Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2020-09-15, 21:33
Logan/sandero III (MY2021) - oficjalne informacje
Autor Wiadomość
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 155
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2021-12-12, 20:58   

syn marnotrawny napisał/a:
Nie zauważyłem czy temat był poruszany, ale jak ktoś wziął wersję LPG i dokupił pakiet TRUNK to koło dojazdowe mieści się na zbiorniku i wszystko elegancko pasuje.
Obrazek


Nie mam LPG ale mam pakiet Trunk. Kupiłem pełno wymiarowe koło, a z płyty (z tyłu szafy odzieżowej, tą co co się przybija gwoździkami) na próbę zrobiłem sobie podłogę. Ponieważ w bagażniku jada pieski (mają dzięki temu wyżej), a pierdoły wożę w tej wnęce. Ale na wiosnę na działce pomyślę z czego lepszego by zrobić tą dodatkową podłogę. Pozdrawiam
 
chrom6 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 100 TCE
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 04 Lis 2021
Posty: 70
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2021-12-13, 13:27   

sklejka wodoodporna 8 lub 12 mm i do tego filc albo samoprzylepny albo zwykły. będzie luksusowa podłoga. Ewentualnie płyta HDF 5 mm + filc jeśli nie potrzebujesz bardzo sztywnej podłogi
 
piotrs 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.0 tce lpg
Dołączył: 30 Paź 2021
Posty: 9
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2021-12-15, 18:38   

syn marnotrawny napisał/a:
jak ktoś wziął wersję LPG i dokupił pakiet TRUNK to koło dojazdowe mieści się na zbiorniku i wszystko elegancko pasuje.


Dokładnie tak. Dojazdówka (dokupiłem taką z pokrowcem) mieści się pod podwójną podłogą. Do tego klucz do kół i podnośnik. Faktycznie bagażnik mniejszy. Ale ja jestem teraz spokojniejszy :)
 
Osa_Sandero 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,99 + LPG
Rocznik: 2021
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 8
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 2021-12-30, 14:05   

Dzięki za zdjęcie dojazdówki. Też z myślą o tym wziąłem ruchomą podłogę.
Mam pytanie - jaki jest rozmiar tej opony i gdzie kupowałeś. Na allegro są 125/70/16 i piszą że to do Stepway 3. A mi wychodzi z obliczeń, ze to trochę za mała.
 
defunk 


Marka: Dacetti
Model: Dusterio
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Pomógł: 20 razy
Wiek: 50
Dołączył: 25 Lis 2017
Posty: 654
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-12-30, 16:37   

Osa_Sandero napisał/a:
jaki jest rozmiar tej opony i gdzie kupowałeś. Na allegro są 125/70/16 i piszą że to do Stepway 3. A mi wychodzi z obliczeń, ze to trochę za mała.


Dojazdówki zwykle są trochę za małe -- dlatego są tylko dojazdówkami (do pneumatyka, niekoniecznie do domu).
 
RickJack 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1,0 TCe Eco-G
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wiek: 47
Dołączył: 06 Sty 2022
Posty: 4
Skąd: Vilnius
Wysłany: 2022-01-06, 19:51   

velomar napisał/a:
Świeżutki test wersji Stepway z gazem:
https://www.youtube.com/watch?v=X3zDPQ8K2N8
Czy to naprawdę możliwe, że w topowej wersji wyposażenia nie ma obecnie oświetlenia schowka w desce rozdzielczej? To już jest skandal!
Możliwe ;-) Ale wycięcie do samodzielnego wstawienia oświetlienia jest :lol: Teraz zostaje tylko podebrać plafon i wlącznik. A w Sandero 2 bylo oświetlenie schowka?
 
velomar 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.0 SCE
Rocznik: 2020
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Lip 2020
Posty: 378
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2022-01-06, 23:04   

W wersji Laureate było. Oświetlenie bagażnika również.
Ostatnio zmieniony przez velomar 2022-01-06, 23:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
RickJack 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1,0 TCe Eco-G
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wiek: 47
Dołączył: 06 Sty 2022
Posty: 4
Skąd: Vilnius
Wysłany: 2022-01-07, 13:09   

velomar napisał/a:
W wersji Laureate było. Oświetlenie bagażnika również.

Dzięki za info. Trzeba coś próbować z tym zrobić. Nie mogę zrozumieć tej oszczędności Dacii 🤔 Zaoszczędzili parę € i zrobili "zrób to sam" 😂 Ciekawe czy zostawili wtyczkę do podlączenia 🤔
Oświetlenie bagażnika jest. Tylko mam zamiar zrobić jeszcze dodatkowe po drugiej stronie. A także oświetlenie dla pasażerów z tylu.
Ostatnio zmieniony przez RickJack 2022-01-07, 13:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
RickJack 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1,0 TCe Eco-G
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wiek: 47
Dołączył: 06 Sty 2022
Posty: 4
Skąd: Vilnius
Wysłany: 2022-01-07, 20:01   

Plafon do oświetlenia schowka pasuje idealnie od Renault Scenic 2 !!! Oryginalny numer 7700771935. Zostało znaleźć pasujący włącznik.
 
RickJack 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1,0 TCe Eco-G
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wiek: 47
Dołączył: 06 Sty 2022
Posty: 4
Skąd: Vilnius
Wysłany: 2022-01-09, 00:21   

Dzisiai zdjąlem caly schowek. I mam dwie nowiny. Wtyczka jest 👍 Ale na niej nie ma napięcia 👎 Próbowalem i w bloku bezpieczników szukać pustego gniazdka. Znalazlem tylko do haku holowniczego. Nie pomoglo 😕
Spróbuję jeszcze podlączyć CanClip( mam go). Może to możno wlączyć programicznie 🤔
Nowina!!! W komputeże Sandero jest funkcja zdalnego uruchomienia silnika. W litewskiej wersji manualu o tym napisano a w polskiej tego nie ma 🙄 Ale o ile wiem aby wlączyć tą funkcję to trzeba przelączyć auto komputer w tryb pólnocnych krajów. Aby wlączyć ten tryb to trzeba podlączyć się do mózgu auto albo piratką albo przez Renault CanClip. Spróbuję odnowić oprogramowanie CanClip do ostatniej wersji i pokopać się w mózgu Dacii.Jak coś z tego wyjdzie to dam znać 😉
Dziś kupilem Roof Box Menabo 400 do Dacii. Jestem maniakiem-narciażem-podrużnikiem 🤗 I jadę w lutym z rodziną do Slowacji. I ten gadżet mi bardzo potrzebny.
 
pastp 


Marka: FIAT, DACIA
Model: IDEA, SANDERO STEPWAY 2021
Silnik: 1,3 jtd, 1.0Tce LPG
Rocznik: 2005, 2021
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 101
Skąd: Koszęcin
Wysłany: 2022-01-09, 09:23   

A może pomożesz biedakom co nie mają bezprzewodowego Android Auto. :mrgreen: . Czy to sprawa braku karty wifi w MN ?
 
Osa_Sandero 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,99 + LPG
Rocznik: 2021
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 8
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 2022-01-09, 12:04   

RickJack napisał/a:
W litewskiej wersji manualu o tym napisano a w polskiej tego nie ma


Ja w instrukcji mam opisaną tą funkcję. W instrukcji z forum w pdf też to jest (strona 1.5, 2.9). uruchamia się to kluczem keyless albo w menu ustawieniem czasu (jak w pralkach :). jest tylko jedno ale... ("zależnie od wersji pojazdu)")
Ostatnio zmieniony przez Osa_Sandero 2022-01-09, 12:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 72 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2757
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-10, 10:29   

RickJack napisał/a:
Nowina!!! W komputeże Sandero jest funkcja zdalnego uruchomienia silnika. ... Spróbuję odnowić oprogramowanie CanClip do ostatniej wersji i pokopać się w mózgu Dacii.Jak coś z tego wyjdzie to dam znać 😉
Opcja zdalnego uruchamiania silnika była obecna "od zawsze" w pamięci MediaNav i możliwa do wyświetlenia w poprzedniej generacjach Dacii. Ale to tylko menu nie uruchamiające nic- do działania tej funkcji potrzebny był pod deską specjalny moduł wykonawczy (czy nawet moduły), wraz ze specjalnym okablowaniem, których nie było w europejskich- unijnych wersjach Dacii. Nie podejrzewam, żeby w nowych generacjach było z tym inaczej- przeciwnie, skoro oszczędzają na oświetleniu schowka to mieliby u nas montować drogie elementy umożliwiające uruchomienie funkcji zakazanych prawem na terenie UE? Także menu autorozruchu można sobie pewnie aktywować i to tyle całej zabawy :lol:

Poniżej jeden z ekranów z MediaNav poprzedniej generacji:

Autorozruch1.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 80,72 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-01-10, 11:08, w całości zmieniany 3 razy  
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Pomógł: 1 raz
Wiek: 77
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 247
Skąd: DTR
Wysłany: 2022-01-10, 16:23   

Ja u siebie nie mam takiego ekranu :shock:
_________________
Paweł
 
Osa_Sandero 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,99 + LPG
Rocznik: 2021
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 8
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 2022-01-11, 21:18   

defunk napisał/a:
Osa_Sandero napisał/a:
jaki jest rozmiar tej opony i gdzie kupowałeś. Na allegro są 125/70/16 i piszą że to do Stepway 3. A mi wychodzi z obliczeń, ze to trochę za mała.


Dojazdówki zwykle są trochę za małe -- dlatego są tylko dojazdówkami (do pneumatyka, niekoniecznie do domu).


Kupiłem dojazdówkę taką jak chciałem (na specjalne zamówienie na allegro) 135/90/R16. jedyny feler, że felga jest ciut grubsza i jakieś 2mm brakuje w pakiecie TRUNK aby podłoga równo leżała. teraz się lekko buja, ale temat do ogarnięcia i przez weekend to zrobię. Postaram się zrobić zdjęcia i wkleję. Koło ma dokładnie taką samą średnicę jak zwykłe 205/60/16.
 
piotrs 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.0 tce lpg
Dołączył: 30 Paź 2021
Posty: 9
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2022-01-15, 18:12   

Ja kupiłem 125/70/16. Wchodzi "na styk" pod podwójną podłogę.
 
Osa_Sandero 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,99 + LPG
Rocznik: 2021
Dołączył: 30 Gru 2021
Posty: 8
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 2022-01-15, 19:06   

Właśnie dzisiaj przerobiłem podłogę TRUNK i jest wszystko ok. Obiecałem zdjęcia, ale się same nie zrobiły :) - może poźniej.

Przeróbka polegała na naklejeniu na taśmie dwustronnej kawałków gumy o grubości ok 2mm na wszystkie podpórki z podniesionej podłogi. Nic na zewnątrz nie widać. Podłoga leży stabilnie.
Plus z większej dojazdówki mam taki, że spokojnie mogę sobie na niej nawet kilkadziesiąt km do domu dojechać (np w nocy) i pojechać do warsztatu oponiarskiego (który mam 3km od domu) w wolnej chwili.
Dziwi mnie tylko, że moja się nie mieściła, a już któraś osoba pisze, że jej tak. Sama opona jest ok (135mm) - wystaje felga. Czyżby mi jakąś inną dali niż wam? Przy tak niewielkiej różnicy w szerokości opon felga mogła by być taka sama. Wysokość tej podłogi to ok 140mm - dlatego też kupiłem dojazdówkę a nie pełne koło i liczyłem, że się zmieści.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne