Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Media Nav i DAB w Polsce
Autor Wiadomość
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1084
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2021-03-27, 11:36   

Tak - tak ma MNE - nie wyswietla loga stacji. Z EPG spotkalem sie na dwu stacjach chyba tylko Polskiego Radia
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-27, 11:48   

Bo EPG łapie tylko przy bardzo dobrej jakości sygnału, czyli rzadko. Faktycznie raczej tylko na stacjach PR, na pewno na "Czwórce".
Swoją drogą- ma być niedługo zmieniony standard DAB+ w Polsce, ciekawe czy nasze radia to uwzględniają...
 
jas_pik 



Marka: Smart
Model: 451.390
Silnik: EV
Rocznik: 2013
Wersja: [Inna]
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3903
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-27, 13:32   

Dymek napisał/a:
Swoją drogą- ma być niedługo zmieniony standard DAB+ w Polsce, ciekawe czy nasze radia to uwzględniają...

Tak . Wprowadzony jest właśnie standard DAB+ czyli taki jak obsługuje MN2/MN3
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-27, 19:38   

Witam.
Dzięki za info.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-28, 13:47   

jas_pik napisał/a:
Tak . Wprowadzony jest właśnie standard DAB+ czyli taki jak obsługuje MN2/MN3

No tak, w chwili bez zastanowienia pomyliłem z nowym DVB-T...
 
jas_pik 



Marka: Smart
Model: 451.390
Silnik: EV
Rocznik: 2013
Wersja: [Inna]
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3903
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-28, 16:49   

Niewiele się pomyliłeś bo w czasie okresu testowego były w Polsce nadajniki nadające także w systemie DAB ( zwykłym) .
Na szczęście UKE nakazał nadawać w DAB+ jako system który staje się standardem w całej Europie . Starsza wersja tego standardu korzysta z kodeka MPEG-1, z kolei DAB+ bazuje na kodeku HE-ACC (inna nazwa to AAC+). I radia z tunerem DAB+ bez problemu mogą odbierać sygnał z wersji DAB.
W Niemczech większość stacji nadaje w systemie DAB
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-04-07, 14:12   

Dymek napisał/a:
Oczywiście aby podłączyć którąś z tych anten trzeba jeszcze dołożyć podwójną wiązkę pomiędzy wtyczkami anteny a radiem (np od jakiegoś Renault)- kabelki wychodzące z anten DAB są krótkie.

Tylko dodaję informacje "dla potomnych", aby wszystko było w jednym miejscu.
Fabryczna, podwójna wiązka dedykowana do anteny dachowej z DAB w Sandero2/Logan2 (oraz pewnie pasująca do Lodgy i Dokker) ma numer katalogowy 282439807R i wygląda jak poniżej.
Obecnie na portalach aukcyjnych, daje się wyczaić komplet anteny DAB (antena+wiązka) za ok. 100zł.

Wiazka_DAB_282439807R.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 99,62 KB

 
bartos123 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open
Dołączył: 10 Maj 2018
Posty: 91
Skąd: Podkarpackie

Wysłany: 2021-04-07, 19:30   

jas_pik napisał/a:

W Niemczech większość stacji nadaje w systemie DAB

W Anglii nadają w DAB, w Niemczech tak jak u nas jest DAB+.
 
Cytrynola 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: TCe 1,3
Rocznik: 2021
Dołączył: 30 Kwi 2021
Posty: 9
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2021-05-21, 22:55   

A gdybyście napisali, czy macie w DAB+ dostępne coś oprócz Polskiego Radia?
U mnie na południu tyko PR, wprawdzie 10 stacji, ale jakoś biednie.
W telewizorze mam inne stacje, a w samochodzie nie.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-05-22, 21:38   

Cytrynola napisał/a:
A gdybyście napisali, czy macie w DAB+ dostępne coś oprócz Polskiego Radia? W telewizorze mam inne stacje, a w samochodzie nie.

Tak, jest kilka innych stacji, nie tylko PR. Są wszystkie, które są nadawane. Ale ogólnie wiadomo, że najwięksi nadawcy prywatni nie kwapią się do uruchamiania przekazu cyfrowego.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-05-22, 21:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
Trojan1000 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wiek: 34
Dołączył: 08 Lip 2019
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: 2021-06-10, 21:25   

Witam. Za namową na forum kolegi Dymka kupiłem antenę aktywną DAB+ z Dacii Sandero. Podobnie jak mój Logan MCV II antena pochodziła z auta z rocznika 2016. Okazało się że ona nie pasuje "plug ang play" Seryjna antena w moim Loganie miała mniejszy otwór, taki jak w starszych francuzach. Otwór w dachu rozwierciłem wiertłem stożkowym i "kanty" rozpiłowałem pilnikiem (musi być kwadratowy otówr) ze dwa razy omsknął mi się pilnik. Na całe szczęście ryska powstała płytka i maskuje ją nowa antena. Krawędzie zabezpieczyłem farbą. Na zdjęciu jest stan przed umyciem. Myślałem że od każdej renówki która ma antenę "tylną" wiązka pasuje. Okazało się że od Renault Kadjar jest za krótka. Musiałem dorobić "przedłużki" z wtyczkami Fakra.

Zauważyłem że Dacie z nowszych roczników i z lepszym wyposażeniem nawet jak mają "tradycyjne anteny" to już są one do większego "kwadratowego otworu".










Na zdjęciach widać że antena jest blisko krawędzi dachu, ale nie wystaje po za niego. Nowsze roczniki z bogatszym wyposażeniem mają bardziej na tyle duży "kwadratowy otwór" na antenę.

Jeśli chodzi o jakość odbioru to jest o wiele lepiej na DAB+ niż na chińczykach. FM chodzi porównywalnie. Za to się zdziwiłem że Fale Długie i Średnie lepiej odbierają jak na antenie pasywnej. Oczywiście w Micomie włączyłem zasilanie obu anten.
Ostatnio zmieniony przez Trojan1000 2021-06-10, 21:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-06-11, 10:00   

Trojan1000 napisał/a:
Seryjna antena w moim Loganie miała mniejszy otwór, taki jak w starszych francuzach.
Zauważyłem że Dacie z nowszych roczników i z lepszym wyposażeniem nawet jak mają "tradycyjne anteny" to już są one do większego "kwadratowego otworu".
Na zdjęciach widać że antena jest blisko krawędzi dachu, ale nie wystaje po za niego. Nowsze roczniki z bogatszym wyposażeniem mają bardziej na tyle duży "kwadratowy otwór" na antenę.

Nie wziąłem pod uwagę, że możesz mieć jeszcze okrągły otwór na starą antenę- nie namawiałbym do wymiany... no, ale dałeś sobie radę hardcorowo :mrgreen:
Jedyne moje obawy dotyczą tego drugiego, małego otworu- obym się mylił, ale być może znajduje się on poza albo dokładnie pod okrągłym uszczelnieniem, które jest w antenie aktywnej. Może się okazać, że dostanie się tam woda... Proponowałbym to sprawdzić i ten otwór może jakoś zakleić.
Wiązka od Renault, którą kupiłeś to najprawdopodobniej nie wiązka idąca od tyłu do radia, ale krótka wiązka "pionowa" pomiędzy anteną a złączami w bagażniku- dlatego nie starczyła i musiałeś przedłużać. Weź też pod uwagę, że każda dodatkowa (nawet najlepsza) złączka po drodze to jakiś tam spadek sygnału, istotny zwłaszcza dla DAB.
Masz rację- nowsze modele miały anteny mocowane dalej od przedniej szyby- dostęp dokładnie nad lampką kabiny, ale to już niezależnie od bogactwa wyposażenia, po prostu w pewnym momencie produkcji zmienili te otwory (chyba po FL?).
Po zmianie, fabryczny otwór wygląda tak jak poniżej a "zwykła", pochylana antena również ma mocowanie pod kwadratowy otwór. A wiązka anteny idzie po prawym słupku.

Otwor_anteny_kwadrat.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 45,09 KB

Otwor_anteny_wewn.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 86,44 KB

Stopka_anteny_FM_kwadrat.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 109,62 KB

Antena_DAB_usczelki.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 90,24 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-06-11, 10:40, w całości zmieniany 4 razy  
 
Trojan1000 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wiek: 34
Dołączył: 08 Lip 2019
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: 2021-06-11, 14:56   

Myślę aby przewód Fakra do DAB zamówić na wymiar na aliexpress, a przewód od fabrycznej anteny przerobić montując wtyczkę fakra od strony anteny.

Na razie odbiera super, ale traktuje to jako "wersję rozwojową". Jestem zadowolony z nowej anteny.

Za jakiś czas zdejmę antenę aby skontrolować czy z krawędziami otworu wszystko ok.


Dzięki za podpowiedzi
 
Trojan1000 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wiek: 34
Dołączył: 08 Lip 2019
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: 2021-06-13, 16:27   

Otworek uszczelniony klejem na gorąco. znajduje on się blisko wewnętrznej uszczelki.




Otwór antenowy z wnętrza.



Otwór zabezpieczony przed korozją. Mała dziurka zasklepiona tak by nie kolidowała z wewnętrzną uszczelką podstawy anteny.







Czekam na zamówiony 2 metrowy przewód do DAB
przewód

Ma fabrycznym przewodzie antenowym od strony anteny dam wtyczkę fakra. link


W moim Loganie MCV wiązka antenowa idzie po lewym słupku.
Ostatnio zmieniony przez Trojan1000 2021-06-13, 16:30, w całości zmieniany 2 razy  
 
Trojan1000 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wiek: 34
Dołączył: 08 Lip 2019
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: 2021-06-24, 19:55   

Zrobiłem porządek z kablami.
Wywaliłem za krótką wiązkę z renault razem z przedłużkami. Zamówiłem w chinach 2m przewód Fakra. O ile długość była ok, to zamiast z brązowymi wtyczkami zamówiłem z fioletowymi. Na zdjęciu wyglądają identycznie. Wtyczka do radia pasowała bez problemu, za to z podłączenie do anteny był problem. Zmieniłem obudowę wtyczki Fakra na niebieską (taka jak do GPS) i dopiero udało się włożyć.

Oryginalny przewód AM/FM zaadaptowałem do nowej anteny. Od jej strony założyłem wtyczkę Fakra. Niestety ta co kupiłem była na cienki przewód koncentryczny (taki jaki wychodzi z anteny). Udało mi się odzyskać wtyk ze starego chińskiego przewodu i na nowo zacisnąć na przewodzie koncentrycznym fabrycznej instalacji antenowej. Obudowę po niewielkich modyfikacjach udało mi się założyć beżową, czyli taką jak powinna być.

Przewody są ładnie poukładane. Nie widzę specjalnej różnicy w odbiorze. Jest po prostu poprawny.




Ostatnio zmieniony przez Trojan1000 2021-06-24, 19:58, w całości zmieniany 2 razy  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-06-25, 13:32   

Trojan1000 napisał/a:
Obudowę po niewielkich modyfikacjach udało mi się założyć beżową, czyli taką jak powinna być.
Chyba białą? :shock:
Cytat:
Przewody są ładnie poukładane. Nie widzę specjalnej różnicy w odbiorze. Jest po prostu poprawny.
No i pięknie... A tymczasem ja mam oryginalną wiązkę i dotąd nie miałem werwy aby ją założyć i porównać odbiór :oops:
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-06-25, 13:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
Trojan1000 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wiek: 34
Dołączył: 08 Lip 2019
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: 2021-06-26, 01:10   

Powiedzmy "umowną białą". Ten plastik z czasem żółknie tak jak obudowy starych komputerów.

Zamówiłem sobie jeszcze w chinach zestaw 5 wtyczek fakra "brązowych". One w Polsce są chyba niedostępne. Białych i niebieskich jest dużo.
 
Trojan1000 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wiek: 34
Dołączył: 08 Lip 2019
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: 2021-07-08, 21:32   

Obudowa wtyczki od anteny DAB+ zmieniona na właściwą.



Przypominam: jeśli zamawiamy chiński przewód Fakra do dachowej anteny DAB to musi mieć on następujące parametry: długość 2 metry, kolor "Tan", "Type F", dwie wtyczki żeńskie (do MN może być kątowa),

Aby zaadaptować przewód AM/FM od fabrycznej anteny do nowej anteny potrzebujemy białą żeńską wtyczkę fakra "Type B" na "gruby koncentryk" Wtyczki tego typu powinny być zaciśnięte zaciskarką. Ale są specjaliści co potrafią je zalutować.
Ostatnio zmieniony przez Trojan1000 2021-07-08, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-07-09, 09:42   

Uzupełniając...
Długość wiązki fabrycznej 282439807R (dwukablowej- dla DAB i FM), jest ciut dłuższa- to dokładnie 233 cm, przy czym od strony anteny kabel FM jest krótszy od kabla DAB o 20 cm. Różnica długości zgrywa się z przewodami anteny, które również są różnej długości.

Antena+Wiązka_DACIA_przód.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 60,37 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-07-09, 09:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
Trojan1000 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wiek: 34
Dołączył: 08 Lip 2019
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: 2021-07-09, 15:18   

W mojej Dacii przewody antenowe idą po lewym słupku (od strony kierowcy). Przewód DAB idealnie pasuje o długości 2m. Przewód fabrycznej wiązki AM/FM po ucięciu końcówki od strony anteny i założeniu wtyczki Fakra jest delikatnie przydługi, ale jego skracanie jest złym pomysłem gdyż wiązka idzie w dodatkowym filcowym oplocie.


Podejrzewam że różnica w długości między fabryczną wiązką do anteny dwu kablowej a tej mojej "Chińskiej". Może wynikać z innego przeprowadzenia przewodów.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-07-10, 18:13   

Zarówno antena jak i radio znajdują się w osi samochodu, więc strona poprowadzenia kabla nie gra roli. Po prostu- dają więcej luzu a poza tym pewnie ta sama wiązka występuję i w innych modelach Dacii, choćby Lodgy.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-07-10, 18:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne