Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2021-01-01, 22:15
Brak światła cofania
Autor Wiadomość
plocki 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Stepway
Dołączył: 12 Sty 2018
Posty: 61
Skąd: Płock
Wysłany: 2022-08-03, 15:02   

Panowie zgasły mi nagle obydwa światła cofania.
żarówki sprawdzałem i są dobre.

Co może być na rzeczy ? Bezpiecznik ? Jaki to nr tzn w którym gnieździe on się znajduje na tablicy.
 
toka93 


Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1585
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2022-08-03, 21:02   

Czujnik wstecznego w skrzyni obstawiam.
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych

https://www.czescidacia.pl/
 
plocki 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Stepway
Dołączył: 12 Sty 2018
Posty: 61
Skąd: Płock
Wysłany: 2022-08-04, 12:12   

toka93 napisał/a:
Czujnik wstecznego w skrzyni obstawiam.


Gdzie tego szukać :P

Wszystko w aucie działa poprawnie prócz świateł cofania.
Ostatnio zmieniony przez plocki 2022-08-04, 12:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
toka93 


Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1585
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2022-08-05, 12:33   

W skrzyni. Taka zielona wtyczka jak się nie mylę
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych

https://www.czescidacia.pl/
 
Szabelka 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 K4M
Dołączył: 21 Sie 2018
Posty: 180
Skąd: GOP

Wysłany: 2022-08-05, 14:54   

nie mylisz się :D zielona wtyczka w górnej cześci skrzyni, dość łatwy dostęp na szczęście :) czujnik wstecznego lubi sie psuć
_________________
https://dortp.tv/ - Duster Off Road Team Poland - śledź nas na FB, Insta, YT i TT :D
Ostatnio zmieniony przez Szabelka 2022-08-05, 15:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
plocki 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Stepway
Dołączył: 12 Sty 2018
Posty: 61
Skąd: Płock
Wysłany: 2022-08-09, 11:07   

toka93 napisał/a:
W skrzyni. Taka zielona wtyczka jak się nie mylę


gdzie ? :)

IMG_20220808_152629.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 203,85 KB

 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 395 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17671
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2022-08-09, 11:56   

W skrzyni - czyli pod maską, koło silnika.

Na Twojej fotce jest lewarek, nie skrzynia...
 
Szabelka 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 K4M
Dołączył: 21 Sie 2018
Posty: 180
Skąd: GOP

Wysłany: 2022-08-09, 13:19   

W większości silników pod rurą dolotową :D

czujnik.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 108,17 KB

_________________
https://dortp.tv/ - Duster Off Road Team Poland - śledź nas na FB, Insta, YT i TT :D
 
plocki 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Stepway
Dołączył: 12 Sty 2018
Posty: 61
Skąd: Płock
Wysłany: 2022-08-09, 20:15   

Sory, ale jestem w tym cienki stąd moje pytania dla niektórych mogą okazać się śmieszne ;)
czy ten czujnik można jakoś sprawdzić czy jest uszkodzony, czy od razu w ciemno kupić nowy i zamienić skoro światło cofania mi nie działa ?
 
dudu$ 



Marka: Toyota
Model: Corolla E12 Sedan
Silnik: 1.4 VVT-I 97KM
Rocznik: 2004
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1682
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2022-08-09, 22:55   

plocki napisał/a:
Sory, ale jestem w tym cienki stąd moje pytania dla niektórych mogą okazać się śmieszne ;)
czy ten czujnik można jakoś sprawdzić czy jest uszkodzony, czy od razu w ciemno kupić nowy i zamienić skoro światło cofania mi nie działa ?


Możesz go sprawdzić w prosty sposób. Odpinasz od niego wtyczkę i łączysz w niej dwa piny ze sobą np kawałkiem przewodu. Włączasz zapłon i sprawdzasz czy wsteczne się świecą. Jak tak to czujnik do wymiany. Osobiście wymieniłbym go w ciemno, koszt nowego 30-40zł, wymiana 3 minuty, robiłem to ostatnio u siebie w aucie, nie w dacii ale operacja identyczna.
 
Hiszpan_JS 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 16 Cze 2019
Posty: 293
Skąd: Tarnów... okolice :)
Wysłany: 2022-08-10, 00:30   

dudu$ napisał/a:
Możesz go sprawdzić w prosty sposób. Odpinasz od niego wtyczkę i łączysz w niej dwa piny ze sobą np kawałkiem przewodu.
A tam czasem nie ma trzech pinów? Jeżeli jest trzy, to zgodnie z tym:
plocki napisał/a:
Sory, ale jestem w tym cienki...
mamy problem 😉. Jeżeli się mylę i jest tylko dwa kabelki to sorry. Nie ma tematu.
_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
plocki 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Stepway
Dołączył: 12 Sty 2018
Posty: 61
Skąd: Płock
Wysłany: 2022-08-10, 16:01   

Panowie. Zaglądałem pod maskę i ... nie wiem gdzie tego szukać
Znalazłem tylko jedną przypominającą zieloną wtyczkę, ale to z lewej strony zaraz przy zbiorniku z płynem do chłodnicy.

IMG_20220810_154110.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 189,73 KB

IMG_20220810_154103.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 195,04 KB

IMG_20220810_154412.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 128,61 KB

 
Hiszpan_JS 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 16 Cze 2019
Posty: 293
Skąd: Tarnów... okolice :)
Wysłany: 2022-08-10, 16:49   

Tą co znalazłeś, to zostaw w spokoju :-) . Wtyczka którą szukasz jest pod rurą idącą od przodu auta do filtra powietrza. Poniżej i na lewo od akumulatora, na obudowie skrzyni biegów.

Gdzieś w tej okolicy ;-)
_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ostatnio zmieniony przez Hiszpan_JS 2022-08-10, 17:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
Szabelka 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 K4M
Dołączył: 21 Sie 2018
Posty: 180
Skąd: GOP

Wysłany: 2022-08-10, 17:44   

No w tym wypadku może być schowana bod podstawą akumulatora ALE w starych skrzyniach Renault (a nie wiem co jeszcze w Sanderkach montowali) czujnik zdarzał się montowany od tyłu skrzyni, od strony ścianki grodziowej - wtedy dostęp jest tylko od nadkola i do tego bardzo niewdzięczny
_________________
https://dortp.tv/ - Duster Off Road Team Poland - śledź nas na FB, Insta, YT i TT :D
 
Limes 


Marka: Dacia
Model: Sandero2 StepWay
Silnik: 1,5dCi
Rocznik: 2014
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 05 Gru 2020
Posty: 116
Skąd: Lublin
Wysłany: 2022-08-10, 19:23   

W Stepwayu czujnik jest trzy pinowy bo jeden pin załącza tylną wycieraczkę . Wymienia się go od lewego koła i o ile pamiętam jak podewarujesz auto masz lepszy dostęp . Ja chyba dorabiałem klucz . Długi nasadowy wycinałem okienko .
 
Hiszpan_JS 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 16 Cze 2019
Posty: 293
Skąd: Tarnów... okolice :)
Wysłany: 2022-08-10, 20:55   

Macie racje :oops: Sandero 0.9 TCe, na żywo pod maską,widziałem tylko raz. I raczej nie interesował mnie automat wstecznego. Ale już się poprawiam. To zdjęcie skrzyni do Sandero, widok od strony lewego koła

W kółku jest automat wstecznego.
_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
plocki 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Stepway
Dołączył: 12 Sty 2018
Posty: 61
Skąd: Płock
Wysłany: 2022-08-12, 10:43   

To dojście do tego jest masakra :(
sam nie dam chyba rady, zwłaszcza że po otworzeniu maski gołym okiem nigdzie tego nie widać ;/
a po załączonym zdjęciu musi to być gdzieś schowane od dołu ?
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3654
Skąd: Lublin

Wysłany: 2022-08-12, 10:50   

Podnieść lewy bok auta, zdejmij lewe przednie koło i powinieneś to zobaczyć od spodu.
To jest prosta czynność... ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2022-08-12, 10:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne