Pójdę krok dalej z moimi wątpliwościami...
Instalowanie modułu BIC celem uruchomienia choćby nakładki ECO w Media Nav również mija się z celem? Moja wersja esential nie ma modułu BIC stąd moje dywagacje czy dokładanie go ma jakikolwiek sens skoro komputer pokładowy i tak nic nie policzy.
Pytanie o to czy można jego obliczenia jednak wymusić jeżdżąc na LPG pozostawiam nadal otwarte. Być może ktoś coś wie na ten temat i podzieli się tą wiedzą ;)
Wydaje mi się że jest , mam w sandero podłączony skaner obd z ekranem a on spalanie chwilowe pokazuje co musi przecież pochodzić z ecu. W dusterze również z fabrycznym lpg również na ELM pokazuje mi spalanie ale to raczej bzdury.
Na infolinii Dacia poinformowano mnie, że samochody wyprodukowane po 45 tygodniu 2020 roku mają już nową wersję oprogramowania, a co za tym idzie mają domyślnie włączony komputer pokładowy w samochodach z LPG (spalanie, zasięg itd). Czy ktoś miał przyjemność odebrać Dustera LPG z produkcji po 45 tyg. ? :)
Swoją drogą zadzwoniłem do sprzedawcy z którym podpisywałem umowę i potwierdził mi, że jest nowy soft i mogę się umówić na aktualizację. To też zrobiłem, lecz po oddaniu samochodu na serwis po 30 min usłyszałem, że nie ma dla mojego samochodu nowego oprogramowania... i że w ogóle tego nie robią w ramach gwarancji jeżeli "nic się nie dzieje. Podejrzewam, że w serwisie są z tego ciemni i wcisnęli mi kit - zważywszy, że prosili o poranny termin wizyty, bo wtedy dostępna jest pomoc z Renault Polska.
A możesz powiedzieć jak sprawa z zasięgiem LPG ? Pokazuje w miarę realne dane czy bzdury ? Druga sprawa czy średnie spalanie PB lub LPG rośnie jak np. staniesz na skrzyżowaniu i czekasz dłuższą chwilę ? (ofc przy wyłączonym Start-Stop)
A możesz powiedzieć jak sprawa z zasięgiem LPG ? Pokazuje w miarę realne dane czy bzdury ? Druga sprawa czy średnie spalanie PB lub LPG rośnie jak np. staniesz na skrzyżowaniu i czekasz dłuższą chwilę ? (ofc przy wyłączonym Start-Stop)
Dane pokazuje realne. Nie ma spalania chwilowego dla LPG. Ciężko zaobserwować czy spalanie rośnie na postoju ponieważ na LPG pokazuje tylko średnie. Dzisiaj tankowałem i komputer pokazywał 9,6 a realnie wyszło 8,9. pozdrawiam
Witam
Czy komuś pokazuje na desce rozdzielczej spalanie gazu ???
Mi pokazuje ale mam rocznik 2021. Ale po zatankowaniu do pełna przejechaniu prawie do zera i przeliczeniu spalanie na liczniku jest większe od rzeczywistego prawie o 1 l.
_________________ Był Touran 2.0 Tdi 2012r
Jest Sandero Stepway
Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 0.9 90 km
Rocznik: 2018
Wysłany: 2022-08-22, 13:35
Witam,podepne sie pod temat.Prosze , napiscie mi w jaki sposob aktywowac czesc komputera pokladowego z iloscia chwilowa spalania , ile zostalo do przejechania itp.Sandero 2 z LPG.Dzisiaj pojezdzilem bo bede kupowac ale tych opcji nie ma.LPG fabryczne.Sandzi z 2018roku 0.9 90 km.Poczytalem ze w Dasterach jest podobnie ale tam nikt nic konkretnego nie napisal.Nawet jak bedzie wskazywal blednie na gazie to chcialbym to miec.
Czy takie cos ogarnie temat?
RENAULT DACIA INTERFEJS zamiennik CAN CLIP ELM327
Moze jest tutaj jakis "magik" ze Szczecina ktory ma jaki interfejs i udzielilby mi pomocy.W ASO nie bede sie prosil bo i tak pewnie nic to nie pomoze.
Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 0.9 90 km
Rocznik: 2018
Wysłany: 2022-10-05, 19:57
Laisar juz ponad miesiac mam to aktywowane wlacznie z temperatura cieczy.Zrobilem to przez swoj stary ELM i ecutweeker.Jakies 2 min.roboty uruchomienie obu funkcji.Ciekawe to z tym wskazywaniem spalania LPG w Douster. U mnie dziala tylko na PB.
Ogolnie fajna sprawa szczegolnie ze wskazuje chwilowe spalanie tak jak i wskazanie temperatury cieczy- pozyteczne.
Pisalem juz o tym w innym poscie(duzo ich tutaj na ten temat).
Jak ktos chce a jest z okolic Szczecina to moze podjechac to mu to uruchomie oczywiscie gratis.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum