Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2022-05-07, 16:03
Radar przedni
Autor Wiadomość
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 266
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-05-07, 09:57   Radar przedni

Wczoraj obecność radaru i jego wzbudzenie uratowało przód mojej SS3 przed kasacją. Jego uruchomienie pozwoliło mi na ominięcie przeszkody w połączeniu z hamowaniem awaryjnym. Nie ważne, że ktoś z przodu nawalił bo to ja uderzając w tył byłbym sprawcą. A tak barwo dla radaru....udało się
 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 246
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-05-07, 12:27   

Trochę głupio pytać, ale w..jakiej mniej więcej odległości zadziałał? Czy siła hamowania była duża? Czy był sygnał dźwiękowy?
_________________

 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 266
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-05-07, 15:18   

5-8 metrów....sygnał ostrzegawczy, hamowanie i ściszenie radia. Reszta była zbyt szybko.....mam automata więc mi nie zgasł ale zdążyłem przerzucić nogę na pedał hulmuca.,.
 
Henry 



Marka: Dacia
Model: Duster 4wd
Silnik: 1.3 TCe
Rocznik: 2022
Wersja: Prestige
Dołączył: 19 Paź 2021
Posty: 62
Skąd: Warmia
Wysłany: 2022-05-07, 18:37   

Czyli jechałeś za blisko i jeszcze masz pretensje do innego kierowcy?
To akurat dobry system i szkoda że w Dusterach go jeszcze nie było - przydaje się w miastach i jeszcze bardziej na wsi.
 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 266
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-05-07, 20:23   

Henry napisał/a:
Czyli jechałeś za blisko i jeszcze masz pretensje do innego kierowcy?
To akurat dobry system i szkoda że w Dusterach go jeszcze nie było - przydaje się w miastach i jeszcze bardziej na wsi.


W którym dokładnie miejscu narzekam???? Chyba odwrotnie...system zadziałał i bardzo mnie to cieszy.. Podkreslilem również że to byłaby moja wina. Tym bardziej doceniłem rolę układu. Równie dobrze inny kierowca mógł zasłabnąć i też dobrze że jest taki system. Pozdrawiam.
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 347
Skąd: DTR
Wysłany: 2022-05-08, 18:23   

Dlatego staram się trzymać odstęp większy niż do tej pory to robiłem, bo nigdy nie wiadomo, kiedy taki system w samochodzie przede mną wykryje "niewidzialną przeszkodę" i wkur,,,, mnie fakt jak mi się jakiś idiota w tą lukę wciska
_________________
Paweł
 
michauek22 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Off-Road
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 209
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2022-05-14, 14:52   

eeeee... a to teraz jest seryjnie we wszystkich Daciach czy jak ? :shock:
 
tomkasz 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 228
Skąd: małopolska
Wysłany: 2022-05-14, 19:31   

Musi być we wszystkich nowych modelach wprowadzonych na rynek od danego momentu w czasie. Z Dacii łapią się już: Sandero + Stepway III, Logan III, Jogger, Spring. Duster nie.
_________________


Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
r70 


Marka: Jest:Renault/Suzuki/Dacia
Model: Jest:captur/jimny/duster
Silnik: Jest:1.2tce/1.5dci82/1.0Tce LPG
Rocznik: jest:2014/2008/2021
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 757
Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-05-15, 12:30   

Też żałuję że DD2 tego nie ma - podobno to kwestia płyty podłogowej (nie kumam związku, ale nie znam się). Gdyby był za dopłatą to na pewno bym się zdecydował na jej uiszczenie.
Generalnie oczywiście można deliberować że trzeba zachować bezpieczną odległość. I racja. Ale po pierwsze jesteśmy tylko ludźmi, a człowiek który coś robi czasem popełnia błędy (tylko nic nie robiący ich nie popełniają), a poza tym jest cała masa sytuacji w których my możemy jechać idealnie, zachowując bezpieczną odległość, a np. ktoś wciska się tą "bezpieczną" odległość i zaczyna nagle hamować. Nie wiem jak wy, ale w dużych miastach takich debili spotkałem wielu - oni postrzegają bezpieczny dystans między samochodami jako miejsce dla nich. A w takich sytuacjach ten system może zaoszczędzić naprawdę sporo czasu i pieniędzy.
Tylko ten system powodował że wahałem się między Loganem i Dusterem.
_________________
pozdrawiam
www.pawelpawlak.pl
 
Michał B24 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 897
Skąd: Chwaszczyno
Wysłany: 2022-05-18, 05:32   

Algorytm, jest dla mnie zagadką, ale ostrzega dość wcześnie. Zdarzyło się, że raz przyhamował, jak mi się ktoś wciskał na pas.

Sama sygnalizacja, raz jest bardzo wcześnie, a innym razem bardzo późno. Prawdopodobnie ma znaczenie czy przeszkoda się przybliża, czy oddala. Bo jak sie ktoś wciska i przyspiesza przede mną, ja hamuje, a ostrzeżenia nie ma.
 
michauek22 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Off-Road
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 209
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2022-05-22, 12:20   

A jak ktoś stoi na światłach na czerwonym i zbliżam się do niego... to wyhamuje do 0 ?
 
Michał B24 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 897
Skąd: Chwaszczyno
Wysłany: 2022-05-23, 07:38   

Wyć wyje, ale czy zahamuje, to nie sprawdzałem. Raz zaczął mi hamować, ale w tym samym momencie sam zahamowałem.
 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 246
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-05-23, 07:42   

Skręcałem w lewo, a pani jadąca z prawej też w lewo. Miała pierszeństwo, więc dojeżdzałem powoli i gdy ona zjeżdżała ze skrzyżowania, ja już na nie wjeżdżałem. Włączył się sygnał, kontrolka na czerwono i auto lekko dohamowało. Tego dnia bardzo wiało i być może wspomogło wzbudzenie radaru. Kontrolka - czerwona, inaczej niż przy odpalaniu auta, gdy jest pomarańczowa.
Czyli coś działa :mrgreen:
_________________

 
meehow 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway III (oraz Sandero I generacja
Silnik: TCe 100 LPG (w drugiej Daćce zwykły 1.4)
Rocznik: 2022 (drugi model - 2010)
Wersja: Stepway Comfort
Dołączył: 04 Kwi 2010
Posty: 51
Skąd: pow. szydłowiecki
Wysłany: 2022-06-24, 19:29   

A mnie ostatnio dwa razy w tym samym miejscu niepodziewanie się włączył! Na łuku jest taka wyspa dla pieszych z jakimś plastikowym znakiem - gdy do niej dojeżdżam i na przeciwnym pasie coś jedzie, samochód zaczyna awaryjne hamowanie przez chwilę. Za pierwszym razem aż się wystraszyłem zanim się zorientowałem, co się dzieje!
_________________
meehow
 
Sonar 


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 TCE
Rocznik: 2022
Dołączył: 02 Cze 2022
Posty: 10
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-06-24, 19:39   

meehow napisał/a:
A mnie ostatnio dwa razy w tym samym miejscu niepodziewanie się włączył! Na łuku jest taka wyspa dla pieszych z jakimś plastikowym znakiem - gdy do niej dojeżdżam i na przeciwnym pasie coś jedzie, samochód zaczyna awaryjne hamowanie przez chwilę. Za pierwszym razem aż się wystraszyłem zanim się zorientowałem, co się dzieje!

Podobną sytuację miałem na autostradzie. Auto ni z gruszki ni z pietruszki nagle zaczęło gwałtownie hamować .Dobrze że zaraz za mną nic nie jechało.
Czyli to nie odosobniony przypadek.
 
michauek22 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Off-Road
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 209
Skąd: Legionowo
  Wysłany: 2022-06-25, 20:11   

Sonar napisał/a:
Auto ni z gruszki ni z pietruszki nagle zaczęło gwałtownie hamować .

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
tak być nie powinno
 
Krzysztof54 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1,0
Rocznik: 2022
Wersja: Extreme 7-os.
Dołączył: 16 Wrz 2022
Posty: 3
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2022-09-16, 23:56   

Powiedzcie jak sprawdzić działanie tego systemu. Myslę, że w moim Jogger'ze to nie działa. Zblizając się do auta jadącego w tym samym kierunku i mając włączony tempomat nic się nie dzieje? :-(
_________________
Krzysztof54
Gliwice
 
Krystian67 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 Sce 100 KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 498
Skąd: Chorzow
Wysłany: 2022-09-17, 09:19   

Na logikę powinno to działac. Jednak czy włączony tempomat tego systemu nie dezaktywuje. Tel. do serwisu może pomoże .
 
Krzysztof54 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1,0
Rocznik: 2022
Wersja: Extreme 7-os.
Dołączył: 16 Wrz 2022
Posty: 3
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2022-09-17, 21:55   System aut. hamowania

Krystian67 napisał/a:
Na logikę powinno to działac. Jednak czy włączony tempomat tego systemu nie dezaktywuje. Tel. do serwisu może pomoże .


Dziękuję za odpowiedź. Serwis twierdzi, że powinien działać w tym przypadku? Ale jak można to sprawdzić? Czy mam wjechać w tył samochodu, aby udowodnić, że system nie działa? Bo według mnie system w moim aucie nie działa. Serwis natomiast twierdzi, że działa :-/
_________________
Krzysztof54
Gliwice
 
pastp 


Marka: FIAT, DACIA
Model: IDEA, SANDERO STEPWAY 2021
Silnik: 1,3 jtd, 1.0Tce LPG
Rocznik: 2005, 2021
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 124
Skąd: Koszęcin
Wysłany: 2022-09-18, 08:22   

W służbowej skodzie udało mi się wyzwolić ostrzeżenie. Stałem korku, korek ruszył szybko po ok 100m ostre hamowanie i system wyświetlił na liczniku ostrzeżenie. Nie wiem czy będę miał odwagę powtórzyć to w Stepway-y. Może kartony ? Ale wiadomo z serialu kartony zabijają :mrgreen:
To samo jest z SOS, gdyby nie ciekawski kolega do dzisiaj jeździłbym z niesprawnym systemem.
 
chrom6 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 100 TCE
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Lis 2021
Posty: 221
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2022-09-19, 12:37   

Krzysztof54 napisał/a:
Powiedzcie jak sprawdzić działanie tego systemu. Myslę, że w moim Jogger'ze to nie działa. Zblizając się do auta jadącego w tym samym kierunku i mając włączony tempomat nic się nie dzieje? :-(


ten system reaguje w ostatniej chwili, jego głównym zadaniem jest ograniczać skutki kolizji, także trzeba być naprawdę blisko i zbliżać się z dużą różnicą prędkości by system zadziałał.

chcesz przetestować to ustaw duże pudło i spróbuj w nie wjechać.
 
Krzysztof54 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1,0
Rocznik: 2022
Wersja: Extreme 7-os.
Dołączył: 16 Wrz 2022
Posty: 3
Skąd: Gliwice
  Wysłany: 2022-09-22, 10:23   

chrom6 napisał/a:
Krzysztof54 napisał/a:
Powiedzcie jak sprawdzić działanie tego systemu. Myslę, że w moim Jogger'ze to nie działa. Zblizając się do auta jadącego w tym samym kierunku i mając włączony tempomat nic się nie dzieje? :-(


ten system reaguje w ostatniej chwili, jego głównym zadaniem jest ograniczać skutki kolizji, także trzeba być naprawdę blisko i zbliżać się z dużą różnicą prędkości by system zadziałał.

chcesz przetestować to ustaw duże pudło i spróbuj w nie wjechać.


Cóż zrobiłem to. Pudło miało 120 cm szerokości i 100 cm wysokości. Jechałem z prędkością około 25 km/h. Nic się nie zadziało, ale przeżyłem :mrgreen: :shock:
_________________
Krzysztof54
Gliwice
 
tomekptk 


Marka: Dacia
Model: Duster f.2 4x4
Silnik: TCe 150
Rocznik: 2022
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Paź 2014
Posty: 42
Skąd: OK, DKL
Wysłany: 2022-09-22, 14:30   

Syn ma Skodę Kodiaq. Kiedyś jechaliśmy w górach. Duże wzniesienie, zima, lód. Na po poboczu idą ludzie. Nagle sztuczna "ćwierć inteligencja" stwierdziła zagrożenie i włączyła alarm oraz zablokowała hamulce. Poślizg i o mało nie wyjechaliśmy w tych ludzi, których system miał niby chronić. Wtedy pomyślałem, żeby tylko moje następne auto nie miało tego badziewia.
_________________

 
GrzesiekP 


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0
Rocznik: 2022
Dołączył: 28 Cze 2022
Posty: 15
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-09-22, 19:05   

[quote="Krzysztof54"][quote="chrom6"]
Krzysztof54 napisał/a:

Cóż zrobiłem to. Pudło miało 120 cm szerokości i 100 cm wysokości. Jechałem z prędkością około 25 km/h. Nic się nie zadziało, ale przeżyłem :mrgreen: :shock:


Prędkość niby ok - pojazdy stojące są wykrywane jeśli jedziesz z prędkością z przedziału 7-80 km/h. Ale boję się że to nie będzie tak łatwo , karton ma inne właściwości dla radaru. W instrukcji i filmie wyraźnie mowa o tym że radar wykrywa pojazdy. Mają pewnie jakiś algorytm zapobiegania fałszywemu wykryciu przeszkody i system oczekuje "auta" a nie kartonu.

U mnie system zadziałał 2 razy - raz jak ktoś "na gazetę" wpakował się na siłę na mój pas ( piszczał bez hamowania ) i raz jak gość przed moim autem nagle gwałtownie zahamował. Za drugim razem system był minimalnie szybszy od mojej reakcji.
 
Michał B24 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 897
Skąd: Chwaszczyno
Wysłany: 2022-09-23, 06:25   

Brak reakcji systemu, świadczy o kierowcy, który zachowuje bezpieczny odstęp
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne