Wysłany: 2026-05-19, 18:07 ogranicznik momentu na zimnym silnik 1.5 BLU dci
Czy w 1.5 dci 115km jest jakiś ogranicznik momentu zależenie od temperatury oleju ?
Jeździłem kilkoma i każdy po starcie po wciśnięciu minimalnie gazu zachowuje się jak by mu komputer cofał zapłon po wykryciu spalania stukowego tzn odcina całkowicie moc. Trwa to 2-3 sekundy
To tak ma pracować ?
Jeździłem innymi nowymi dislami i tam ograniczenie jest związane z obrotami i stałe jak odcinka (coś jak tryb eco) a w daci szarpie od 1500 obr i nie ważne jak słabo wciskam pedał występuje zawsze ale bardzo szybko mija.
Próbując to opisać to wyjeżdżam z garażu toczę się na 1 do bramy , wyjeżdżam na ulice zapinam 2 i zawsze ale to zawsze pierwsze 50m samochód żabkuje czyli 0.5sek przyspiesza kolejne 0.5 sek obcina doładowanie , potem znowu przyspiesza odcina po 0.5 i tak w kółko
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2026-05-19, 18:08, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 55 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1858 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2026-05-20, 07:44
Ja wiem, że Ty jesteś po dużych przygodach z tym autem, ale czy EGR już zaślepiony i wyprogramowany? Takie objawy jakby go EGR dusił.
Ja się z takim zjawiskiem nie spotkałem w 1,5 Bluedci
Spróbujmy wrócić do tego tematu.
Na moje to nie jest EGR właśnie mi się egr zawalił w 0.9 tce to od razu człowiek to pozna.
Tutaj jest co subtelnego , ale silnik nad tym panuje , to nie generuje żadnego DTC.
Co lepsze to nigdy nie występuje na 1 biegu , prawie zawsze na 2 albo 3.
Faktem jest też że ma to korelacje z temperaturą na zewnątrz czym zimniej tym gorzej.
Ponieważ oglądałem 3 różne dustery 1.5 z 22 r i występowało to w każdym w zimę to za bardzo sie tym nie przejąłem no ale z czego to do cholery wynika.
Na co wpływa ten tryb ECO ?
bo u mnie wyraźnie na pogorszenie tego muła zamiast 1-2 sek potrafi być 3-4 na ciepłym czy zimnym. Zawsze przy pierwszym przyspieszaniu z 2-3 biegu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum