Wysłany: 2026-05-01, 22:32 Jeszcze o wersjach MediaNav
Jeszcze raz witam wszystkich i przechodzę do sedna. Trzy tygodnie temu kupiłem Dacię Sandero Stepway z 2021 r. Silnik 1.0 z fabrycznym LPG. Kraj pochodzenia auta: Niemcy. Początkowa wersja systemu Media Nav to 6.08.4, który zaktualizowałem programem "DaciaMediaNavEvolutionToolbox" do wersji 6.0.12.2. Nie działa mi nawigacja (brak mapy Polski, jedyny plik jaki tam widzę to "Mapa podstawowa 2013.06 Data Source: NNG Ltd."). D od 9użo czytałem na tym forum o możliwościach aktualizacji map i szczerze mówiąc pogubiłem się w tych wersjach MediaNav. Numeracja wersji jest dla mnie trochę dziwna i sam już nie wiem co mam. Dołączę jeszcze foto mojego sprzętu. Czy mam szansę na aktualizację map? Czy mam MediaNav opartą na Windows CE, czy na Linuxie? Według komunikatu z Toolbox mam najnowszą wersję systemu lub brak jest plików aktualizacyjnych. Jak to właściwie jest? Sprawdzałem również oferty aktualizacji na znanym portalu aukcyjnym i tam dostawałem odpowiedzi: "ta wersja oprogramowania jest za wysoka. nic nie mozemy zrobić". O co tu chodzi - czy 6.0.12.2 jest nowszą wersją od 9.1.3? Kolejny problem to modyfikacja prze micom test. Czy w moim przypadku jest to możliwe? Mam nadzieję, że post umieściłem we właściwym dziale, jeśli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce (to mój pierwszy post na forum). Proszę o w miarę proste wyjaśnienie moich wątpliwości. Niestety nie mogę wysłać foto. Jeśli będzie taka potrzeba to będę jeszcze próbował.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 122 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4160 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-05-02, 11:56
Foto nie pokazałeś, nieważne. Masz sprzęt MediaNav4 (na Linux) i prawdopodobnie najnowszą wersję oprogramowania dla tego sprzętu. Wersja 9.1.3 to ostatnia wersja oprogramowania dla sprzętu MediaNav2 (na Windows), który w 2018 został zastąpiony przez MediaNav3 (na Linux). Także te pierwsze cyfry wersji oprogramowania owszem rosną, ale numeracja dla poszczególnych generacji sprzętu jest całkowicie niezależna.
Aktualizacja map to z kolei coś zupełnie niezależnego od aktualizacji wersji oprogramowania, aktualizacja oprogramowania nie oznacza automatycznej aktualizacji map. Oficjalna aktualizacja poprzez program Toolbox jest płatna. Jednak jeżeli auto jest z Niemiec, to pierwotne mapy jakie w nim były powinny być widoczne, o ile nikt ich nie skasował. Ale oczywiście Polski tam raczej nie było.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-05-02, 12:02, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2026-05-02, 12:48 Jeszcze o wersjach MediaNav
Dziękuję za szybką odpowiedź. Rozumiem, że w moim przypadku na razie nie mam co myśleć o "uwolnieniu" nawigacji? Czy w micom test też nie wejdę? Ostatnie pytanie. Czy jest możliwość zastąpienia systemowego programu nawigacyjnego jakimś innym (np. Sygic, TomTom, Waze)? Zdjęcia nie mogę wysłać - komunikat: Błąd ogólny.
Wersja: Outdoor Pomógł: 122 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4160 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-05-02, 23:53
Żeby korzystać z innej nawigacji na ekranie MediaNav, korzystamy po prostu z funkcji Android Auto i dowolnej nawigacji zainstalowanej na naszym smartfonie (Waze, Google Maps, Yanosik, inne).
O dostępie do Micom się nie wypowiadam, nie użytkuję osobiście MN4.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-05-02, 23:54, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2026-05-03, 10:29 Jeszcze o wersjach MediaNav
Nie zrozumieliśmy się. Wiem, że można z poziomu Android Auto uruchomić inne programy nawigacyjne (m.in. wymienione w poprzednim poście). Tak robię i muszę przyznać, że to bardzo dobrze działa (łączność bezprzewodowa). Chodziło mi o to, czy systemowy program nawigacyjny można zastąpić innym, wgranym bezpośrednio w MediaNav? W tej chwili na stronie głównej mam dumnie brzmiący napis "Nawigacja" ale co z tego, skoro z powodu braku odpowiedniej mapy, nie mogę z tej opcji skorzystać. Czy ktoś próbował wgrać inny program? Czy to w ogóle jest możliwe?
Wysłany: 2026-05-04, 07:30 Re: Jeszcze o wersjach MediaNav
Tomita napisał/a:
W tej chwili na stronie głównej mam dumnie brzmiący napis "Nawigacja" ale co z tego, skoro z powodu braku odpowiedniej mapy, nie mogę z tej opcji skorzystać. Czy ktoś próbował wgrać inny program? Czy to w ogóle jest możliwe?
Nie jest możliwe. To jest system "zamknięty", nie można sobie tam wgrywać co się chce. Należy po prostu wgrać tam brakujące pliki map Here z mapą PL, ewentualnie innych krajów, które potrzebujemy i będzie działać. Nic innego z tym nie zrobisz.
Dlatego wcześniej podałem jedyną prostą alternatywę- korzystanie z innej nawigacji przez Android Auto.
A co do "uwolnienia"- w starszych wersjach (na pewno do 6.0.9.8) bez problemu ludzie uwalniają, wgrywają mapy skryptami, można też zainstalować nakładkę GestNav4 do dalszej zabawy nawigacją itp. W ostatnich wersjach oprogramowania producent stara się to zablokować- dlatego ostatnio nie warto robić aktualizacji oprogramowania, jeżeli ma się zamiar korzystać ze skryptów.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-05-04, 08:13, w całości zmieniany 5 razy
Wysłany: 2026-05-04, 09:46
OK, dokształciłem się trochę i wygląda na to, że po prostu niepotrzebnie zrobiłeś aktualizację do 6.0.12.2 bo ta wersja blokuje wykonywalność wszelkich "niefabrycznych" skryptów, jakie można było odpalać w MN4. Potwierdzają to odpowiedzi, które dostałeś na "znanym portalu aukcyjnym" dotyczące aktualizacji map, gdyby Twoja wersja oprogramowania była niższa, to nie byłoby z tym problemu. A teraz możesz albo zrobić legalną aktualizację map poprzez program Toolbox (płatną), albo poszukać skryptu umożliwiającego downgrade oprogramowania (o ile takowy istnieje). Najwyższa działąjąca bez problemów ze skryptami wersja oprogramowania w Twoim przypadku to 6.0.9.8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum