Defunk to chyba dlatego tak jest że obydwaj kierowcy tych aut to osoby niepełnosprawne i oni nie mają takiego sprytu za kierownicą i do parowania jak na przykład ty.
Jeśli ktoś ma problem ze wzrokiem lub interpretacją obrazu, to w ogóle nie powinien mieć prawa jazdy. Tutaj od razu widać chamówę -- jeden po skosie i poza obręb, drugi prawie metr poza linię końcową miejsca parkingowego -- co jednak nie uprawnia do grupy inwalidzkiej.
Defunk to chyba dlatego tak jest że obydwaj kierowcy tych aut to osoby niepełnosprawne i oni nie mają takiego sprytu za kierownicą i do parowania jak na przykład ty.
Jak nie"mają sprytu", mają natomiast problem z poruszaniem się autem, to powinni przestać kierować tym autem.
Kiedyś mój Ś.P. Teść doszedł kiedyś do takiego wniosku i zrezygnował z prowadzenia samochodu. A kierowcą był "od zawsze".
_________________ Czerwone jeżdżą szybciej
Ostatnio zmieniony przez EBmazur 2024-07-30, 19:15, w całości zmieniany 1 raz
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-07-31, 09:11
Widzisz EBmazur ilu już w całej Polsce i na świecie młodych kierowców szybkich aut w takich którzy nie mają żadnych problemów sprawnościowych pozabijało innych ludzi lub siebie ? A innowali ci którzy czasem nierówno zaparkują ale jeżdżą wolniej i ostrożniej ludzi tak nie zabijają jak ci w pełni sprawni .
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
wlodarek1 ale sam pokazujesz jak łamiesz przepisy, jak nie umiesz parkować, jak dawałeś jeździć osobie bez uprawnień, i że nie umiesz do własnego garażu wjechać/wyjechać...
widzisz drzazgę w oku bliźniego a belki we własnym już nie
_________________ jednoosobowy SANDERO OFF ROAD TEAM POLAND
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 932 Skąd: EL
Wysłany: 2024-07-31, 11:54
wlodarek1 napisał/a:
Widzisz EBmazur ilu już w całej Polsce i na świecie młodych kierowców szybkich aut w takich którzy nie mają żadnych problemów sprawnościowych pozabijało innych ludzi lub siebie ? A innowali ci którzy czasem nierówno zaparkują ale jeżdżą wolniej i ostrożniej ludzi tak nie zabijają jak ci w pełni sprawni .
Masz rację wlodarek1, młodzi kierowcy nadmierne wykorzystują możliwości szybkich aut powodując zagrożenia, wypadki, w tym smiertelne. Nie trzeba szukać statystyk, wystarczy przeczytać regulaminy TU podnoszące koszt ubezpieczeń OC dla młodych właścicieli aut. Z tym że to jest inna grupa kierowców. Inny problem. Zarządca drogi umieszcza znaki drogowe poziome i pionowe z jakiegoś powodu. Ich drobne naruszenia przez niektorych kierowców wydają się niewinne aż do czasu.
Istnieje caly wachlarz takich przewin - lekko przekroczona dozwolona prędkość, ściganie się z sąsiadem do kościoła, jazda na / prawie na zderzaku, jazda z telefonem w ręku, najechanie linii ciągłej, ścinanie zakretów na serpentynach,...., nieprawidłowe parkowanie. Negatywne skutki nie zawsze się zdarzają. Rzadko. Dlatego sporo kierowców to ignoruje - będzie dobrze, zawsze było. Czasem widzę zdziwione oczy kierowcy znaprzeciwka, ktory na serpentynie asfaltowej drogi publicznej w lesie zajeżdza mi drogę na moim pasie ruchu jadąc ze 30 km na godzinę powyżej ograniczenia. Albo są zdziwieni, że tamtędy jeżdżą rowerzyści. Wyobraźnia może podpowiedzieć różne negatywne skutki niepoprawnego parkowania. Ale nie trzeba sobie je wyobrażać. Rzeczywistość sypie przykladami jak Mikołajowego worka z prezentami. Byly blokowane tramwaje na wąskich drogach, co paraliżowało ruch w dużych miastach. Kiedyś mój instruktor jazdy opowiadał o źle zaparkowanym aucie z obcej ambasady na chodniku przy przejsciu dla pieszych. Źle zaparkowane auto miało jakiś związek ze smiertelnym potrąceniem pieszego przez inne auto (mgliście to pamietam, bo instruktor opowiadal mi to za PRL). Rezydent obcej ambasady zasłonił się immunitetem. Uniknął odpowiedzialności.
Takie drobne naruszenia PORD nie muszą skutkować natychmiastową katastrofą - niewygodą, blokadą wyjazdu/przejazdu/przejscia/dojazdu ratunkowego czy strazy pożarnej, potrąceniem, wypadkiem. Ale jeśli dojdzie do zdarzenia ze skutkiem śmiertelnym, to najpierw prokurator, a później sąd uważnie pochylą się nad każdym elementem sytuacji, które mogły mieć znaczenie. Wtedy jest orzeczenie winy lub jej braku, a przy odszkodowaniach jest szacowany procentowy udział w odpowiedzialności. Czytałem kilka spraw. Z małej sprawy może być niewygoda, emocje, kłótnie, rysy na lakierze, mandaty, dramat. Po co robić sobie i innym problem?
Złe zachowanie jednych nie jest usprawiedliwieniem dla złego zachowania się innych.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1926 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-11-17, 19:57
wlodarek1 napisał/a:
Taki offtop ;
udało mi się niedawno pod sklepem spotkać
mój dawny pojazd obok obecnych ;
na 26 letnim tico wychodzi już rdza na progach
Gwarantuje Tobie, że to auto progów już nie ma a w niektórych miejscach to i pewnie podłogi.
A jak już się odezwałeś na forum to byś napisał jak sprawuje się Captur, jaki ma przebieg, ile Tobie pali i czy robił już pierwszy serwis, jak tak to ile za niego zapłaciłeś. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2024-11-17, 19:59, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-11-17, 21:09
Captur sprawuje się dobrze, tylko za duże pali na setkę.
A przebiegu ma ... 1130 km .
Wskaźnik średniego spalania pokazuje ok 10 litrów.
To zdecydowanie za dużo .
Automatyczna skrzynia biegów działa bez zarzutu
Pierwszy przegląd będzie w rocznicę jego zakupu czyli około 14 marca .
Opłata za przegląd jest wliczona do dopłaty za przedłużoną pięcioletnią gwarancję.
Tico ma w tej chwili przebiegu około 82 000 km więc może nie jest aż tak bardzo zardzewiały od spodu .
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2024-11-17, 21:10, w całości zmieniany 1 raz
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1926 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-11-17, 21:30
defunk napisał/a:
wlodarek1 napisał/a:
Captur sprawuje się dobrze, tylko za duże pali na setkę.
A przebiegu ma ... 1130 km .
Wskaźnik średniego spalania pokazuje ok 10 litrów.
Po prostu POTRZEBOWAŁEŚ TEGO AUTA JAK CHOLERCIA
Jestem tego samego zdania. Przy takich przebiegach to lepszym rozwiązaniem według mnie było by poprzednie sandero gdzie był stary pancerny silnik. Wydaje mi się, że takie małe przebiegi negatywnie wpływają na współczesne, wysilone silniki na Turbo.
Wlodarek 10 na 100 to dużo? Nie żartuj. Pojedź w końcu w dłuższą trasę, a nie gasisz silnik zanim cokolwiek się rozgrzeje.
Wychodzi Co niecałe 150 km jazdy na miesiąc. Taniej wyszłyby taksówki niż koszt zakupu auta i jego eksploatacja.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3837 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-18, 08:38
wlodarek1 napisał/a:
na 26 letnim tico wychodzi już rdza na progach...
Bez jaj... Miałem Tico przez 9 lat, tyle że był normalnie jeżdżony i rdza to już zewnętrznie wyłaziła po 6 latach. A po 9 latach owszem, progi były całe, ale na dolnych i przednich rantach drzwi to już miałem dziury do wewnątrz- i to wszystko przy regularnych, corocznych konserwacjach antykorozyjnych. Tyle, że dachu nad głową nigdy nie miało...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-11-18, 08:38, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 21 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 629 Skąd: Poznań
Wysłany: 2024-11-18, 18:01
A to jakaś różnica czy on pali 10 czy np 8? Z czego ten fetysz wynika?
Bo finansowo, na tych 1130 przejechanych kilometrach, dało by to 22 litry różnicy - ze dwie stówy na rok?. Czyli gdzieś w roku 2464 uzbierało by się akurat na kolejnego kaptura...
Wysłany: 2024-11-29, 11:54
W automatycznej skrzyni biegów w moim Capturze nie podoba mi się 1 rzecz ; teraz gdy jest chłodno na dworze - automat nie powinien się śpieszyć ze zmianą biegów . Wg mnie na 2-ce i 3-ce powinien jechać dłużej zamin wrzuci się 4-ka . Zmieniłem tryb pracy automatu na '' sport '' , ale to nic nie daje .
Czy można jakoś coś ustawić w aucie , by na zimnym silniku dłużej jechało na niższych biegach
Wysłany: 2024-11-29, 15:36
Jest możliwość ręcznej zmiany biegów .
Ale te łopatki do zmiany biegów na kierownicy są małe
Zwłaszcza tą po lewej stronie kierownicy trudno mi jest wyczuć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum