Przecież oni za ciężarówką jechali przy tej próbie dla 100 km/h ("behind a truck"), w odległości zapewne dużo mniejszej niż wymagana bezpieczna, bo wtedy jest wyraźny cień aerodynamiczny.
W życiu nie uwierzę że taki klocek może palić poniżej 4 l przy 100 km/h bez siedzenia na zderzaku za tirem.
Trochę dziwny ten BIGSTER.
Pierwsze skojarzenie to .....Renault Thalia , takie CLIO z czymś...
Wyciągneli go 30cm i chyba zeby zniwelować efekt ..Thali , podniesli na zawieszeniu.
Auto stało obok dustera i niby to samo , ale proporcje zdecydowanie na korzysć Dustera.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1332 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-04-13, 11:49
velomar napisał/a:
Przecież oni za ciężarówką jechali przy tej próbie dla 100 km/h ("behind a truck"), w odległości zapewne dużo mniejszej niż wymagana bezpieczna, bo wtedy jest wyraźny cień aerodynamiczny.
W życiu nie uwierzę że taki klocek może palić poniżej 4 l przy 100 km/h bez siedzenia na zderzaku za tirem.
Nie będę się spierał, bo sam tego testu nie robiłem :) Ale silnik spalinowy sporo poprawili w stosunku do poprzednika i chyba wszystkich innych - które znamy. Sprawnością cieplną powyżej 40% niewielu na rynku może się pochwalić, przy taki niskiej pojemności chyba nikt a HORSE Powertrain uzyskał w swoim dziele 40,5% (hr16hybrid ma o ile pamiętam 38%), stopień sprężania 14:1 (jak w skyactiv-g mazdy), cykl Atkinsona i pewnie wiele innych wynalazków.
Także elektryk jest zupełnie nowy, pionierski - efektywniejszy, lżejszy, sprawniejszy.
100km/h to nie jest wyśrubowana prędkość i opory aerodynamiczne nie wpływają tak bardzo. Widać skok przy 120km/h i 140km/h jest znaczący - tam gdzie opory powietrza zaczynają dominować nad pozostałymi. Ale i tak uważam, że jeśli te wyniki się potwierdzą to są naprawdę bardzo dobre.
Bigster odebrany.
Krótko napiszę, bo zaraz wyjeżdżam:
Naprawdę idzie długo jeździć na akumulatorze, jestem mocno zaskoczony. Przy kręceniu po mieście pokazywało 5,4.
To tyle.
Bardzo mnie interesuje jak ten 1.8 hybrid będzie się sprawował, dawaj znać . No i ogólnie jak się jeździ Bigsterem. Ja to uważam, że Duster był najlepiej zrobioną (zmontowaną, wyciszoną) Dacią (niezależnie od serii). Jednak teraz może to być Bigster .
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Doszły mnie słuchy z salonów, że Bigstery praktycznie w prawie 50% przypadków kupują ludzie, którzy nigdy wcześniej nie mieli Dacii. Podobno to fenomen, ciekawe czy tylko taka plotka producenta, czy może prawda.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1332 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-04-17, 20:59
No to może niebawem będzie można kupić bigsterów z małym przebiegiem od pierwszego właściciela ;) Biorąc pod uwagę specyfikę dacii, niektórzy klienci dla których to będzie pierwsza dacia mogą być zawiedzeni (nie umniejszając nic dacii, ale to samochód dla świadomego klienta) ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum