Wysłany: 2026-08-03, 16:18 uszczelka pod głowica 1.5dci
Zapowietrza sie układ w przy mocniejszym bucie , po wszystkim trzeba odczekac aż pompa elektryczna przemili płyn i można dolać.
Czy można wyjąc głowice w 1.5 116 blu dci 4x4 bez wyjmowania silnika, mając na uwadze że turbo jest połączone na stałe z kolektorem wydechowym , a oo dołu turbo jest zabudowane dpf a potem dokładka skrzyni ?
Bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 111,87 KB
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2026-08-03, 16:22, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 56 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1861 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2026-08-05, 07:27
Mając doświadczenia w Megance to problem jest właśnie z DPF. Nie da rady go wyjąć bez demontażu silnika. Zakładam, że w Dusterze będziejeszcze mniej miejsca.
Czy ktoś ma pomysł jak sprawdzić uszczelkę ?
Bije mi do układu wodnego nadcisneie i ubywa płynu ale tylko przy mocnym doładowaniu.
Auto ma wodny intecoller i chłodnice EGR
Po sprincie do na max od razu traće ogrzewanie i auto zaczyna się grzać
Nie dymi ale ma DPF i kata
Test na obecność CO2 w płynie wyszedł ujemnie. Nie jestem też w stanie zapowietrzyc auta na postoju mimo gazowania.
Zatkalwm jeden koniec intecoolera i zrobiłem w nim nascisneinie , bez żadnego efektu w płynie.
Ostatni pomyl to ominąć jakoś ic w czasie jazdy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum