Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1922 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-11-01, 14:59
Autko na dzień dzisiejszy prezentuje się jak na zdjęciach. Prawdopodobnie w najbliższym czasie zostaną przyciemnione szyby oraz wymienione kierunkowskazy boczne na dymione.
Mam tak samo jak wyjadę z myjni Takie wrażenie jakbym dopiero co z salonu wyjechał
Tylko moje troszkę poobijane, porysowane, ale nie zwracam już na to uwagi.
Ps jak dla mnie to zmień sobie felgi, bo te mi tu nie pasują, mam wersję Techroad i dużo dają wizualnie.
A jak lubisz się bawić to proponuję jeszcze bębny i zaciski pomalować na czerwono
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1922 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-11-02, 10:22
nowy napisał/a:
Mam tak samo jak wyjadę z myjni Takie wrażenie jakbym dopiero co z salonu wyjechał
Tylko moje troszkę poobijane, porysowane, ale nie zwracam już na to uwagi.
Ps jak dla mnie to zmień sobie felgi, bo te mi tu nie pasują, mam wersję Techroad i dużo dają wizualnie.
A jak lubisz się bawić to proponuję jeszcze bębny i zaciski pomalować na czerwono
mój też miał trochę obić ale wszystkie wgniotki zostały usunięte, pozostało tylko trochę delikatnych rysek ale jest to auto 7 letnie gdzie pierwszy właściciel nie zwracał za bardzo na to uwagi, po lekkiej amatorskiej polerce i nałożeniu wosku nie rzucają się tak bardzo w oczy. Alufelg nie będę zakładał, podobają mi się stalowe felgi strukturalne, które są trwalsze od alufelg i ten wzór pasuje do tego auta. Bębny i zaciski malowane na czerwono? OK ale nie do tego koloru auta, do czerwonego nadwozia by pasowało ale do mojego koloru na pewno nie, dużo osób mówiło by że auto wygląda festyniarsko. Co do samego auto to jest w nim jedna rzecz która mi trochę nie daje spokoju. Otóż zauważyłem, że przy odpaleniu zimnego silnika obroty zazwyczaj wskakują na jakieś 950-980obr./min a po nagrzaniu spadają do właściwych +/-800. Czy te obroty na zimnym silniku nie są za niskie? Zazwyczaj w każdym aucie jakim miałem obroty po włączeniu zimnego silnika wskakiwały na jakieś 1100-1200. Nie wiem czy te silnika tak mają czy nie, w necie mało jest informacji na ten temat. Przy dzisiejszych temperaturach około 11-12 stopni C, temperatura płynu chłodzącego zimnego silnika wynosi około 25 stopni C. Zastanawiałem się czy winny nie jest czujnik temperatury ale nie ma żadnych objawów jego uszkodzenia. Po nagrzaniu silnika, podczas jazdy jego temperatura wynosi około 85 stopni C. Dodam, że auto odpala bez problemu i te obroty w okolicy 950-980 nic powodują żadnych negatywnych skutków.
nowy, Jak miałem Lodgy Techroad kołpak był tak fajny, że w dwukolorowej szacie nie tylko ty się nabrałeś, wiele osób u mnie w pracy pytało skąd mam tak bajeranckie alu, a to właśnie felga strukturalna z kołpakiem.
Otóż zauważyłem, że przy odpaleniu zimnego silnika obroty zazwyczaj wskakują na jakieś 950-980obr./min a po nagrzaniu spadają do właściwych +/-800
też mam podobnie z tym, że u mnie po złapaniu temp. silnik na postoju czasem lubi sobie lekko falować, co zauważył nawet mój znajomy, ale ja mam to w nosie, bo zakres jest niewielki +- 20
Wysłany: 2024-11-02, 14:32
MartinezTychy napisał/a:
nowy, Jak miałem Lodgy Techroad kołpak był tak fajny, że w dwukolorowej szacie nie tylko ty się nabrałeś, wiele osób u mnie w pracy pytało skąd mam tak bajeranckie alu, a to właśnie felga strukturalna z kołpakiem.
Ja ostatnio wymieniałem opony u wulkanizatora, to na początku chciał mi policzyć jak za wymianę opon na felgach aluminiowych, a tu taki zonk :)
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3834 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-02, 16:17
dudu$ napisał/a:
...zauważyłem, że przy odpaleniu zimnego silnika obroty zazwyczaj wskakują na jakieś 950-980obr./min a po nagrzaniu spadają do właściwych +/-800. Czy te obroty na zimnym silniku nie są za niskie? Zazwyczaj w każdym aucie jakim miałem obroty po włączeniu zimnego silnika wskakiwały na jakieś 1100-1200. Nie wiem czy te silnika tak mają czy nie, w necie mało jest informacji na ten temat. Przy dzisiejszych temperaturach około 11-12 stopni C, temperatura płynu chłodzącego zimnego silnika wynosi około 25 stopni C. Zastanawiałem się czy winny nie jest czujnik temperatury ale nie ma żadnych objawów jego uszkodzenia. Po nagrzaniu silnika, podczas jazdy jego temperatura wynosi około 85 stopni C. Dodam, że auto odpala bez problemu i te obroty w okolicy 950-980 nic powodują żadnych negatywnych skutków.
Te obroty startowe samochód dobiera sobie sam, być może zależy to od egzemplarza. U mnie obroty po odpaleniu na zimnym oscylują w zakresie 1050-1200, ale już kilkanaście sekund wystarczy, aby spadły poniżej 1000.
U mnie temperatura płynu w naprawdę zimnym silniku jest raczej bardziej zbliżona do otoczenia. Z kolei temperaturę płynu po nagrzaniu masz jak na ten silnik idealną. U mnie trzeba naprawdę porządnie nagrzać żeby przekroczyła 80 stopni. Ale przez 7 lat już się naczytałem, że MCV z TCe lepiej grzeją od Sanderek (bo większa masa?). Zima najgorsza, bo tak do przejechania 15 km mamy w środku raczej chłodno...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-11-02, 16:23, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2024-11-03, 13:48
Jak widać u mnie z rana parametry zimnego silnika są porównywalne. Pobawiłem się dzisiaj chwilę ddt4all i wyłączyłem tylna wycieraczkę oraz włączyłem wskaźnik temperatury silnika :)
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2024-11-03, 13:48, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3834 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-03, 13:50
To jest "Torque Performance Monitor"- rodzaj wtyczki do Torque, umożliwia taki odczyt na ekranie MN3 za pośrednictwem Android Auto.
Do wyboru jest wiele stylów tych zegarów.
Apka spoza Sklepu Google.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-11-03, 13:54, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2024-11-03, 20:07
wlodarek1 napisał/a:
Duduś a możesz powiedzieć co ci się tak bardzo nie spodobało w Fiacie Tipo że się go pozbyłeś po niecałym roku i wróciłeś do logana
ogólnie to trochę słabo jeździło mi się na kołach 17 calowych i oponach 225/45R17. Poza tym, nie miałem do czego się przyczepić. Tipo sprzedałem bo mi się po prostu znudził jak każdy mój samochód jaki miałem do tej pory. W końcu ile można jeździć jednym autem? Fiatem przejechałem ponad 15 tysięcy km w 11 miesięcy, byłem nim 2 razy na wakacjach, a zona dodatkowo w górach, pojechał i wrócił bez żadnych problemów. Palił mało jak na takie auto bo w mieście 8,5l/100km, oleju na 1000km brał około 100-120ml. Fajne auto. Wersja którą miałem czyli Lounge przewyższał jakością Dustery o kilka lat nowsze - Wygodniejsze fotele, lepsza tapicerka, miękka deska rozdzielcza, czujnik deszczu, automatyczna wycieraczka itp. Ogólnie Tipo w bieda wersji lub lekko doposażonej można porównywać do najbogatszej Dacii Logan
[quote="MartinezTychy"]nowy, Jak miałem Lodgy Techroad kołpak był tak fajny, że w dwukolorowej szacie nie tylko ty się nabrałeś, wiele osób u mnie w pracy pytało skąd mam tak bajeranckie alu, a to właśnie felga strukturalna z kołpakiem.[/quo
https://ibb.co/SPXfLWh
Tak wyglądają moje
https://ibb.co/zmHfbcP
Ostatnio zmieniony przez Marcyś 2024-11-03, 21:19, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2024-11-03, 21:22
[quote="Marcyś"]
MartinezTychy napisał/a:
nowy, Jak miałem Lodgy Techroad kołpak był tak fajny, że w dwukolorowej szacie nie tylko ty się nabrałeś, wiele osób u mnie w pracy pytało skąd mam tak bajeranckie alu, a to właśnie felga strukturalna z kołpakiem.[/quo
https://ibb.co/SPXfLWh
Tak wyglądają moje
https://ibb.co/zmHfbcP
Twoje kołpaki do mojego auta w ogóle by nie pasowały, ale do Twojego koloru to już inna bajka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum