Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy Duster 2024
Autor Wiadomość
r70 

Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014
Wysłany: 2024-12-29, 11:45   

paul7 napisał/a:
No i ciebie na pewno widać. DD3 też jest widoczny dla innych
z włączonymi światłami z przodu i z tyłu. Szczególnie jak tiry są na trasie.

Jakiś przymulony dziś jestem... A co mają tiry do tego ? Generalnie, dla mnie (wiem że nie ze względu na przepisy - ale jeszcze nie spotkałem kontroli która czepiałaby się do jazdy w ograniczonej widoczności na fabrycznych - czyli silnych - światłach dzienny jeśli światła mijania z tyłu też się świecą) najważniejsze że jestem widoczny - bo to że ja widzę to jasne. Gdybym nie widział, włączyłbym światłą mijania, przeciwmgielne itp.

defunk 

Marka: Peżo / Toyoda
Model: Rifter / Yaris Cross
Silnik: 1,2 PureTech / 1,5 HEV
Rocznik: 2021 / 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2024-12-29, 12:51   

r70 napisał/a:
Generalnie, dla mnie (wiem że nie ze względu na przepisy - ale jeszcze nie spotkałem kontroli która czepiałaby się do jazdy w ograniczonej widoczności na fabrycznych - czyli silnych - światłach dzienny jeśli światła mijania z tyłu też się świecą) najważniejsze że jestem widoczny - bo to że ja widzę to jasne. Gdybym nie widział, włączyłbym światłą mijania, przeciwmgielne itp.

Ale tylne światła pozycyjne nie mają prawa się świecić wraz z dziennymi; takie rozwiązania były stosowane bardzo krótko, około 2010 r. i już zniknęły -- tak z aut, jak z przepisów.

r70 

Wysłany: 2024-12-29, 14:25   

Mają prawo się świecić i w dd2fl się świecą. Podejrzewam że w innych samochodach koncernu mknza takie zachowanie wymusić ustawieniami serwisowymi (polecam -mega wygodne )
Ostatnio zmieniony przez r70 2024-12-29, 14:26, w całości zmieniany 1 raz  

velomar 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.0 SCE
Rocznik: 2020
Wersja: Laureate
Wysłany: 2024-12-29, 14:29   

W Sandero 2 tylne pozycyjne się nie świecą z dziennymi (podobnie jak podświetlenie zegarów), dlatego ja w dzień i tak jeżdżę na światłach mijania.
A jazda na dziennych nawet do późnego zmroku i w deszczu to niestety obecnie plaga. Zdarzyło mi się nawet widzieć radiowóz jadący nocą tylko na dziennych.
Ostatnio zmieniony przez velomar 2024-12-29, 14:33, w całości zmieniany 1 raz  

defunk 

Wysłany: 2024-12-29, 14:43   

r70 napisał/a:
Mają prawo się świecić i w dd2fl się świecą. Podejrzewam że w innych samochodach koncernu mknza takie zachowanie wymusić ustawieniami serwisowymi (polecam -mega wygodne )

Rzeczywiście, przepraszam: to jest w tabelce w załączniku nr 6 do rozporządzenia w/s warunków technicznych pojazdów:

Cytat:
7) dopuszcza się aby wraz ze światłami do jazdy dziennej włączały się:

- przednie i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe - jeżeli występują, boczne światła pozycyjne - jeżeli występują oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej,

- lub tylko tylne światła pozycyjne

Niemniej oglądam czasem się za samochodami, nawet za Dusterami, jeszcze nigdy takiego nie widziałem -- natomiast takie rozwiązanie było w Kia Soul z 2010 r.

paul7 

Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2024-12-29, 15:42   

Cytat:

Wysłany: Dzisiaj 11:45     
paul7 napisał/a:
No i ciebie na pewno widać. DD3 też jest widoczny dla innych
z włączonymi światłami z przodu i z tyłu. Szczególnie jak tiry są na trasie.

Jakiś przymulony dziś jestem... A co mają tiry do tego ?

Nie doczytaleś, pisałem że wczoraj na 7 Ce, Tir skasował osobowy właśnie przez światła tylne.

r70 

Wysłany: 2024-12-29, 19:23   

Ok. Nie doczytałem. Ale tak jak napisałem moje światła tylne świecą się równolegle z dziennymi z przodu. Więc tir powinien mnie zobaczyć ;)

paul7 

Wysłany: 2024-12-30, 06:59   

Masz rację, światła tylne są ważne, ale w DD3 wielkość tych świateł w nowych kloszach wydaje się mała. Nie wiem czy nie warto wzmocnić ledami te lampy. Tak robią już Niemcy w Dusterach.

paul7 

Wysłany: 2024-12-30, 15:31   

Mam pytanie do jeżdżących obecnie nowym dasterem, czy nie macie wrażenia że, spore szumy w czasie jazdy, wytwarzają boczne lusterka? Widziałem różne pomysły na ukierunkowanie opływu powietrza poprzez specjalne owiewki które nakleja się przy lusterku. Może ktoś to spraktykowal, może są inne pomysły?

Czajo 

Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Wersja: Stepway Laureate
Wysłany: 2024-12-31, 08:24   

r70, chodzi chyba o tak zwane fińskie światła, można to włączyć w DDT4ALL - wtedy świecą ledy do jazdy dziennej i te z tyłu też
velomar,
velomar napisał/a:
W Sandero 2 tylne pozycyjne się nie świecą z dziennymi (podobnie jak podświetlenie zegarów), dlatego ja w dzień i tak jeżdżę na światłach mijania.
A jazda na dziennych nawet do późnego zmroku i w deszczu to niestety obecnie plaga. Zdarzyło mi się nawet widzieć radiowóz jadący nocą tylko na dziennych.

podświetlenie zegarów również można włączyć na stałe przez DDT4ALL albo carscanner

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2024-12-31, 10:31   

Czajo napisał/a:
velomar,
velomar napisał/a:

podświetlenie zegarów również można włączyć na stałe przez DDT4ALL albo carscanner

velomar o tym wie- kilkukrotnie był już informowany w różnych wątkach, że tak można. Sam mam włączone na stałe, żeby lepiej było widać zegary.
Ale tylnych lamp w poprzednich generacjach Dacii już programowo nie włączymy- bo żadne światła (poza kierunkowskazami) nie są sterowane przez komputer.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-12-31, 10:33, w całości zmieniany 1 raz  

Czajo 

Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Wersja: Stepway Laureate
Wysłany: 2024-12-31, 11:53   

Dymek, mówię o tym:
https://www.daciaklub.pl/...1813528#1813528
gdzieś wcięło obrazki z tego wątku, ja osobiście tego nie testowałem

MartinezTychy 

Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2018
Wysłany: 2024-12-31, 12:16   

Panowie robicie niepotrzebny zamęt w temacie.

defunk 

Wysłany: 2024-12-31, 14:03   

MartinezTychy napisał/a:
Panowie robicie niepotrzebny zamęt w temacie.

To są internety, tu nie ma czegoś takiego jak "niepotrzebny zamęt" ;-)

Dymek 

Marka: DACIA
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2024-12-31, 14:05   

Czajo napisał/a:
...gdzieś wcięło obrazki z tego wątku, ja osobiście tego nie testowałem
Kolega eio z rozpędu wypisał wtedy różne opcje jakie są widoczne w ustawieniach a których nie testował
W tym również takie, które nie mają prawa zadziałać 😉

paul7 

Wysłany: 2025-01-04, 10:11   

Miałem okazję zrobić wyprawę na Nowy Rok do Zakopanego. DD3 sprawowała się dobrze. Szczególnie zadowolony byłem na Zakopiance, spokojnie pokonywała podjazdy i zjazdy. Po nowym roku jak dowaliło śniegu, to spokojnie samochód pokonywał te trudności. Wcześniej jeździłem po górach 4x4. Tym razem mam z napędem na przód, więc jestem pozytywnie zaskoczony.

Ellefson 

Model: Duster
Silnik: 1.33
Rocznik: 2019
Wysłany: 2025-01-10, 15:35   

paul7 napisał/a:
Miałem okazję zrobić wyprawę na Nowy Rok do Zakopanego. DD3 sprawowała się dobrze. Szczególnie zadowolony byłem na Zakopiance, spokojnie pokonywała podjazdy i zjazdy. Po nowym roku jak dowaliło śniegu, to spokojnie samochód pokonywał te trudności. Wcześniej jeździłem po górach 4x4. Tym razem mam z napędem na przód, więc jestem pozytywnie zaskoczony.

A jak ze spalaniem w takich nieco bardziej wymagających warunkach? Mocno w górę?

YouTube: Mój Duster w błocie.
YouTube: Mój Duster w śniegu.

paul7 

Wysłany: 2025-01-11, 10:27   

Każda z dozwoloną prędkością , to zakopianka 7.5 i dalej za Krakowem Ska 8.5. Wyraźnie widać zależność spalania od prędkości. Czyli było ok. LPG pod Zakopanem jest najtańsze, a już pod Warszawą na 50tce najtaniej po 2.99.

Marcyś 

Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: Xll 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2025-01-11, 12:47   

Czajo napisał/a:
r70, chodzi chyba o tak zwane fińskie światła, można to włączyć w DDT4ALL - wtedy świecą ledy do jazdy dziennej i te z tyłu też
velomar,
velomar napisał/a:

No właśnie jak włączyć podświetlenie zegarów na stałe?

paul7 

Wysłany: Wczoraj 16:17   

Marcyś napisał/a:
Czajo napisał/a:
velomar,
velomar napisał/a:

No właśnie jak włączyć podświetlenie zegarów na stałe?

To napiszcie o włączeniu tych rzeczy w Dusterze 3. Nie każdy ma Sandero, sanderowcy nie znajdą swego tematu.

Odpowiedz do tematu