Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy Duster 2024
Autor Wiadomość
toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wysłany: 2024-09-26, 15:26   

Przecież brak resetu tempomatu poprzez sprzęgło to coś pięknego. Można sobie zredukować, zmienić bieg na wyższy i dalej będzie utrzymywał daną prędkość.

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review

Stereo 

Marka: Dacia
Model: Duster 3
Silnik: 1.0 LPG
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-09-26, 15:43   

Na zimę, śnieg, góry i świeży opad i nie daj Boże okolice zera to łańcuchy...

malygabrys 

Marka: Dacia, Dacia
Model: Duster 4*2, MCV
Silnik: 1,6 16V + LPG BRC, 1,6 MPI+LPG BRC
Rocznik: 2011 , 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2024-09-26, 19:55   

A ja mam pytanie do użytkowników 1,0-ecoG jak wyglądają prędkości obrotowe silnika przy 90, 120, 130 km/h w nowym D3 na 5 i 6 biegu, bo nie mogę znaleźć tych informacji w necie.

r70 

Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014
Wysłany: 2024-09-26, 21:48   

Też jestem ciekaw czy jest zmiana w stosunku do D2 ?
Wystarczy precyzyjnie określić obroty przy jednej prędkości (dowolnej) na 5 i 6 biegu. Obroty dla pozostałych prędkości muszą z nich wynikać ;)
Wysokie biegu na 1.2 nawet w wersji 4x4 są zdecydowanie dłuższe.

Kacper_Potocki 

Model: Trzy Dustery
Silnik: 1.6 1.0 1.2
Rocznik: 2017 2020 2024
Wysłany: 2024-09-27, 14:14   

r70 napisał/a:
O tempomacie napisałem Ci zaraz pod twoją informacja że jest inaczej niż w starym.

Tak, ale nie umiałem sobie tego wyobrazić, bo byłem tak przyzwyczajony do poprzednich modeli. Teraz wydaje mi się, że brak resetu sprzęgłem może być zaletą. Odkryłem też, że jeden przycisk zmniejsza prędkość do takiej, jaką wyłapała kamerka na znaku ograniczenia prędkości, a drugi resetuje całkowicie. Przejechałem około 200km wczoraj i chyba się nauczyłem. Nowy tempomat zaczyna mi się podobać i polubię go raczej bardziej niż stary.

Najgorsza rzecz w tym aucie, jaką do tej pory znalazłem, to asystent pasa ruchu. O wspomaganiu pisałem, że potrafi na delikatnym łuku spowodować dyskomfort na kierownicy. Ale to co robi asystent to woła o pomstę do nieba. Nie wiem czy zależy od prędkości czy od biegu, ale tak do około 65km/h albo do 4 biegu włacznie się nie odzywa. Ale jak już się odezwie wraz ze zwiększeniem prędkości na 5 biegu, to robi cuda. Albo nie reaguje i się orientuje jak już najechałem na linię, albo jak jadę środkiem, to co chwilę mi koryguje raz w prawo raz w lewo. To jest bardzo irytujące, natychmiast to wyłączyłem.

heer75 
Zielony listek

Model: Duster
Silnik: 1.2 Tce
Wysłany: 2024-09-28, 15:09   

Kacper_Potocki napisał/a:
r70 napisał/a:
O tempomacie napisałem Ci zaraz pod twoją informacja że jest inaczej niż w starym.
Najgorsza rzecz w tym aucie, jaką do tej pory znalazłem, to asystent pasa ruchu..

Ja swojego D3 odbieram w listopadzie i dostane juz autoz nowym softem, gosc w salonie powiedzial, ze dacia w pazdzierniku wprowadza calkowicie nowy soft sterujacy systemami w aucie (kamery, stacja audio i te wszystkie czyjniki) poprawiony i ma wyeliminowac te fakapy.

W moim juz bedzie- do reszty maja wgrywac.. chyba cos w rodzaju akcji przywolawczej? no chyba, ze da sie to zrobic samemu przez jakas apke- tego nie wiem.

Kacper_Potocki 

Model: Trzy Dustery
Silnik: 1.6 1.0 1.2
Rocznik: 2017 2020 2024
Wysłany: 2024-10-01, 13:11   

No i pierwszy raz widziałam dziś nowego Dustera na drodze. Nie w salonie, ale na drodze - biały Duster w wersji 4x4 z naklejkami jakiejś firmy i numerami z Łodzi :) Jeszcze kilka dni temu zastanawiałem się kiedy zobacze nowego Dustera, bo poprzednich modeli, a zwłaszcza D2 poliftowych to widzę codziennie bardzo wiele.

paul7 

Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2024-10-01, 18:12   

heer75 napisał/a:
Ja swojego D3 odbieram w listopadzie i dostane juz autoz nowym softem, gosc w salonie powiedzial, ze dacia w pazdzierniku wprowadza calkowicie nowy soft sterujacy systemami w aucie (kamery, stacja audio i te wszystkie czyjniki) poprawiony i ma wyeliminowac te fakapy.

Nie ciesz się, na razie jest jak to w nowym produkcie bałagan. Śledż aktualizacje w samochodzie bo co kilka dni coś nowego aktualizują. Ja dziś byłem na przeglądzie po 1000km i oczywiście zgłaszałem mnóstwo blędów w wyświetlaniu informacji. Niestety głównych bolączek nie poprawili bo nie było nowego softu jedynie ściągnęli mi prosto z Francji najnowszą aktualizację radia i dźwięku. Rzeczywiście pracują nad aktualizacją całości, ale nikt nie wie kiedy to będzie. Salon jest bezradny, chyba przerastają ich te nowe samochody, za dużo automatyki. :roll:
Dodam jeszcze że niektóre aktualizacje robione są z pendriva , a te małe automatycznie drogą radiową podczas jazdy. W salonie mają wszystkie informacje co i kiedy się wgrało.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2024-10-01, 18:15, w całości zmieniany 1 raz  

paul7 

Wysłany: 2024-10-01, 18:20   

Kacper_Potocki napisał/a:
No i pierwszy raz widziałam dziś nowego Dustera na drodze. Nie w salonie, ale na drodze - biały Duster w wersji 4x4 z naklejkami jakiejś firmy i numerami z Łodzi :) Jeszcze kilka dni temu zastanawiałem się kiedy zobacze nowego Dustera, bo poprzednich modeli, a zwłaszcza D2 poliftowych to widzę codziennie bardzo wiele.

Ja widziałem już we wrześniu, białe DD3 na Sardyni. Tam białych samochodów jest mnóstwo , może ze względu na słońce. A w okolicach Warszawy też zaczyna być widać, przewaga ciemniejszych.

Stereo 

Wysłany: 2024-10-01, 19:32   

Największa lipa, że nie można robić aktualizacji przez wifi czy by z poziomu apki na telefonie.
Update z pendraka to patologia.
Apka chociaż informuje o tym, że pojawił się nowy soft, czy trzeba ręcznie sprawdzać?

paul7 

Wysłany: 2024-10-02, 17:47   

Tak to zrobili by właściciel nie miał dostępu. Automatycznie ma się aktualizować wtedy gdy oni chcą. Mapa także aktualizuje się automatycznie, jej ważność na 8 lat. Co do softu to można sprawdzać ręcznie czy jest coś nowego i to aktualizować, można też dowiedzieć się w historii co wgrało się zdalnie. Ja miałem pierwsze zaraz po zakupie i aktualizowałem ręcznie . Po jakimś czasie zgłupiało liczenie paliwa, potem salon mi wgrywał od początku przez USB. A 1 października DACIA aktualizowała mi zdalnie tylko media. Zrobili mi to podczas jazdy.

Stereo 

Wysłany: 2024-10-02, 18:10   

Trochę lipnie to działa, bo w normalnych samochodach jest tak, że wszystko robisz przez interfejs samochodu/apke i dostajesz powiadomienie, że jest nowa wersja i co dokładnie zawiera. Jak jakaś pierdola nie działa jak powinna (co raczej nie ma miejsca), to za dwa dni poprawka.

Ostatnio zmieniony przez Stereo 2024-10-02, 18:12, w całości zmieniany 1 raz  

Black Dusty 

Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2024-10-02, 19:11   

Stereo napisał/a:
Trochę lipnie to działa, bo w normalnych samochodach jest tak, że wszystko robisz przez interfejs samochodu/apke

Obudź się, Dacia to nie Tesla.

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2024-10-03, 09:39   

paul7 napisał/a:
Automatycznie ma się aktualizować wtedy gdy oni chcą.... 1 października DACIA aktualizowała mi zdalnie tylko media. Zrobili mi to podczas jazdy.
Znaczy co? W trakcie jazdy coś się chwilowo wyłącza, coś się samo nagle zmienia, bo trwa aktualizacja?
Dla mnie to masakra... Nie da się tego wyłączyć?

paul7 

Wysłany: 2024-10-05, 18:00   

Nie rozgryzłem jeszcze tego, bo jak zakończyłem jazdę i wszedłem w historię to pokazało mi datę i godzinę aktualizacji i co zrobiło, więc musiało być w trakcie. Widocznie poprawka była mniej istotna. Przy wymuszonej aktualizacji, kiedy odebrałem samochód, pokazał się komunikat by nic nie robić , nie wyłączać i czekać na zakończenie, oczywiście było to na postoju.

Odpowiedz do tematu