Wysłany: 2024-11-26, 01:42 Czy mogę przedłużyć sondę termostatu?
Od końca: Czy dosztukowanie 10-ciu metrów przewodu do krótkiego kabelka sondy Ntc10k wpłynie zauważalnie na odczyt termostatu? Interesuje mnie pomiar w przedziale temperatury 0-15 stopni C, czyli z tego co wygóglałem dla Ntc10k zakres 10-30 kOm, a takie 10m kabelka jaki znajdę pod ręką (najpewniej 0,75mm^2) powinien mieć poniżej 1 Oma? Wydaje mi się, że mogę takie coś zrobić bezkarnie, ale nie wiem czy czegoś nie wiem...
Chcę podłączyć piec CO przez termostat gniazdkowy z sondą, który by go zapinał sporadycznie do sieci (teraz jest bezpośrednio do gniazda wpięty, a dom stoi pusty). Wszystkie takie produkty maja niedługą sondę, a pomiar muszę mieć nie z piwnicy gdzie piec i jego gniazdo sieciowe, a z pomieszczeń wyżej.
Tu masz tabelkę wartości dla różnych temperatur. https://www.tme.eu/Docume...T7-10KC3-11.pdf
Przy tej rezystancji wstawienie 10m przewodu nie będzie mieć mierzalnego wpływu na odczyt. Byłoby to istotne przy przemysłowym czujniku Pt100 (tylko 100 omów). Ważniejsze, żeby przewód nie szedł równolegle do kabli generujących silne zakłócenia, np. pompka o regulowanych obrotach, wentylator spalin...
Gdzieś mi się obiło o oczy, żeby nie puszczać blisko innych kabli.
Podałeś tabelę dla czegoś, czego wcześniej nigdy bym nie skojarzył z Ntc10k, ale już zauważyłem, że i samych Ntc są różne wersje z nieco odmiennymi oznaczeniami/parametrami, a najważniejsze wydaje się tu to "10k". Do wczoraj te sprawy postrzegałem tylko jako "kabelek z metalową konćowką" :D
(Tam wcześniej miałem na myśli oczywiście zakres 10k-30k Om, ale napisałem niedbale.)
Dziękuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum