Zakładam, że mówisz o jednorazowej lub sporadycznej sytuacji, a nie o docieraniu auta -- z przebiegu 300 km do 3000 km -- w iluś tam jazdach na ekspresówce. Pewnie i to by nie zaszkodziło, natomiast zapewne dobrze jest przyzwyczajać podzespoły do różnych warunków, obciążeń, etc.
w dniu wyjazdu przejechane będzie już ok 800km i muszę zrobić trasę do Warszawy czyli po 350km w każdą ze stron więc poniekąd jeszcze będzie docierany podczas tej jazdy. Jak wspomniałem w jedną stronę chcę jechać jeszcze na PB a powrót już na LPG
Ostatnio zmieniony przez wpamix1 2025-01-03, 10:47, w całości zmieniany 2 razy
Po odebraniu "zielonego" dostałem zalecenie aby pierwsze 2000 km przejechać na Pb a dopiero potem Lpg. W moim przypadku "spokojnej" jazdy (do 3500 obr) zrobiłem właśnie 2000 km, a w sylwestra pojechałem trochę S-ką z tempomatem na 140 (obr. ok 3500) więc jadąc 120 będziesz miał ok 3000obr więc krzywdy mu nie zrobisz, ale wg mnie lepiej zrobić to na Pb jeszcze.
Po odebraniu "zielonego" dostałem zalecenie aby pierwsze 2000 km przejechać na Pb a dopiero potem Lpg. W moim przypadku "spokojnej" jazdy (do 3500 obr) zrobiłem właśnie 2000 km, a w sylwestra pojechałem trochę S-ką z tempomatem na 140 (obr. ok 3500) więc jadąc 120 będziesz miał ok 3000obr więc krzywdy mu nie zrobisz, ale wg mnie lepiej zrobić to na Pb jeszcze.
w salonie mówili o 1000km na PB
generalnie o co chodzi z tym PB ve LPG?
że LPG ma wyższą temp spalania i mocniej nagrzewa niedotarty silnik?
że LPG jest "suchsze" niż PB?
o mapy silnika, potem potrafią się rozjechać i tak są zalecenia żeby jednak trochę na Pb też jeździć
w poprzednim aucie z LPG gdy serwisant zmieniał ustawienia mapy LPG to kazał się przejechać z 20-30km w tym cześć po mieście a część poza miastem z większa szybkością, popracować obrotami w pełnym zakresie na każdym biegu i mapa wychodziła bardzo dobrze. Dacia potrzebuje 1000km aby wyrysować mapę spalania PB?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum