U mnie podświetlenie wskaźników zapala się dopiero po włączeniu świateł, chyba już pozycyjnych. Na pewno po przekręceniu kluczyka i jazdy na dziennych zegary się nie świecą. Z tego względu ja zwykle i tak włączam światła mijania w dzień, bo niepodświetlone zegary są słabo widoczne już np. jadąc gdzieś pod drzewami. A poza tym podświetlone są po prostu ładniejsze (akurat kolor i wzornictwo zegarów w Sandero mi się bardzo podoba). Moim zdaniem powinno to być rozwiązane tak, że podświetlenie zegarów powinno być zawsze, a światła mijania powinny mieć czujnik zmierzchu i powinny zapalać się automatycznie. Tak byłoby i ładnie, i bezpiecznie.
Światła z tyłu też moim zdaniem powinny się palić wraz z dziennymi. Wiem, że przepisy stanowią inaczej, ale dla mnie jak z tyłu się świeci to mimo wszytko samochód jest lepiej widoczny nawet w dzień (wystarczy np. jazda lasem wśród wysokich drzew).
Ostatnio zmieniony przez velomar 2021-01-19, 13:30, w całości zmieniany 1 raz
rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia - załącznik nr 6: Warunki szczegółowe dotyczące świateł zewnętrznych pojazdu samochodowego i przyczepy - § 2, poz. 18, ppkt. 7:
Cytat:
dopuszcza się, aby wraz z światłami do jazdy dziennej włączały się: - przednie i tylnie światła pozycyjne, górne światła obrysowe - jeżeli występują, boczne światła obrysowe - jeżeli występują oraz oświetlenie tylniej tablicy rejestracyjnej, - lub tylko światła pozycyjne tylne.
(Przepraszam Wasze oczy za te "tylnie", ale tak jest w rozporządzeniu - serio-serio...).
Tak, tylko który producent zrobi to dobrowolnie, przecież podniesie to pobór energii o kilka(naście?) watów i zwiększy emisję CO2?
Praktyka jest taka, że w żadnym fabrycznym współczesnym aucie nie widziałem, by wraz z dziennymi paliły się pozycyjne tylne.
Ale jeśli według przepisów wolno, to ja poproszę.
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Czyli wcześniej było prawidłowo, a teraz jest hmm... Inaczej. Nie wiem jeszcze czy gorzej czy lepiej, bo widzę że Wasze opinie na ten temat są mimo wszystko podzielone.
...też prawidłowo - i faktycznie inaczej, ale poza tym nie sugeruj się odpowiedziami, tylko po prostu sama oceń, co _dla_Ciebie_ jest wygodniejsze. Jeśli stan poprzedni - da się go przywrócić.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 933 Skąd: EL
Wysłany: 2021-01-24, 19:19
Stawiałbym na bezpieczeństwo. Wcześniej myślałem, że podświetlenie zegarów w dzień może się przydać w paru przypadkach. Ale kiedy pewnego razu wyjeżdżając 70 kmh wieczorem z ciemnej części tunelu w mieście, przed oświetloną krzyżówką nagle zobaczyłem czerwone światła stopu przed sobą... Kierowca miała oświetloną twarz od zegarów. Dlatego zapomniała przełączyć dziennne (z przodu auta) na mijania. Wielu kierowców o tym zapomina. Zrezygnowałem z podświetlenia w dzień dla bezpieczeństwa swojego i innych. Polecam to innym.
U mnie ze względów estetycznych na gwarancji wymienili tablice wskaźników i co mnie zdziwiło to że teraz są cały czas podświetlone i gasną dopiero po zamknięciu pilotem. Zapalają sie po otwarciu drzwi. Chyba wolałem poprzednie ustawienie bo tez sie obawiam że będe jeździł po nocy tylko z tymi dziennymi
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2021-01-29, 13:17, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 933 Skąd: EL
Wysłany: 2021-01-29, 13:30
Łukasz_M napisał/a:
U mnie ze względów estetycznych na gwarancji wymienili tablice wskaźników i co mnie zdziwiło to że teraz są cały czas podświetlone i gasną dopiero po zamknięciu pilotem. Zapalają sie po otwarciu drzwi. Chyba wolałem poprzednie ustawienie bo tez sie obawiam że będe jeździł po nocy tylko z tymi dziennymi
Zgloś do aso. Niech przywrócą poprzednie ustawienia. Na ustawienia po wymianie tablicy nie wyraziłeś zgody.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3849 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-30, 14:05
eio napisał/a:
Kierowca miała oświetloną twarz od zegarów. Dlatego zapomniała przełączyć dziennne (z przodu auta) na mijania. Wielu kierowców o tym zapomina. Zrezygnowałem z podświetlenia w dzień dla bezpieczeństwa swojego i innych. Polecam to innym.
A to, przepraszam bardzo, kontrolkę świateł mijania zlikwidowano? To chyba ona sygnalizuje włączenie świateł a nie jakieś podświetlenie zegarów...
W Tico, czy Matizie rzeczywiście nie było kontrolki świateł mijania...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-01-30, 14:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2021-01-30, 18:53
Dymek napisał/a:
A to, przepraszam bardzo, kontrolkę świateł mijania zlikwidowano? To chyba ona sygnalizuje włączenie świateł a nie jakieś podświetlenie zegarów...
W Tico, czy Matizie rzeczywiście nie było kontrolki świateł mijania...
No i co z tego? Jedna na 100 osób może nie zwrócić na to uwagi. Tym bardziej jeśli wzięła inne niż zwykle auto, bez czujnika zmierzchu.. A rozmowa z kolegą obok jest bardziej zajmująca uwagę.
Ostatnio zmieniony przez eio 2021-01-30, 18:55, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3849 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-30, 20:34
eio napisał/a:
Jedna na 100 osób może nie zwrócić na to uwagi. Tym bardziej jeśli wzięła inne niż zwykle auto, bez czujnika zmierzchu.. A rozmowa z kolegą obok jest bardziej zajmująca uwagę.
Kierowcom, którzy nie zwracają uwagi na podstawowe rzeczy nic nie pomoże, obojętne czy będzie to brak kontrolki, czy brak podświetlenia. A automatyczne światła to też najgorsze, co mogło się im przytrafić- mgła, śnieg, deszcz a oni jadą sobie na dziennych, bo przecież to dzień, zresztą ich wspaniały samochód wie lepiej.
Też mnie brakuje niemożliwości podświetlania tablicy ze światłami dziennymi. Takie jest moje pierwsze auto z 6 starszych.
W dzień jadąc na dziennych i zaczynam nie widzieć np. prędkości, to włączam światła postojowe i tablica się świeci. Policja się tego nie czepiła nigdy, ale zawsze pilnuję i jak już nie potrzebuję tego to wyłączam.
Ale byłoby fajnie, aby tablica zawsze się świeciła, bo tak jestem przyzwyczajony.
Wysłany: 2024-02-13, 08:30
Killer napisał/a:
Też mnie brakuje niemożliwości podświetlania tablicy ze światłami dziennymi.
...byłoby fajnie, aby tablica zawsze się świeciła, bo tak jestem przyzwyczajony.
Naprawdę warto- najtańszy działający interfejs OBD plus kilka kliknięć, nawet na smartfonie. I zegary mamy podświetlone na stałe.
Ja już zapomniałem, że kiedyś miałem inaczej...
Też mnie brakuje niemożliwości podświetlania tablicy ze światłami dziennymi.
...byłoby fajnie, aby tablica zawsze się świeciła, bo tak jestem przyzwyczajony.
Naprawdę warto- najtańszy działający interfejs OBD plus kilka kliknięć, nawet na smartfonie. I zegary mamy podświetlone na stałe.
Ja już zapomniałem, że kiedyś miałem inaczej...
Podpowie ktoś jak włączyć podświetlenie zegarów na stałe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum