Wysłany: 2024-11-29, 19:59 Android Auto + 2 telefony
Cześć,
Nie wiem czy to pytanie odnośnie samej Dacii, czy może to właściwość Android Auto.
Dziś odebraliśmy nowego Dustera. Zwykle będzie nim jeździła żona, więc w salonie sparowali jej telefon z samochodem.
Ale było już ciemno, więc do domu z salonu pojechałem ja. Żona pojechała samochodem, którym dojechaliśmy do salonu. Sparowałem swój telefon z samochodem, ale Android Auto nie chciał zaskoczyć. Łączył się na moment, a potem rozłączał i wciąż pojawiał się komunikat, że próbuje się połączyć z telefonem żony.
To tak działa? Paruje się jeden telefon i tylko on działa, a jak chcę podłączyć inny, to ten pierwszy muszę usunąć i paruję drugi? Trochę to dla mnie bez sensu, ale wcześniej pytałem w salonie i powiedzieli, że nie da się sparować dwóch telefonów...
Hm?
Jeżeli jest jakiś problem z Android Auto i/lub Bluetooth to zrestartuj Multimedia w samochodzie i daj w Androidzie uruchom ponownie. Potem spr ponownie.
W tym nowym systemie multimedialnym DIII jest sporo niedoróbek, może to jedna z nich.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Wysłany: 2024-11-30, 10:42 Re: Android Auto + 2 telefony
pixel70 napisał/a:
To tak działa? Paruje się jeden telefon i tylko on działa, a jak chcę podłączyć inny, to ten pierwszy muszę usunąć i paruję drugi? Trochę to dla mnie bez sensu...
Sparowanie a podłączenie jednocześnie 2 urządzeń to różne sprawy.
Sparować możesz kilka urządzeń - są one wtedy widoczne w okienku "Urządzenia" MN.
Ale jeśli 2 telefony w aucie mają jednocześnie włączony Bluetooth i ew. skonfigurowany AndroidAuto, to łączyć się będzie pierwszy, który MediaNav rozpozna.
Krótko mówiąc jeśli ty chcesz korzystać z Bluetooth lub AndroidAuto w samochodzie, żona musi wyłączyć przynajmniej Bluetooth w telefonie. Ale nie musi usuwać sparowania z autem w konfiguracji telefonu.
Jeśli dobrze pamiętam jest też opcja automatycznego łączenia AA lub BT w MediaNav, którą można wyłączyć. Wtedy sam będziesz wybierał telefon do połączenia. Ale tego nie testowałem.
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2024-11-30, 10:44, w całości zmieniany 1 raz
Tak, oczywiście. To dla mnie jasne że oba naraz nie połączą się z samochodem.
Ale wczoraj żona miała go sparowanego i potem odjechała drugim samochodem.
I wtedy problemy z połączeniem miałem ja, kiedy telefon żony nie był już w zasięgu.
Dzięki, muszę pogrzebać w konfiguracji, może faktycznie zresetować. To, żeby tylko jeden mógł być sparowany i podłączony to trochę dziwne, raczej nie tak to działa. Zwłaszcza, że jest opcja, sparuj z następnym czy jakoś tak.
Dzięki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum