-07, 20:40   

W sumie to prawda, tylko że mam jeszcze Scenica i wersja 2.3 mi z nim nie działa. Ze względu, że już się przyzwyczaiłem do DDT2000 to chciałem powalczyć i może by się udało żeby DDt2000 nie było tylko do "starych".
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 357 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16818
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-08-07, 23:00   

Slovik napisał/a:
wersja 2.3 mi z nim nie działa

To jest właśnie problem braku bazy zawierającej dany model, a nie programu jako takiego - jeśli będziesz miał bazę, to na 99% wersja 2.3 wystarczy.
 
Slovik 


Marka: Dacia, Renault
Model: Logan MCV, Grand Scenic III ph2
Silnik: 1.5 dCi, 1.6 dCi
Rocznik: 2007, 2015
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 46
Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 13
Skąd: Białystok
Wysłany: 2019-08-11, 18:15   

To poniekąd prawda, tylko że właśnie mi bazy brakuje, a czy pójdzie z 2.3, czy z 3.0 to już bez różnicy. Chociaż z 2.3 całkiem mi się nie łączy (nie wykrywa połączenia - mam czerwony ekran z błędem). Te bazy co ściągałem to w opisie były odpowiednie po (2015) ale w rzeczywistości to bazy max. z 2011.
 
ricken 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Sandero
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 79
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2020-05-03, 21:54   Obd2

Witam
Mam kabel obd2 tylko nie umiem znalesc programu by sprawdzic bledy.
W skodzie vag sie łaczyl tutaj nie umiem sie polaczyc.
Jaki program zadziala z dacią?
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 357 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16818
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-03, 22:04   

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3279

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=15189
 
ricken 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Sandero
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 79
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2020-05-03, 23:06   

Mam to wszystko czytac? :evil:
 
ptakooo 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 4WD
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Wiek: 39
Dołączył: 02 Lip 2019
Posty: 85
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-05-03, 23:14   

:-D Dobre!
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 357 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16818
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-04, 00:55   

ricken napisał/a:
Mam to wszystko czytac?

Jeżeli nie interesuje Cię odpowiedź, to nie, ale wtedy po co było zadawać pytanie?
 
ricken 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Sandero
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 79
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2020-05-05, 18:59   

Dzięki
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 52 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2801
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2020-05-06, 11:05   

To nie jest program zabawka.
Ściągnij jakiegoś torque lub obd doktor do odczytania błędów, bo jak tamtym zaczniesz się bawić, to żeby następny post nie był zatytułowany " auto nie pali"
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
ricken 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Sandero
Dołączył: 10 Wrz 2017
Posty: 79
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2020-05-06, 19:31   

Tak tez niedawno zrobilem....
Sciaglem torque i nie komunikuje sie z sandero bezprzewodowo.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 114km
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Pomógł: 26 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1257
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-05-06, 21:15   

ricken napisał/a:
Tak tez niedawno zrobilem....
Sciaglem torque i nie komunikuje sie z sandero bezprzewodowo.


a w programie ustawiłeś adapter BT? Ja jak i kilku moich znajomych korzystamy właśnie z programu Torque w wersji darmowej jak i PRO i nie mamy problemów z połączeniu sie z autem a używamy różnych interfejsów BT od najtańszych chińczyków za 15zł po droższe Icar 3 za 50zł. Jedynym autem z którym nie mogłem się połączyć to auto zony Astra II G 1.7 DTI ale z tego co czytałem to często sa problemy z tym autem i nawet nie mogłem sie z nim połączyć zwykłym chinskim interfejsem po kablu
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 35 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3288
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-11, 07:45   

Adaptacja EGR ... w DDt2000 ??

Czy ktoś wie jak ją zrobić ? Wymieniłem u siebie EGR ( bo podejrzewałem u siebie pewne uszkodzenie a przynajmniej mocne zabrudzenie ) na inny z mniejszym przebiegiem "teoretycznie", bo była okazja :lol: i mogłem go sobie spokojnie wyczyścić przed montażem i niestety nie wiem jak zaadaptować "nowy" egr . Teoretycznie auto chodzi i nie wyświetla błędów , ale zgodnie co oglądałęm na kanale "Laguna Fan" na youtubie powinno się to robić ( adaptować egr przy wymianie ).

W DDt2000 mam w ECM1.2 v9.3 jakieś pola dotyczące reset egr ale nie wiem jak to zrobić poprawnie ? Czy auto ma być nagrzane/ uruchomione/ wlaczyc cos w DDT2000 wcześniej ?
Pomoże ktoś?

Przed usuwaniem błędów w DDT2000 po podłączeniu już z "nowym" EGR
miałem ich dość sporo w pamięci w ECM ( injeciton)
•Injection - DCM12 - L4CB1 - v9.3
Failures detected
◦ECM/PCM Power Relay Control Circuit/open
◦Exhaust Gas Recirculation Control Circuit
◦Ambiant Air Temperature Sensor Circuit
◦Mass or Volume Air Flow "A" Sensor
◦Turbocharger/superchager Boost Sensor "A" Circuit/Open
◦Glow Plug/Heater Circuit "A"
◦Exhaust Gas Recirculation Throttle Position Control Circuit

Praktycznie wszystkie się usunęły z wyjątkiem świec żarowych

•Injection - DCM12 - L4CB1 - v9.3
Failures detected
◦Glow Plug/Heater Circuit "A"
Ostatnio zmieniony przez corrado 2020-07-11, 07:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
Ubnt 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Trafic/megan
Silnik: 1.9Dci
Rocznik: 2002
Dołączył: 23 Gru 2020
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-12-23, 21:16   

Witam Proszę o pomoc, czy to wina bazy danych nie mam tej pozycji w DDt2000 UCBIC/BFR poniżej foto co mi wyświetla
Ewentualnie proszę o pomoc jak wejść w ten moduł

Ostatnio zmieniony przez Ubnt 2020-12-23, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
Ubnt 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Trafic/megan
Silnik: 1.9Dci
Rocznik: 2002
Dołączył: 23 Gru 2020
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-12-24, 22:49   

eastcowboy napisał/a:
UCH_X83_X76_X70_X24_V6.8


dzięki a mozesz bardziej rozwinąć, kliknąć ten moduł i co dalej?
Ostatnio zmieniony przez Ubnt 2020-12-24, 23:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
Ubnt 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Trafic/megan
Silnik: 1.9Dci
Rocznik: 2002
Dołączył: 23 Gru 2020
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-12-29, 21:52   

Witam
Używając DDT2000, można uzyskać kod ISK przez OBD, a następnie użyć narzędzia RPE do wyciągania pinów
Moje pytanie mam trafica 1,9 DCi z 2002 roku która opcję wybrać w w RPE
Sagem 9366 (Kangoo/Master/Traffic/Opel Vivaro/Movano)
czy
Sagem 9366 (algo2) (Kangoo/Master/Traffic/Opel Vivaro/Movano)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne