Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-04-15, 02:09
Czujniki / system kontroli ciśnienia w oponach TPMS
Autor Wiadomość
Michał B24 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 847
Skąd: Chwaszczyno
Wysłany: 2022-04-30, 08:48   

W Sandero III, żeby to zresetować, trzeba sie zatrzymać. Może w Dusterze też? Nie pamietam, czy to wymagało wyłączenia silnika.

A jeśli chodzi o gumiarzy, to często po wymianie opon aktywuje się ten alarm. Oczywiście, że jest to zależne od człowieka który pompuje koła. Ale zauważcie, że często na akcję wymiany opon sezonowej, są zatrudniani interwencyjnie, zupełnie przypadkowi pracownicy. Trudno sie przed tym ustrzec inaczej niż, czekając na koniec sezonu, lub wyprzedzić ten sezon.
Ostatnio zmieniony przez Michał B24 2022-04-30, 08:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
villager 


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Lis 2021
Posty: 89
Skąd: centralna Polska
Wysłany: 2022-04-30, 14:04   

Michał B24 napisał/a:
A jeśli chodzi o gumiarzy, to często po wymianie opon aktywuje się ten alarm.
W rzeczy samej! Jesienią po zmianie opon kontrolka ciśnienia zapaliła mi się po 100 metrach od warsztatu. W domu sprawdziłem ciśnienie i w jednym kole miałem 2,5, w drugim 3,5 a w trzecim prawie 4 bary. Tak pompuję, byle szybciej.
 
Krystian67 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 Sce 100 KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 498
Skąd: Chorzow
Wysłany: 2022-05-01, 08:00   

Wczoraj wymieniałem koła , czujniki mam w kołach . Zamieniałem miejscami /przód , tył/ musiałem dopompować wszystkie. Po tym zabiegu kontrolka nawet sie nie odezwała.
Dochodze do wniosku jeśli czujniki są sprawne, system je rozpoznał , a ciśnienie nie spadło dla zapisanych poprzednich ponizej 2,2 to jest cicho.Piszę 2,2 bo faktycznie w tamtym roku pojawiła sie kontrolka przy przymrozkach . Tyczyło przejscia z letnich na zimowe. Faktycznie żeby zresetowac taki system zatrzymałem sie i jechałem ok 30 m. powoli. Jak kolega pisze wyżej.
 
Krystian67 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 Sce 100 KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 498
Skąd: Chorzow
Wysłany: 2022-05-02, 08:20   

Drobna aktualizacja . Przejechałem jakieś 10 km, lub przekroczyłem ponad 50 km , po tym przebiegu i pojawił sie zygzak i tmps. Liczyłem sie z tym , po wymianie kół. Pojazd zatrzymałem , wywołałem reset , jazda z 5 metrów i gotowe. Wszystko hula.
 
kkkamil 


Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 15
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2022-07-22, 17:07   Czujniki ciśnienia powietrza - jak zmienić felgi?

Dzień dobry,

Jeszcze nie odebrałem mojego Dustera a już chciałbym zmienić felgi ;)

Chciałbym kupić opony całoroczne i chyba zmienić też felgi na 16.
W związku z tym sprzedam fabrycznie nowy komplet kół i kupię w to miejsce felgi 16 calowe z oponami całorocznymi. Ale pytanie jak ogarnąć sprawy z czujnikami ciśnienia? Czy to się przekłada? Dokupuje nowe i wprogramowuje w jakiś sposób do samochodu?

Bardzo proszę o podpowiedź jak to załatwić żeby sobie nie narobić problemów.

pozdrawiam. Kamil
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 675
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2022-07-22, 17:25   

Jesteś nowy więc taka podpowiedź, na większość Twoich pytań w każdym z tematów odpowiedzi zostały już udzielone i to nie raz, korzystaj z tego
http://www.daciaklub.pl/forum/search.php
 
Lelupi 


Marka: Dacia
Model: Duster FL/ Ph.2
Silnik: 1,0/1.0
Rocznik: 2020/2021
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 31 Paź 2021
Posty: 27
Skąd: Poznań
Wysłany: 2022-07-22, 17:28   

Możesz robić jak chcesz-czujników w kołach brak!, nie ma!
ps.
Trochę ciężko będzie Tobie zmienić i sprzedać koła nie mając jeszcze auta.
 
kkkamil 


Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 15
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2022-07-22, 17:40   

ok. poszukałem, wychodzi że od 2018 przestali dawać czujniki? to w sumie spoko opcja.

a co do drugiej odpowiedzi to chciałbym powitać forumowego śmieszka, cześć ;)

PS. Nienawidzę tych wyszukiwarek ;) może poprostu nie umiem korzystać, ale najcześciej muszę się przebić przez milion stron niezwiązanych z tematem żeby coś znaleźć.
Ostatnio zmieniony przez kkkamil 2022-07-22, 17:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 394 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-07-22, 17:53   

Ad PS: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5166 - szukaczka najlepszym przyjacielem forumowicza, nauki obsługi nie jest trudna, a zawsze można skorzystać też z drugiej, guglowej.
 
kkkamil 


Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 15
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2022-07-23, 17:19   

No nie.

Wpisuje w wyszukiwarkę wyraz "zawieszenie", a mam odpowiedzi na temat częstotliwości wymiany oleju, uwag na temat silnika 1.0, dowcipy i milion innych rzeczy...
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 394 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-07-23, 18:30   

http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + zawieszeni* + Przeszukaj tylko tytuł wiadomości
 
Michał B24 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 847
Skąd: Chwaszczyno
Wysłany: 2022-07-24, 08:05   

kkkamil napisał/a:
PS. Nienawidzę tych wyszukiwarek ;) może poprostu nie umiem korzystać, ale najcześciej muszę się przebić przez milion stron niezwiązanych z tematem żeby coś znaleźć.


I dlatego my mamy wyszukać za Ciebie?
 
kkkamil 


Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 15
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2022-07-24, 08:28   

Nie, lepiej trać czas na docinki, które nic nie wnoszą :P

PS. Dostałem już podpowiedź jak lepiej korzystać z wyszukiwarki. Czyli można jednak pomóc okazuje się.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne