Marka: Citroen
Model: Xsara Picasso
Silnik: 1,6 benz 110kM
Rocznik: 2007
Wysłany: 2010-06-19, 17:58 Alternatywa dla Dacii, czyli inne samochody do 60 tyś PLN
Wiem że jest topic "Konkurencja dla Dacii", ale ukierunkowany jest na samochody jak najtańsze vide chińskie i indyjskie. Ja zastanawiam się nad MCV w topowej wersji lub średnio wyposażonym Dusterze 4x2 i wychodzi mi suma do 60 tyś PLN. Ale gdybyście mieli wybierać - to nad jakimi innymi samochodami zastanawialibyście się w granicach tej sumy? Dla mnie kryteriami są możliwości przewozowe, jakość silnika no i cena.
Można byłoby się zastanowić nad Skodą Octavią Tour 1.9 TDI Combi, jeżeli nie przeszkadza Ci czternastoletni staż na rynku tego modelu. Teoretycznie kosztuje ona 58.070 zł, ale produkcja Octavii Tour jest wygaszana*, więc można utargować rabacik. W sumie nie jest to złe auto - całkiem solidne, silnik 1.9 TDI doskonale znany mechanikom... Trochę ciasna na tylnej kanapie i wygląda nieco archaicznie, ale nadal przyzwoicie...
Marka: Kia
Model: cyd kombi
Silnik: 1.6 a/t
Rocznik: 2008
Wysłany: 2010-06-19, 19:21
Ahoj!
Cyd SW - wersja Comfort Plus - niedaleka od MCV full wypas - kosztuje (z metalikiem) bazowo 58600. Można dokupić różne pierdy, ew. można kupić kolejny poziom wyposażenia - Optimum. To drugie rozwiązanie kosztuje ok. 63600.
A w tej chwili rabat na modele z zeszłego roku to 5500 złotych.
Kupiłem takego dwuletniego cyda, bo się nie doczekałem MCV z automatem ...
Zgadzam się z opinią, że "stara Oktawia" dla tych, którzy gdzieś mają najnowsze krzyki mody jest atrakcyjną propozycją.
http://www.skoda-auto.pl/...tavia-tour.html
Z promocyjnym pakietem Optimum ew. Selection ... palce lizać :)
Borys
Ostatnio zmieniony przez borys68 2010-06-19, 19:24, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-06-19, 21:18 Re: Alternatywa dla Dacii, czyli inne samochody do 60 tyś PL
Fresu napisał/a:
Ja zastanawiam się nad MCV w topowej wersji
To rozumiem, że chodzi ci o MCV 1,5 dCI 85 KM w Laureate w wersji 7 osob plus wszystkie dodatki?
To mnie wychodzi bez felg aluminiowych z rabatem 2000 zł. jakieś 53700 zł.
Jak znajdziesz na rynku w takiej cenie i z takimi gabarytami kombi na 7 osób to mi daj znać a postawię ci skrzynkę dobrej wódy
W mojej opinii dla MCV do 60 tyś na rynku nie ma alternatywy pod względem gabarytów a to chyba jest decydujący argument przy wyborze MCV.
Wysłany: 2010-06-19, 21:32 Re: Alternatywa dla Dacii, czyli inne samochody do 60 tyś PL
Seal napisał/a:
53700 zł.
Jak znajdziesz na rynku w takiej cenie i z takimi gabarytami kombi na 7 osób to mi daj znać a postawię ci skrzynkę dobrej wódy
W mojej opinii dla MCV do 60 tyś na rynku nie ma alternatywy pod względem gabarytów a to chyba jest decydujący argument przy wyborze MCV.
Ale możliwym jest, że coś ciekawszego zmieściłoby się w 60 tys. zł? Przyznać należy, że ilością miejsca bije MCV-kę.
Na stronie Nissana szczegółów brak; odsyłają do dilerów.
Citroen Xsara Picasso można na nią dostać spore rabaty
Sąsiad wytargował "starorocznikowy" C3 Picasso za 53 KPLN
fi napisał/a:
Jeśli auto ma byc do pracy to Xenon niszczy każda konkurencje
Tyle, że to raczej alternatywa dla N. Navarry, F. Rangera, M. L-200, T. Hiluxa etc...
A propos niszczenia, to spieszę donieść, że Xenon poległ był na torze ofroadowym k. Dynowa. Tylny most
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Marka: Citroen
Model: Xsara Picasso
Silnik: 1,6 benz 110kM
Rocznik: 2007
Wysłany: 2010-06-20, 09:30
Hehe, chwilę mnie nie było, a tu proszę jaki odzew. Odniosę się do wcześniejszych postów:
1. NIE interesują mnie auta chińskie i indyjskie - założyłem ten topic by odciąć się od kierunku w jakim zmierza topic "Konkurencja dla Dacii".
2. Xsara Picasso odpada. Jakbyście zajrzeli do moich wcześniejszych postów (powitanie), albo przynajmniej sprawdzili czym aktualnie jeżdżę - to wyszłoby Wam, że właśnie... Xsarą Picasso. Cytrynę chcę zmienić, bo nie pasuje mi qrewsko niewygodny fotel, po którym boli mnie kręgosłup już po 100km trasy. Wkurza mnie szwankująca po 3 latach elektronika - poza tym autko spełnia pozostałe moje kryteria.
3. Przejechałem się na pikniku MCV-ką i stwierdziłem, że jej fotel nie jest dużo wygodniejszy od mojego w Cytrynie.
4. Niemniej muszę zmienić samochód, bo jak nie to musze zbierać kasę na operację kręgosłupa w perspektywie 10 lat.
5. Wychgodzi mi, że albo przekonam się do MCV-ki (a niewiele brakuje), albo znajdę sobie jakieś funkcjonalne kombi średniej klasy (w klasie Octavii lub Megane).
W sumie gdybym nie musiał się liczyć z kasą, to wybrałbym sobie Mitsubishi Outlandera - ale to min 85 tyś PLN. Miałbym prawie 800L bagażnika i wysokie zawieszenie na polskie dziury i krawężniki. Ale to więcej o 25 tyś PLN od MCV, a za to można dokupić już drugi mały samochód dla żony.
To może Renault Megane GrandTour? Fotele ma wygodne (przynajmniej wg mnie), wykończenie milutkie, standard całkiem przyzwoity. Wersja Authentique ma 4 x airbag, ABS z EBV, klimę manualną, komputer pokładowy, HandsFree, elektrycznie sterowane szyby przednie i lusterka itd. Ceny bardzo ciekawe:
1.6 110 - 51.800 zł
1.5 dCi 85 - 58.700 zł :)
Autko naprawdę ładnie się prezentuje, bagażnik foremny ze schowkami po bokach. Przestronność zadowalająca i ma to, co większość osób oczekuje - poduchy, klimę i elektrykę :)
Ostatnio zmieniony przez Rysiob 2010-06-20, 09:56, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli ma to być "zamiennik" MCV-ki to może coś typu Fiat Doblo? Kumpel kupił ostatnio w centrum sprzedaży fiat auto poland się znalazł nówka egzemplarz z 2008roku, ze "starym" dieslem 1.9 MUltijet (teraz produkują w nowym modelu 1.6 z filtrem cząstek stałych) nie pamiętam dokładnie wyposażenia ale dośc przyzwoite z tego co mówił , zapłacił 42tys z drobnymi
Wysłany: 2010-06-20, 12:52 Re: Alternatywa dla Dacii, czyli inne samochody do 60 tyś PL
Seal napisał/a:
Widzialem oferte dealera Taty na safari w podobnej kwocie - ma z tylu dwa "zydle" wiec da sie od biedy podciagnac
I juz wiecej nie bede o hindusach
Natomiast jak ktos napisal juz kilka razy wczesniej - Octavia I jest dobra propozycja, 10% wytargowac nie jest duzym problemem.
Auto jak dla mnie nie wyglada bardziej archaicznie od MCV, zarowno z zewnatrz i w srodku - ale to kwestia gustu.
Koreanczykow nie bralbym pod uwage, jesli chce sie sporo i dlugo autem jezdzic.
Ostatnio zmieniony przez fi 2010-06-20, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum