Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Logan MCV II STEPWAY OUTDOOR by dudu$
Autor Wiadomość
Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2024-11-04, 19:09   

gfedorynski napisał/a:
To tylko ja mam takie szczęście, że w żadnym samochodzie nigdy nie musiałem oleju dolewać, czy to jednak norma, a tylko ten fiat taki dziwny?
No nie tylko... U mnie też nigdy, w żadnym moim nie było "brania" oleju. Ale ja miałem zawsze "zabawki" z silnikami 2 i 3 cylindrowymi a obecne 0,9 to największa pojemność silnika jaką od 1986r "miałem na stanie" :mrgreen:

kicpra 

Marka: Dacia/Ford
Model: Logan MCV II/Mondeo mk4
Silnik: 0.9 tce 120KM 188nm/2.2 TDCI 213KM 490nm
Rocznik: 2017/2008
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2024-11-04, 21:22   

dudu$ napisał/a:

A z ciekawości patrzyłeś ostatnio po ile chodzą Logany MCV II 0,9Tce od pierwszego właściciel z małym przebiegiem?

To dobrze, że swojego nie sprzedałem, tylko został. Jeszcze by ktoś zarobił :-D .

dudu$ 

Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Wysłany: 2024-11-04, 22:02   

gfedorynski napisał/a:
dudu$ napisał/a:
oleju na 1000km brał około 100-120ml

Co?

To tylko ja mam takie szczęście, że w żadnym samochodzie nigdy nie musiałem oleju dolewać, czy to jednak norma, a tylko ten fiat taki dziwny?

Z tego co pamiętam to ja w żadnym ze swoich aut które miałem a od 2007 roku miałem ich coś ponad 20 sztuk nie musiałem dolewać oleju, ale fiat był wyjątkiem. Silnik StartJet 1.4 16v 95km ma taką cechę, że lubi łyknąć trochę oleju na 100km. 100-150g jest norma i nie ma sie czym martwić, ale słyszałem o przypadkach gdzie silnik brał między 0,5 a 1l oleju na 1000km a to już jest dramat.

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-04, 22:06   

kicpra napisał/a:
dudu$ napisał/a:

A z ciekawości patrzyłeś ostatnio po ile chodzą Logany MCV II 0,9Tce od pierwszego właściciel z małym przebiegiem?

To dobrze, że swojego nie sprzedałem, tylko został. Jeszcze by ktoś zarobił :-D .

z tego co pamiętam to swoją Daćkę 0,9Tce cos chipowałeś. W opisie widzę 120KM i ponad 180km, jak to się Tobie sprawuje i jak z awaryjnością silnika? Musiałeś cos przerabiać aby uzyskać takie parametry?

kicpra 

Marka: Dacia/Ford
Model: Logan MCV II/Mondeo mk4
Silnik: 0.9 tce 120KM 188nm/2.2 TDCI 213KM 490nm
Rocznik: 2017/2008
Wysłany: 2024-11-05, 08:49   

Montowałem powerboxa ze względu na gwarancję, strojony na hamowni. Jeździł odczuwalnie lepiej, teraz jest już seria. Żadnych problemów z nim nie było, polecam. Chociaż, jak auto już po gwarancji to robiłbym mapę.

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-06, 19:31   

Ciąg dalszy prac przy aucie. Wczoraj w Loganie zostały przyciemnione szyby folią 100%, a dzisiaj kolejne szorowanie wnętrza, doczyszczanie kołpaków z syfu, odświeżanie komory silnika, czyszczenie przepustnicy i częściowo wymieniłem płyn chłodzący. Dzisiaj przyszła mi również manetka c Clio 4 więc jutro będę ją montował i aktywował w ddt4all.

nowy 

Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2024-11-06, 19:38   

dudu$ napisał/a:
Wczoraj w Loganie zostały przyciemnione szyby folią 100%

Sam czy zleciłeś komuś? Jeśli tak to ile teraz sobie wołają za usługę?

Marcyś 

Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: Xll 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2024-11-06, 19:55   

Bardzo ładnie autko wygląda. Czekam na dalsze postępy w dopieszczaniu bo jak to inaczej nazwać 👍😀

velomar 

Model: Sandero
Silnik: 1.0 SCE
Rocznik: 2020
Wersja: Laureate
Wysłany: 2024-11-06, 20:24   

Tylko ten nakładany pokrowiec na kierownicę...
Wygodnie tak? Przecież oryginalnie chyba masz obszycie? Podarło się?
Oczywiście, Twoje auto, więc robisz co chcesz, ale ja osobiście nie cierpię przyciemnianych szyb. U mnie w Sandero są niby fabrycznie lekko przyciemnione, ale tak na własne życzenie sobie ograniczać widoczność (z racji małych szyb i tak już nie najlepszą)? Przecież przez tak ciemne folie w nocy do tyłu chyba nic nie widać.
Ostatnio zmieniony przez velomar 2024-11-06, 20:28, w całości zmieniany 1 raz  

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-06, 20:44   

nowy napisał/a:
dudu$ napisał/a:
Wczoraj w Loganie zostały przyciemnione szyby folią 100%

Sam czy zleciłeś komuś? Jeśli tak to ile teraz sobie wołają za usługę?

Nie , do takich rzeczy przy aucie nie mam cierpliwości. Szyby przyciemniał mi człowiek który robił już identyczne zabiegi w dwóch moich byłych Daciach. Koszt 650zł

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-06, 20:53   

velomar napisał/a:
Tylko ten nakładany pokrowiec na kierownicę...
Wygodnie tak? Przecież oryginalnie chyba masz obszycie? Podarło się?
Oczywiście, Twoje auto, więc robisz co chcesz, ale ja osobiście nie cierpię przyciemnianych szyb. U mnie w Sandero są niby fabrycznie lekko przyciemnione, ale tak na własne życzenie sobie ograniczać widoczność (z racji małych szyb i tak już nie najlepszą)? Przecież przez tak ciemne folie w nocy do tyłu chyba nic nie widać.

Pokrowiec na kierownicę zakładam z dwóch powodów. Pierwszy to lubię mieć trochę grubszą kierownicę, a drugi to nie chcę po prostu aby się ona szybko zużyła. Pokrowiec kupiłem kilka lat temu za 25zł i przekładam z auta do auta. Ludzie kupują samochodu oczami, pierwsze co robią po wejściu do auta to spojrzenie na kierownicę. Jeśli wygląda jak nowa to duży plus dla sprzedającego czyli dla mnie. Oczywiście mógłbym kierownicę oddać do obszycia ale przy mojej częstej zmianie samochodów jest to po prostu nie opłacalne. Ile kosztuje obszycie? 300-400zł? a mój pokrowiec ma z 6-7 lat i jak wyżej pisałem kosztował 25zł. Przez ten czas miałem 6-7 aut czyli na samo obszycie kierownicy w tym okresie wydał bym między 1800 a 2400zł , różnica jest zauważalna.

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-13, 20:52   

Wczoraj postanowiłem sprawdzić sobie geometrię w Loganie i wyszła jak na zdjęciu:

Jak widać delikatnie rozjechana byłą zbieżność i lekko poza tolerancja są Kąty Wyprzedzenia Sworznia Zwrotnicy, czyli pomimo nie dużego przebiegu auta, powoli poddają się poduszki McPersonów. Jak myślicie robić to już teraz czy na razie olać temat? Od ustawienia zbieżności autem zrobiłem może z kilometr, więc nawet nie jestem w stanie ocenić jak auto się prowadzi i czy kierownica nie jest krzywo. Teoretycznie koszt części nie jest duży, bo około 250zł za dwa oryginalne mocowania i jakieś 120zł za ustawienie zbieżności, ale mówiąc szczerze jakoś na razie mi się nie chce tego robić. Loganem od zakupu przejechałem dopiero z 700km, a już zrobiłem wiele drobniejszych rzeczy i muszę chyba zacząć się nim trochę cieszyć a nie cały czas przy nim dłubać i szukać dziury w całym.

toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wysłany: 2024-11-14, 10:44   

Przy takich wartościach nie ma się co zastanawiać nad wymianą póki co.
Co do ustawień kierownicy, to jeśli zakład jest porządny zawsze ustawi kierownicy na wprost i wykona jazdę próbną w celu weryfikacji, czy auto się dobrze prowadzi.

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review

MartinezTychy 

Model: Lodgy Techroad
Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2019
Wysłany: 2024-11-14, 11:37   

dudu$, zrób to teraz i będziesz się cieszył i miał świadomość, że masz całkiem sprawny samochód bez znaczenia kiedy się z nim rozstaniesz.

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-14, 13:25   

MartinezTychy napisał/a:
dudu$, zrób to teraz i będziesz się cieszył i miał świadomość, że masz całkiem sprawny samochód bez znaczenia kiedy się z nim rozstaniesz.

w sumie dlatego się na tym zastanawiam, przeliczając minuty na stopnie to wychodzi że prawa strona poza tolerancja jest jakieś 1,5mm natomiast lewa jakieś 7,-7,5mm. Na razie pojeżdżę tak jak jest i będę obserwował. Jeżeli, będę odczuwał jakieś nieprawidłowości w prowadzeniu auta to zrobię to teraz, a jak nie to dopiero na wiosnę i wymianę poduszek połączę z wymiana tarcz i klocków.

Dymek 

Wysłany: 2024-11-15, 10:46   

Osobiście geometrię miałem robioną raz w ASO (obligatoryjnie po wymianie elementu), ale żadnego wydruku z tego nie mam i podobnie jak pewnie 90% kierowców nie wnikam w te pomiary i nie szukam sobie roboty, dopóki nie czuć żadnych nieprawidłowości w prowadzeniu samochodu czy zużyciu opon.
Czyżbyś planował pojeździć tym Loganem przynajmniej z 10 lat, że tak "rozbierasz go na czynniki"?
A poza tym, wstawienie nowych elementów wcale nie gwarantuje, że wszystkie nieregulowane parametry geometrii wyjdą Ci idealnie na zero...

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-15, 12:05   

Dymek napisał/a:
Osobiście geometrię miałem robioną raz w ASO (obligatoryjnie po wymianie elementu), ale żadnego wydruku z tego nie mam i podobnie jak pewnie 90% kierowców nie wnikam w te pomiary i nie szukam sobie roboty, dopóki nie czuć żadnych nieprawidłowości w prowadzeniu samochodu czy zużyciu opon.
Czyżbyś planował pojeździć tym Loganem przynajmniej z 10 lat, że tak "rozbierasz go na czynniki"?
A poza tym, wstawienie nowych elementów wcale nie gwarantuje, że wszystkie nieregulowane parametry geometrii wyjdą Ci idealnie na zero...

Na razie planuję tym autem jeździć dłużej niż , każdym innym jakie miałem. Myślę, że te 2 może 3 lata a później kupno pierwszego nowego auta. Wiem, że większość kierowców czy tam użytkowników swojego samochodu nie wnika w jego prawdziwy stan techniczny, piszę prawdziwy bo te nasze przeglądy techniczne to są śmieszne. To że auta taki przejdzie nie oznacza, że jest w 100% sprawne. Ja lubię mieś auto w stanie mechanicznym perfekcyjnym, nie nawiedzę gdy mi coś czasem stuknie, puknie czy mnie ciągnie w którąś stronę podczas jazdy na prostej drodze. Zbieżność i geometria są elementami bardzo ważnymi w aucie, które wpływają na bezpieczeństwo prowadzenia ale zwykli użytkownicy, nie tacy jak my co siedzimy na forach nawet nie wiedza że coś takiego istnieje. Uważam, że skoro producent określa dane geometrii i jej tolerancję to auto, które nie było bite powinno mieć wszystko prawidłowo ustawione, a sama geometria potrafi nam bardzo dużo powiedzieć o faktycznym stanie zawieszenia w naszym aucie - wahacze, poduszki mcpersona itp, elementy metalowo gumowe w autach nie muszą być wytłuczone, z biegiem lat i pokonywanych km zużywają się ( starzeją), guma twardnieje lub się ubija i już możemy mieć złą geometrię. Jak pisałem wcześniej, na razie będę jeździł i obserwował, poduchy wymienię na wiosnę przy wymianie tarcz i klocków, zwłaszcza, że oryginalne mocowania McPersonów to koszt około 120zł na stronę a wymiana nie jest jakoś strasznie skomplikowana. Z tego co Pamiętam to w swoim pierwszym Dusterze, gdzie wymieniałem jedna poduszkę McPersona, demontaż całej kolumny na lewarku, bez pneumata zajął mi chyba z 15 może 20 minut.
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2024-11-15, 12:09, w całości zmieniany 3 razy  

corrado 

Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2024-11-15, 14:40   

No to wymien poduchy mcpersona albo sprezyne, wtedy tak szybko ci nie pojdzie jak z wymiana calej kolumny .

Odnosnie kata wyprzedzenia sworznia zwrotnicy masz tylko roznice 20kilku minut wiec bez wplywu na jazde i jeszcze tym bardziej jesli reszta podstawowych katow jest w takich widełkach . Może przy roznicy 1 stopnia bys cos poczul dopiero. Na prowadzenie mają inne jeszcze kąty znaczenie , jak np kąt znoszenia , co tu nie pokazałeś - czyli koślawość osi przedniej w stosunku do przedniej , jak i np kąt WSZ przy skręcię kół 20st - tu w tych podstawowych nie pokazane i PK, WSZ może wyjść OK a przy skręcie już jest duża różnica powyżej półtora stopnia -najcześćiej swiadczy o "przekoszonej" zwrotnicy, sam tak miałem w pewnym aucie.

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-23, 16:35   

Dzisiaj na lekkim kacu udało mi się zrobić wiązkę i założyć moduł BIC. Koszt całe 48zł

Dymek 

Wysłany: 2024-11-24, 00:35   

No i pięknie! Gdyby nie ta paskudna cukierkowo- neonowa grafika od Renault... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-11-24, 00:35, w całości zmieniany 1 raz  

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-24, 10:50   

Dymek napisał/a:
No i pięknie! Gdyby nie ta paskudna cukierkowo- neonowa grafika od Renault... :mrgreen:

a no widzisz są gusta i guściki. Mnie się bardziej podoba ta grafika Renault i z tego co zauważyłem już u nas na forum, to większość osób którzy posiadają MNE, pierwszą modyfikację, która robią to zmieniają Daciową skórkę na Renault.

dudu$ 

Wysłany: 2024-11-25, 17:24   

Dzisiaj kolejna zrobiona rzecz przy aucie a mianowicie wymieniłem płyn hamulcowy na ATE Typ 200 chociaż poprzedni nie był aż tak bardzo zużyty bo mia niespełna 3 lata oraz przejechane 27 tyś. Km. Ponadto miałem jedna puszkę środka do konserwacji frofili zamkniętych ( fluidol) więc zaaplikowałem go do drzwi oraz wewnętrzne tylne nadkola i końcówki progow

Odpowiedz do tematu