To jeszcze jedno pytanie odnośnie płynu chłodzącego 77 11 947 051 czy jak mam zlany zielony to mogę mieszać z niebieskim ????
Różne interpretacje kolorów. To ten sam płyn tylko ja podałem dla 1L opakowania, a Dymek dla 5L
[quote="Killer King"]No dobra — pierwszy dzień za mną.
Emocje opadły, wiec można coś napisać.
3 . Spalanie - BP
Wczoraj pierwsze kilometry w jeździe wokół komina ( sklep - dom - sklep itp...) - spalenie nie przekroczyło 7,5 l.
Dzisiaj doszedł do tego przejazd do pracy i po łącznych 65 kilometrach spalanie wynosi 6,7l.
Fu...k — poniżej 7,0 l. w okresie docierania, to jeszcze nie miałem w żadnym samochodzie zwłaszcza, przy takiej wielkiej budzie. Liczyłem na 7,5-8,0 przez pierwszy kilka setek.
Na właśnie, na razie za wcześnie pisać o spalaniu. To będzie jasne dopiero po kilku- kilkunastu tankowaniach. W moim pierwszym Dusterze, dieslu, spalanie było mniejsze niż pokazywał komputer pokładowy (to pierwsze i na razie jedyne auto, jakim jeździłem, które faktycznie spalało mniej, niz pokazywał komputer - i spala, bo wciąż jeździ w rodzinie), za to w drugim - benzynowym - większe. Ze wstąpną oceną spalania auta trzeciej generacji 4x4, które odebrałem przedwczoraj, poczekam na kilka-kilkanaście tankowań.
Piku----------- przy 4x4 powinieneś robić pomiary przy przełączeniach 4x4 większe obciążenie i 2x4 mniejsze obciążenie. Spalanie będzie różne.
Paul,
Jest wiele czynników wpływających na spalanie. Mam dane z niemal wszystkich tankowań dwóch samochodów przez 13 lat, można prześledzić różnice. Wiem zatem, że "Jedynka" diesel 1,5 paliła średnio ok. 6,5 /100 (latem mniej, zima wiecej, najwiecej na autostradach), a "dwójka" paliła 7,5-8,5/100 (więcej na autostradach - 9,5-10/100). Interesuje nas w tej dyskusji średnia z wielu tankowań, bo ona mówi o realnie ponoszonych kosztach.
A przy okazji: w moim nowym Dusterze 4x4 1,2, 130 km mh po pierwszym tankowaniu (po przejechaniu 440 km) wyszło 6,8 l/100 w komputerze pokładowym i 7,4/100 przy dystrybutorze (spora różnica - niemal 10 proc.). To jednak marna informacja, bo są różne dystrybutory, różne warunki i style jazdy. Zatem cokolwiek więcej będę wiedział po kilkunastu tankowaniach (czyli kilku miesiącach, bo tankuję 1-2 razy w tygodniu), a więcej po roku tankowań (czyli z uwzględnieniem pór roku i wyjazdów wakacyjnych/urlopowych).
Piotrek
Minęły 2 tygodnie od odbioru auta. Do tej pory przejechałem 1,5 tys km, zużywając 105,68 l paliwa (za tyle zapłaciłem). Koszt to 630 zł. Średnie spalanie wyszło zatem 7 l/100 km, a koszt paliwa na przejechanie 100 km to średnio 42 zł. Tyle zapłaciłem.
Wskazania komputera pokładowego wyniosły: miedzy 6,1, a 6,8 l / 100 km; wg tankowania auto spaliło między 6,75 (ekspresówka przy prędkości ok. 120 km/godz), a 7,4 / 100 km (pierwsze kilometry, większość to dojazdy do pracy).
Moim zdaniem to świetny wynik. Jednak: jeździłem delikatnie, bo auto nie dotarte. Cały czas jest powyżej 0 C, a zatem w miarę ciepło (z drugiej strony - pewnie mniej idzie na klimę, bo jednak nie jest gorąco).
Moje obecne auto - Duster 3 4x4 Journey z dodatkami - jest zdecydowanie cichsze niż Duster 2 4x4 130 KM Techroad. Znacznie lepiej jest wyciszone zwł. podwozie/nadkola. Dobrze wyciszony jest dach (nie słychać na nim deszczu - tylko na przedniej szybie). Auto świetnie wybiera nierówności - to zapewne w sporej mierze zasługa większych niż w poprzednim aucie kół/opon (215x60 R 17 w D2 vs. 215/60 R 18 w D3). Opony wielosezonowe, które dostałem z autem - Continental AllSeasonContact - sprawują się dość dobrze na suchej i mokrej nawierzchni; na asfalcie i szutrach. Ciekawe, jak będzie na śniegu...
Lepsze jest też radio i zestaw nagłaśniający - zupełnie mi wystarcza; nie mam potrzeby zmieniać/ulepszać. A może w poprzednim aucie było podobnej klasy, ale wyciszenie auta gorsze, a zatem odbiór nieco słabszy... No i teraz mam DAB, z czego chętnie korzystam.
Miałem kilka dziwnych przygód z "tabletem" (telefonowanie, sposób ściszania/pogłaśniania). Nie udało mi się zmienić fabrycznych ustawień głośności poszczególnych funkcji. Nie udało się wyciszyć przeraźliwych dźwięków kamer - a bardzo mnie rozpraszają podczas manewrów. Zgłoszę to przy najbliższej okazji (czyli, mam nadzieję, za 1,5 tys. km, gdy będę zmieniał olej). Lusterka musiałem raz otworzyć "ręcznie" z przycisku na drzwiach. Na razie tyle uwag z pierwszych chwil eksploatacji.
Ostatnio zmieniony przez piku 2025-10-27, 17:30, w całości zmieniany 2 razy
Dzień Dobry. Odbieram za tydzień nowego duster 3 w wersji journey z silnikiem 1,0-ecoG z fabrycznym gazem lpg skrzynia ręczna 6 biegowa. Takie pytanie czy posiadają one osłonę pod silnikiem ? Pozdrawiam
osłona pod silnikiem. Widzę że jest możliwość dokupienia fabrycznej i tak zastanawiam się czy w silniku 1.0 jest na wyposażeniu czy silnik jest od dołu goły :) Chodź maska jest na dwóch siłownikach to chyba na osłonę nie pożałowali.
Ale jakiś plastik z opakowań po margarynie? Czy coś solidnego?
Pytam, bo do swojego musiałem dokupić, ale przynajmniej była naprawdę w dechę. A teraz mi czasem jakby brakuje...
Może i porządnie pasuje ale dzisiaj widziałem ją na własne oczy i nie jest plastikowa a taka materiałowa coś takiego. Ciekawe jak leje deszcz mocno to czy ona jest całą nasiąknięta wodą. Moim zdaniem tak sobie wygląda.
Może i porządnie pasuje ale dzisiaj widziałem ją na własne oczy i nie jest plastikowa a taka materiałowa coś takiego.
Taka osłonka może co najwyżej chronić przed błotem i kurzem. Duster, który gdzieś tam się pałęta, powinien mieć prawdziwą skid-plate. Na zdjęciu troszkę nie widać, ale to jest kilkumilimetrowa blacha, z wyciętym otworem na korek spustowy oleju, chroni przód zderzaka aż do końca silnika.
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1283 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-01-13, 21:50
Właśnie fabryka zrobiła w moim Dusterze aktualizację, właściwie dwie : Media 3.5.0 i Service update. Na razie nie mogłem sprawdzić efektów tych aktualizacji. Zobaczymy jak pojadę jutro w trasę.
Dzień dobry czy ktoś wie o co chodzi z tą akcją serwisową , Umawiałem się w ASO na 1-szy przegląd A silnik 1,2 rok produkcji 01/2025 bez gazu.Pani która odebrała telefon po sprawdzeniu po nr rejestracyjnym powiedziała że trzeba zarezerwować 3 godzinki bo dacia ma zaznaczoną akcję serwisową na pytanie jaka akcja brak odpowiedzi,wszystko wyjaśni serwis na miejscu , aha a sam przegląd czyli wymiana filtra kabiny i sprawdzenie do okoła 470zł.
W styczniu byłem swoim na przeglądzie 30.000 km i też coś robili poza przeglądem bo widziałem małą rozpiskę dla mechaników, ale mnie nie informowali specjalnie.
defunk Właśnie sprawdzałem na tej stronie,po wpisaniu nr vin pisze że nie podlega żadnej akcji serwisowej , w wtorek będę na przeglądzie to może coś bliżej powiedzą.
defunk Właśnie sprawdzałem na tej stronie,po wpisaniu nr vin pisze że nie podlega żadnej akcji serwisowej , w wtorek będę na przeglądzie to może coś bliżej powiedzą.
Na tej samej stronie jest taka informacja
Cytat:
Jeśli wcześniej otrzymałeś powiadomienie, że Twój samochód Dacia (VIN) jest objęty Akcją Przywoławczą, skontaktuj się niezwłocznie z najbliższym dealerem Dacia. Tego samochodu (VIN) może już nie być w wyszukiwarce na tej stronie.
Co chyba należy rozumieć w ten sposób, że jak raz Cię poinformowali, to drugi raz nie będą, więc i usuwają VIN z bazy.
Ale chyba nie czytałeś dokładnie mojego pierwszego zapytania,tam przecież pisze że umawiałem się telefonicznie na przegląd A i właśnie wtedy pani mnie oznajmiła że trzeba zarezerwować 3 godz.bo jest zaznaczona akcja serwisowa.a wcześnie nikt nie dzwonił ,nie pisał i dopiero podczas umawiania się na przegląd.
Własnie zastanwiam się nad wymianą Dustera na nowego i ogólnie to wiem, że dużo się pozmieniało (czy na plus to się zobaczy), ale takie mam pytanie do osób, które już mają Dustera III, bo nie widzę nigdzie takiego wątku - czy w tych nowych Dusterach dalej jest problem z bujającym się fotelem kierowcy?
Z góry dziękują za info
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum