Wysłany: 2024-12-09, 19:33 Duster II 4x4 - usterka napędu 4WD
Witam wszystkich pojawił mi się błąd w moim Duster II "Skontroluj 4WD" i zaświecił się kluczyk. Połączyłem się z modułem napędu 4wd w programie PyREN ale brak błędów jakichkolwiek. W DDt4all który moduł wybrać żeby sprawdzić napęd 4x4 ? Lub co mogę jeszcze próbować sprawdzić ? Cewka sprzęgła elektromagnetycznego na tylnym moście sprawdzona na zwarcie miernikiem jest przejście, Na kostce brak zasilania, tylko nie wiem kiedy ma się pojawiać ? z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Łukasz
Może faktycznie za słaby skaner ma jak kolega z forum UK. No po ponownym przeskanowaniu znalazło mu błąd. Nie mogę znaleźć nigdzie czy jest jak sprawdzić poziom oleju w tylnym moście. Ale raczej wydaje mi się błąd po stronie elektroniki.
Witam ponownie zeskanowałem innym programem Dustera i wyszedł mi błąd DF013 - obwód siłownika sterowania osią - obwód otwarty. tak tłumaczy program. Czy to będzie uszkodzona cewka w tylnej przekładni ?
Witam ponowinie udało się wkońcu rozwiązać problem z napędem. Na początku sprawdziłem Cewkę sprzęgła elektromagnetycznego - zdemontowałem wał odkręcając 4 śruby m10 następnie odkręciłem nakrętkę kluczem 27 mocującą kryzę na wieloklinie, Rozkręciłem 6 śrub m8 mocujących obudowę cewki i dostałem się do prewodu cewki z myślą że ugniła izolacja w obudowie aluminiowej, ale wszystko wporządku z przewodami. Na mierniku można sprawdzić obwód cewki ustawiając 200Ohm i wskazanie powinno być bliskie 02.8 Ohm. Można również podać 12V na dwa przewody cewki i sprawdzić czy blokuje wał. Przedzwoniłem instalację od sterownika do cewki wszystko sprawne. Więc zostało mi dostanie się do sterownika napędu nad schowkiem po stronie pasażera. Zaznaczyłem na czerwono gdzie mniej więcej jest przyręcony. Został wymieniony na nowy. Po przekręceniu kluczyka błąd znikł. Może komuś się przyda opis. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum