Wysłany: 2024-01-09, 23:36 Roczny przegląd w ASO i wymiana oleju
Cześć! Mam prośbę o poradę.
Mija mi kolejny rok od zakupu samochodu i w tym roku wypada mi przegląd w ASO, który dotyczy tylko wymiany oleju. Po rozmowie z serwisem usługa została wyceniona na prawie 750 PLN. Chciałem się Was poradzić czy jest opcja wymiany oleju jednak na własną rękę za o wiele niższą cenę i otrzymania pieczątki przeglądu po takiej operacji wykonanej we własnym zakresie?
Ostatnio zmieniony przez MirekB 2024-01-09, 23:36, w całości zmieniany 1 raz
Usługę możesz wykonać w innym warsztacie bez utraty gwarancji. Po drugie - poza wymianą oleju powinna być przeprowadzona kontrola stanu ogólnego pojazdu ( tak było w moim przypadku, dzięki czemu stwierdzono wadę fabryczną wahacza), stąd ta spora kwota.
nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma problemu ze zrobieniem tylko przeglądu A czy B (same kontrole) w ASO z wbiciem przeglądu do książki bez wymiany czegokolwiek.
Od wielu lat ( a mam już 3 Dacię ) zwykle wymieniałem olej, filtry , płyny , świece itp we własnym zakresie a do ASO umawiałem się tylko na te szybkie przeglądy i wpis w systemie. Teraz nie pamiętam dokładnie, ale koszt takiego przeglądu mieścił się w granicy 100-150 zł i trwał może 45 minut.
Co do wymiany części w ramach gwarancji na przeglądzie to u mnie akurat w dusterze I do wymiany był wahacz i zrobili to za darmo - w ramach gwarancji.
Na początku mojej przygody jeździłem do ASO z własnymi materiałami (oleje, filtry, świece) i płaciłem za same roboczogodziny. Wtedy przeglądy kosztowały koło 300zł (ale to było kilka lat temu.
Marka: daćka
Model: sandero III stepway
Silnik: 1.0 12V TCe 100 KM LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Sie 2021 Posty: 81 Skąd: stolyca
Wysłany: 2024-01-10, 19:49 Re: Roczny przegląd w ASO i wymiana oleju
Zawsze możesz przywieźć własny olej (36pln za 1/l a nie 100pln/1l) i filtr oliwy za 40pln (152095084r). U mnie liczą ~50pln za usługę + koszt samego przeglądu (~300pln? nie pamiętam dokładnie). Ja zazwyczaj na przegląd woże własne części, bo w 90% taniej kupić na alledrogo.
Wysłany: 2024-02-04, 18:54 Re: Roczny przegląd w ASO i wymiana oleju
imć napisał/a:
Zawsze możesz przywieźć własny olej (36pln za 1/l a nie 100pln/1l) i filtr oliwy za 40pln (152095084r). U mnie liczą ~50pln za usługę + koszt samego przeglądu (~300pln? nie pamiętam dokładnie). Ja zazwyczaj na przegląd woże własne części, bo w 90% taniej kupić na alledrogo.
ASO na pewno kocha taki klientów Pytanie czy wleją co wzięli od ciebie czy na złość tacie nas(?)am w gacie wleją "coś"z beczki ???
Ostatnio zmieniony przez uno0 2024-02-04, 18:56, w całości zmieniany 1 raz
Mój pępowinę z ASO już dawno odciął. Umyślnie nie przedłużyłem gwarancji, bo w moim przypadku było to mało opłacalne.
Reasumując. Każda dodatkowa wymiana oleju i tak była by płatna. Na ten czas koszt serwisu wynosi tyle co same materiały. W ubiegłym roku serwis olejowy wypadł mi 2 razy, wymiana co ok. 10tkk.
Wysłany: 2024-04-25, 06:19 Re: Roczny przegląd w ASO i wymiana oleju
uno0 napisał/a:
imć napisał/a:
ASO na pewno kocha taki klientów Pytanie czy wleją co wzięli od ciebie czy na złość tacie nas(?)am w gacie wleją "coś"z beczki ???
W moim ASO akurat nie ma z tym problemu, bo poczekalnię dla klientów od warsztatu oddziela wielka szyba. Klient może cały czas patrzeć co robią mechanicy z jego autem popijając w tym czasie serwowaną przez obsługę kawkę ;)
2 miesiące temu kupiłem nową Dacię Sandero Stepway. Dostałem voucher o wartości 500 zł na pierwszą wymianę oleju do 3 miesięcy od wyjechania z salonu. Dowiedziałem się że taka wymiana, jeżeli ma się voucher kosztuje 700zł. Tak więc trzeba dopłacić 200zł więc nie ma źle. Natomiast wymiana oleju i filtra bez vouchera to koszt, UWAGA 1150 zł !!! Czy ktoś może wymieniał olej na nie autoryzowanym warsztacie? Jakie formalności trzeba spełnić w praktyce żeby taka wymiana była uznana przez ASO i zeby dostać wpis do ksiązki, że ten olej faktycznie był wymieniony i nie stracić gwarancji? Te ceny to jest jakiś koszmar.
Ogólnie warto podjechać do serwisu i porozmawiać. Zerkną w komputer co w najbliższym czasie jest do zrobienia według harmonogramu i wycenią. Ja po raz pierwszy mam tak młode auto (2021) i bałem się cen ASO, zrobiłem jednak jak wyżej, przemyślałem temat i zdecydowałem się powierzyć im auto.
Mój serwis z lipca tego roku to:
Filtr kabinowy, filtr oleju, przegląd roczny ASO (nie ten okresowy SKP), płyn hamulcowy, olej, filtr LPG (nie pamiętam który).
Wszystko razem z wymianą 1480 PLN. Każdy sam musi ocenić czy warto.
Do tego kwestia taka, że jak ktoś nie ma wykupionej gwarancji na dłużej niż 3 lata to obowiązywała promocja "ZEN" przedłużająca gwarancję o rok za ciągłość serwisowania aż do 5 czy 7 lat (już nie pamiętam, mam gwarancję wykupioną na 5 lat).
Warto pojechać i samemu sprawdzić.
EDIT: dodam, że warto skorzystać z tego vouchera i zmienić olej po dotarciu. Dalej możesz wymienić olej w normalnym (zaufanym) warsztacie co drugi rok, na zakładkę z chorym ASO które zaleca wymianę co 30k lub 2 lata
Ostatnio zmieniony przez LukaszBe 2024-10-24, 10:16, w całości zmieniany 1 raz
Ogólnie warto podjechać do serwisu i porozmawiać. Zerkną w komputer co w najbliższym czasie jest do zrobienia według harmonogramu i wycenią. Ja po raz pierwszy mam tak młode auto (2021) i bałem się cen ASO, zrobiłem jednak jak wyżej, przemyślałem temat i zdecydowałem się powierzyć im auto.
Mój serwis z lipca tego roku to:
Filtr kabinowy, filtr oleju, przegląd roczny ASO (nie ten okresowy SKP), płyn hamulcowy, olej, filtr LPG (nie pamiętam który).
Wszystko razem z wymianą 1480 PLN. Każdy sam musi ocenić czy warto.
Do tego kwestia taka, że jak ktoś nie ma wykupionej gwarancji na dłużej niż 3 lata to obowiązywała promocja "ZEN" przedłużająca gwarancję o rok za ciągłość serwisowania aż do 5 czy 7 lat (już nie pamiętam, mam gwarancję wykupioną na 5 lat).
Warto pojechać i samemu sprawdzić.
Te 1480zł to jest cena za te wszystkie filtry, olej i robociznę? Czy cena z kosztem przeglądu okresowego również? Ja mam gwarancję przedłużoną do 5 lat i już z góry opłacone wszystkie przeglądy roczne. Kwota którą podałeś jest akceptowalna za to wszystko, tym bardziej jeśli jest w nią wliczony koszt przeglądu. Ale 1150zł za samą wymianę oleju i filtra... to lekka przesada
Te 1480zł to jest cena za te wszystkie filtry, olej i robociznę? Czy cena z kosztem przeglądu okresowego również? Ja mam gwarancję przedłużoną do 5 lat i już z góry opłacone wszystkie przeglądy roczne.
Podałem koszt za cały przegląd ASO, wszystko to z mojej listy (części, olej, robocizna) zrobili za 1480 PLN. Przegląd okresowy ASO, nie taki jak się robi w Stacji Kontroli Pojazdów.
Jak masz opłacone przeglądy roczne to zwracam Twoją szczególną uwagę, że obecnie interwał wymiany oleju według ASO to 2 lata lub 30 000km co jest na dłuższą metę zabójstwem dla silnika. Jeśli chcesz dbać należycie o silnik to tak czy inaczej musisz wymienić dodatkowo olej i filtr częściej na własny koszt - co roku i 10 000 - 15 000km.
Dlaczego tak jest? Dacia sprzedaje Ci auto z pakietem serwisowym a później robi tak, żeby to serwisowanie ich za drogo nie kosztowało, wystarczy aby auto dojechało do końca gwarancji - czyli przeważnie jakieś 70 000-120 000km.
Temat rzeka :) ogólnie warto wymieniać co rok, max 15tś km i mieć to udokumentowane, wtedy zdecydowanie łatwiej będzie sprzedać auto świadomemu nabywcy a silnik z pewnością będzie w lepszej kondycji.
Ostatnio zmieniony przez LukaszBe 2024-10-24, 10:53, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019 Pomógł: 9 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 799 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2024-10-24, 15:12
Jak chcesz wymień tylko olej i zrób przegląd w ASO. Ja od dwóch lat rezygnuję z wymiany filtrów (powietrza i kabinowego) w ASO i wymieniam je sam w cenie...kosztu filtrów. Podczas, gdy serwis życzy sobie ponad 150 zeta za każdy filtr co łącznie ostatnio wycenili na ponad 340 zł. Jakaś paranoja za 10 sek roboty w przypadku filtra powietrza. W zleceniu przeglądu informuję obsługę by tych elementów nie wymieniali bo są już wymienione.
Jak chcesz wymień tylko olej i zrób przegląd w ASO. Ja od dwóch lat rezygnuję z wymiany filtrów (powietrza i kabinowego) w ASO i wymieniam je sam w cenie...kosztu filtrów. Podczas, gdy serwis życzy sobie ponad 150 zeta za każdy filtr co łącznie ostatnio wycenili na ponad 340 zł. Jakaś paranoja za 10 sek roboty w przypadku filtra powietrza. W zleceniu przeglądu informuję obsługę by tych elementów nie wymieniali bo są już wymienione.
W moim przypadku to bez sensu. Bo mam już z góry zapłacone przeglądy więc wymiana filtrów nie będzie dla mnie dodatkowym kosztem. Natomiast olej muszę wymienić bo nie będę czekał 2 lata na pierwszą wymianę... I najbardziej mnie interesuje czy ktoś już wymieniał olej w aucie na gwarancji na warsztacie nieautoryzowanym? Jak wtedy jest z wpisem do książki serwisowej? I jakie trzeba mieć papiery na ta wymianę? Czy może lepiej się nie przyznawać do tej wymiany? Z drugiej strony jak coś się zepsuje a w silniku będzie widac że olej jest nowy a nie był u nich wymieniany to mogą powiedzieć że zły olej wlany... to już taki przypadek ekstremalny
Natomiast olej muszę wymienić bo nie będę czekał 2 lata na pierwszą wymianę..
Ale przecież zawsze możesz sobie zakupić olej i filtr oleju sam we własnym zakresie np u naszego kolegi i zapłacić za samą wymianę. Ja tak robiłem dopóki mi się easy service nie skończył. Potem to już wymiana we własnym zakresie.
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2024-10-25, 17:29, w całości zmieniany 2 razy
Wracam do tego wpisu bo dziś, po 3 miesiącach od serwisu w ASO uznałem, że zrobię ozonowanie i ponownie wymienię filtr kabinowy. Jakież spotkało mnie zdumienie, kiedy wyjąłem zwykły filtr (nie węglowy). Za nówkę Kamoka, węglowy filtr, zapłaciłem lekko ponad 20zł. Te oszczędności ASO to jakaś żenada.
Sama wymiana bardzo prosta, nawet śrubki nie trzeba bylo odkręcić. Zmiana filtra powietrza patrzyłem na YT i jest jeszcze łatwiej. Tych filtrów ASO już nie będzie dla mnie zmieniać :) Dziękuje BLACHA_997
Ostatnio zmieniony przez LukaszBe 2024-10-27, 23:20, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3834 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-10-30, 23:47
LukaszBe napisał/a:
dziś, po 3 miesiącach od serwisu w ASO uznałem, że zrobię ozonowanie i ponownie wymienię filtr kabinowy. Jakież spotkało mnie zdumienie, kiedy wyjąłem zwykły filtr (nie węglowy).
A co Cię zdumiało? No chyba, że przy ostatniej wymianie zażyczyłeś sobie węglowy, oczywiście za dopłatą...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-10-30, 23:47, w całości zmieniany 1 raz
W moim przypadku to bez sensu. Bo mam już z góry zapłacone przeglądy więc wymiana filtrów nie będzie dla mnie dodatkowym kosztem. Natomiast olej muszę wymienić bo nie będę czekał 2 lata na pierwszą wymianę... I najbardziej mnie interesuje czy ktoś już wymieniał olej w aucie na gwarancji na warsztacie nieautoryzowanym? Jak wtedy jest z wpisem do książki serwisowej? I jakie trzeba mieć papiery na ta wymianę? Czy może lepiej się nie przyznawać do tej wymiany? Z drugiej strony jak coś się zepsuje a w silniku będzie widac że olej jest nowy a nie był u nich wymieniany to mogą powiedzieć że zły olej wlany... to już taki przypadek ekstremalny
Od lat wymieniam na zakładkę olej (serwis/pakiet - inny warsztat). Do książki nie wpisuję. Mam paragony jakby co przy sprzedaży auta. Pierwszy olej zmieniałem w serwisie po dotarciu (poza pakietem płatnie), po to żeby potem w razie czego nie było tematu, że ktoś grzebał (też miałem wątpliwości i wolałem dmuchać na zimne). Filtr kupuję oryginalny. Te 30kkm to za dużo dla silnika, a sama wymiana jest na tyle prosta, że szkoda fatygować tym serwis :). O gwarancję nie ma się co bać. jak używasz oryginalnego oleju i filtra, to jak niby mieliby dojść do tego i udowodnić, że wymiana oleju wpłynęła na usterkę?
Ostatnio zmieniony przez Osa_Sandero 2024-11-04, 13:24, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum