Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 77 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3541 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-22, 10:41
Odkręcasz pokrywkę w narożniku zderzaka od spodu - dwa lub trzy wkręty mocujące, reflektor jest przypięty na trzy metalowe zawleczki do kielicha w zderzaku - trzeba ściągnąć ostrożnie czymś wąskim. Wystarczy odpiąć kabel od żarówki i możesz podmienić reflektor. Pamiętaj o wyregulowaniu po założeniu - regulacja na dwie śruby.
Instrukcja mówi, żeby w celu wymiany żarówki skontaktować się z serwisem. Był ktoś odważny i próbował to samodzielnie zrobić i może się podzielić swoją wiedzą? Szukałem w internetach i niestety żadnych porad nie znalazłem
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 77 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3541 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-07, 14:41
No sama żarówka kosztuje 50 PLN - swoją drogą mam dwie zapasowe wymontowane ze zderzaka po wypadku - jak chcesz to Ci mogę jedną za piwo odstąpić :)
PRIV jakby co.
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 54 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2834 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-04-19, 18:50
W lodgy pod zderzakiem mam klapki. Otwierasz, wypinasz kostke, wymieniasz zarowke. Jezeli nie masz klapki to odpinasz polowe nadkola uchylasz i wkladasz reke.
Wydaje się, że wymiana żarówek w lampach przeciwmgielnych nie powinna być trudna. Nie mniej mam z tym problem, z dołu wszystko zabudowane plastikowymi osłonami, po odkręceniu kilku wkrętów, demontaż uniemożliwia element ze zdjęcia, nawet nie widziałem nigdy potrzebnego pina. Może da się od przodu?
wkręt.JPG
Plik ściągnięto 49 raz(y) 19,3 KB
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
To jest spinka, którą teoretycznie się odkręca, ale można też po prostu zedrzeć siłą, chociaż wtedy warto mieć na podorędziu nową, gdyby się jednak połamała - https://www.google.com/se...077470&tbm=isch
Może się mylę ale po skrobaniu śrubokętem zachowuje się jak metal. Myślę o rozwierceniu ale na razie nie mieści mi się wiertarka bo za nisko. W środku jest bolec więc nic tam nie wchodzi.
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
Ostatnio zmieniony przez yurec1st 2021-04-29, 17:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem o jakie zaczepy chodzi, ale sama spinka, bez względu na materiał, ma przecież nacięcia, w które można włożyć np końcówki wąskich szczypiec i ją odkręcić.
(W pierwszej generacji daciek nie było takich utrudnień, widać to cena postępu...).
edit:
Dopiero teraz zobaczyłem drugie zdjęcie (gdzie widać więcej plastików). Zdecydowanie nie o tym samym myślicie. Przedlift miał nitowanego hokeja pod zderzakiem, więc tu też pewnie beztrosko dali nita.
Ostatnio zmieniony przez Kauris 2021-04-29, 20:20, w całości zmieniany 2 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 89 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3371 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-04-30, 08:42
yurec1st napisał/a:
To jest dolne mocowanie fragmentu plastiku zachodzącego na błotnik.
Próbujesz zdemontować punkt mocujący, który na pewno nie jest potrzebny do wymiany żarówki. Te trójramienne nity są charakterystyczne dla elementów wersji Stepway i mocują te wszystkie plastikowe nakładki nadkoli i zderzaków. A trójkąt plastiku, który trzeba odkręcić nie ma z tym punktem nic wspólnego.
Dostęp do żarówek zgadza się w zupełności z tym przedstawionym na zalinkowanym wyżej filmiku z Logana2018. Trzy wkręty Torx i jedna duża, gumowa czy plastikowa zaślepka, której nawet nie trzeba wyjmować, bo ten cały plastikowy "trójkąt" się na niej obróci. Jedyna różnica z filmem, że do tego wyjmowanego elementu jest przynitowany ten pionowy mikrochlapacz znajdujący się przed kołem, ale to nic nie zmienia.
Zaslepka_lewa.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 49,55 KB
Zaslepka1.JPG
Plik ściągnięto 20 raz(y) 103,1 KB
Zaslepka2.JPG
Plik ściągnięto 18 raz(y) 139,42 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-04-30, 09:40, w całości zmieniany 8 razy
No faktycznie miałem zły trop. Wykręca się trzy zaznaczone wyżej wkręty i wyszarpuje dużą plastikową spinkę, jedna niestety się urwała, a potem już jak na zalinkowanym wyżej filmiku. Poleżałem trochę na betonie ale pozbyłem się tych śmiesznych 19 watowych żarówek, dzięki chłopaki za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum