Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2018-03-22, 13:15
Tylko ja tak mam, czy coś się potegowało z forum?
Autor Wiadomość
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe [B4D B4]
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 561
Skąd: EL
Wysłany: 2018-03-28, 19:45   

route2000 napisał/a:
[
Eeeee.... Próba mikrofonu to.... Raz... Dwa.... Trzy. Uwaga próba mikrofonu. :-P

No tak. Ale w tamtym zdaniu są tylko 2 znaki diakrytyczne z którymi był ostatnio problem na forum. W końcu problem został rozwiązany. Brawo admini!
 
Lajkonik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Ambiance
Pomógł: 4 razy
Wiek: 47
Dołączył: 13 Cze 2012
Posty: 1079
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-29, 06:15   

Już wczoraj podziwiałem poprawione forum, po czym okazało się, ze nie mogę odpowiadać na posty :-P Taki mały zonk. Później znalazłem następny - w niektórych miejscach zamiast białych znaków zapytania w czarnym rombie w miejscu polskich znaków, widziałem litery spoza naszego alfabetu.
Wygląda na to , że teraz jest już OK i tak trzymać :mrgreen:
_________________

 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe [B4D B4]
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 561
Skąd: EL
Wysłany: 2020-10-04, 07:30   proba mikrofonu

"zażółć gęślą jaźń"
 
kapelusznik 



Marka: Skoda
Model: Fabia
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2013.X
Wersja: [Inna]
Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 800
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-10-04, 08:51   

eio, jak poprawia kodowanie w forum to akurat twoj wpis sie popsuje ;-)
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2020-10-04, 08:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 352 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16732
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2020-10-04, 09:45   

Hosting po raz kolejny migrował i znów popsuli kodowanie - zgłoszone, czekamy na naprawę, ostatnio w końcu dali radę...
 
kapelusznik 



Marka: Skoda
Model: Fabia
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2013.X
Wersja: [Inna]
Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 800
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-10-04, 11:54   

A nie macie dostępu do ftp?
To jest kwestia przestawienia jednej wartości w configu phphbb

Chyba że przy importowaniu backupu bazy rypnęli kodowanie...
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 62 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3103
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-10-04, 12:58   

Sądziłem że od 15 lat unicode to standard we wszystkich DB ...
 
kapelusznik 



Marka: Skoda
Model: Fabia
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2013.X
Wersja: [Inna]
Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 800
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-10-04, 13:02   

W bazach tak.
Ale to forum stoi na phpbb2 które jest trochę starsze i kodowanie to pewnie latin2.

Latin2 to nie najgorsze co cię może spotkać w kodowaniu danych w bazie - szczególnie jak pracujesz na systemach mających swoje początki kilka dziesięcioleci temu ;-)
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2020-10-04, 13:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 352 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16732
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2020-10-04, 17:45   

kapelusznik napisał/a:
kwestia przestawienia jednej wartości w configu phphbb

Której?


(Nie, żebym się palił do grzebania, skoro do tej pory było dobrze i to nie u nas się popsuło, ale poprzednio naprawa zajęła hostingowi niemal tydzień, więc może dobrze byłoby mieć awaryjną alternatywę...).
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3812
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-10-04, 17:48   

Godzina systemowa też się nie zgadza ( jest - 2h)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
kapelusznik 



Marka: Skoda
Model: Fabia
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2013.X
Wersja: [Inna]
Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 800
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-10-04, 18:06   

Nie wiem jakie tu phpbb2przemo macie ale u nas kiedyś pomagało dodanie linii

Kod:
$sql = "SET CHARSET latin2";
$db->sql_query($sql);


W pliku common.php

Oczywiście zakładając że baza jest w latin2.
Ale jak były jakieś prace w hostingowni to raczej nie edytowali wam configa phpbb tylko migrowali bazy i pewnie źle kodowanie w MySQL jest.

Może też być problem z trybem albo nawet wersją PHP (może być konieczność przestawienia na wersję legacy - Przemo to stary badziew)

można też inaczej - np na hostingu ovh na ftp jest taki pliczek .my.cnf i w nim można ustawić
Kod:
[mysqld]
default-character-set = latin2



Jak konfiguracja była w ten drugi sposób - czyli na hostingu nie w kodach forum to mogło się posypać przy migracji
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 352 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16732
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2020-10-04, 18:50   

Dzięki, pierwszy sposób nie działa (forum przestaje się wyświetlać), drugi jest już ustawiony, jak widać - bez efektu.
 
kapelusznik 



Marka: Skoda
Model: Fabia
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2013.X
Wersja: [Inna]
Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 800
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-10-04, 19:15   

No to może jest kodowanie bazy uwalone.
Ciekawe jakie prace tak ingerują w hosting że się kodowanie sypie.imho coś nie halo z dostawcą.

Jeden i drugi sposób są de facto komplementarne.
500 leciała bo kwestia w jakim miejscu to jest wstawione. Niestety już tego sposobu nie używamy więc nie pomnę w której linii trzeba było to zdefiniować.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 352 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16732
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2020-10-04, 20:55   

kapelusznik napisał/a:
może jest kodowanie bazy uwalone

Nie, baza jest w porządku, to jest problem na styku bazy i serwerów php/www.

Po poprzedniej migracji hosting naprawił problem, więc miejmy nadzieję, że tym razem też tego dokona.


Tak czy owak dzięki! (:
 
kapelusznik 



Marka: Skoda
Model: Fabia
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2013.X
Wersja: [Inna]
Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 800
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-10-04, 20:58   

No to jak na styku baza->forum to będzie podobny myk do zrobienia jak opisałem tylko widocznie na tym hostingu musi być inaczej zrobiony.

Btw - jaka wersja PHP - bo może podnieśli... (Phpbb2przemo jest wrażliwy na wersję PHP - jeżeli to Przemo 1.12.8 to PHP 5.3 będzie ok. Natomiast dla starszych wersji przema konieczna jest niższa wersja PHP)
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 352 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16732
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2020-10-04, 21:34   

kapelusznik napisał/a:
jaka wersja PHP

A widzisz! Cpanel podawał "native (5.6)" i przestawienie na 5.3 jak się wydaje poprawiło sytuację. Potestujemy na razie tę konfigurację i zobaczymy, czy wszystko inne też działa poprawnie. Dzięki!
 
kapelusznik 



Marka: Skoda
Model: Fabia
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2013.X
Wersja: [Inna]
Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 800
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-10-04, 21:38   

Great success!

5.3 jest git. Jak macie starego przema (a na to wskazuje shoutbox) to mozna spróbować zrobić upgrade do 1.12.8 ;-)

A najlepiej to czyste phpbb 3.3 - jest ryzyko że jak będzie jakaś luka w PHP 5.x to hostingi ja wyłączą (albo ktoś odchudzi Kernel Linuxa że starych linów). A na 7.x już Przemo nie pójdzie.
 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe [B4D B4]
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 561
Skąd: EL
Wysłany: 2020-10-04, 21:58   Re: proba mikrofonu

A u mnie takie krzaczki wyrosły.
eio napisał/a:
zażółć gęślą jaźń

a było: "zażółć gęślą jaźń" :-)
 
kapelusznik 



Marka: Skoda
Model: Fabia
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2013.X
Wersja: [Inna]
Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 800
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-10-04, 22:05   

Pisałem że się popsuje.
Była użyta zła strona kodowa i wszystkie posty od wczoraj są błędnie zakodowane
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 352 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16732
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2020-10-04, 22:19   

Wszystko (mam nadzieję) poprawione.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne