To też jeżdżąc na krótkich odcinkach należy odłączyć inteligentne ładowanie. Ja tak zrobiłem i Aku jest doładowany 😁
Poproszę o upowszechnienie wiedzy jak wyłączyć to ekologiczno-ekonomiczne ładowanie akumulatora. Po roku jazdy zostało mi SOH - 89% na mierniku, po naładowaniu prostownikiem. 3 - 4 lata i wymiana na nowy, słaby wynik.
W fordzie dałem generator PWM i mam sterowanie napięciem alternatora w kabinie schowane za radiem.
Dodam tylko, mam 100 kilo wagi i nic z fotelem się nie dzieje po 22000 kilometrów.
Ostatnio zmieniony przez Rysiek 2026-02-15, 18:41, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1489 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-02-16, 21:35
Ja mam a/s prawie cały czas włączone, inteligentne ładowanie nie ruszane i po 4.5 roku k 130tya km sprawność fabrycznego Aku na poziomi 93 albo 97 nie pamiętam dokładnie. Ani razu nie miałem komunikatu o priorytetowym ładowaniu mu Aku. Może za mało hamujesz silnikiem (za często sprzęgło i hamulec) ?
Marka: Renault
Model: Rafale
Silnik: E-tech 1.2
Rocznik: 2025 Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Sie 2021 Posty: 439 Skąd: małopolska
Wysłany: 2026-02-17, 13:54
Najbardziej to chyba, jak w standardowym ładowaniu, najbardziej wykańcza Aku krótka jazda miejska po kilka km. Ja mam już chyba 4 samochód z inteligentnym ładowaniem i dojazdy do pracy rzędu 30-40 km w jedną stronę utrzymują akumulator w dobrej kondycji.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Ja, właśnie podłączyłem moduł zasilający do kamerki Mio i ustawiłem na 24 godz. - start stop się nie włącza nawet po przejechaniu 30-40km i scaner pokazuje cały czas ładowanie na poziomie 14,7-15,3V.
Dzisiaj będę leciał do Gdańska (200km) to zobaczę czy będzie działał start/stop i napięcia ładowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum