Ostatnio wymieniono mi w ramach gwarancji wahacz. Po wymianie zacząłem odczuwać bicie w kierownicy. Odczuwalne jest nawet przy ... 5 km/h. Nie może więc być mowy w tym przypadku o biciu koła z powodu niewyważenia.
Co może być powodem? Na oponie nie widać żadnego wybrzuszenia. - dokładnie ja obejrzałem. Na kierownicy widać bicie w prawo. Dojeżdżam do skrzyżowania , 5 km/h - puszczam kierownicę a ona w takt obrotu koła "dyga"w prawo.
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Jeśli jest tak źle, to chyba wystarczy podnieść jedno koło do góry i puścić silnik na "jedynce" - będzie widać, które bije. Byle auto przypadkiem nie odjechało.
Jeśli obręcz była źle położona na piaście, to chyba cała regulacja zbieżności na nic.
To sprawa opony - na oko nic na niej nie widać, ale widocznie pod obciążeniem gdzieś się buliła. Zmieniłem na letnie i jak ręką odjął - wcześniej zdejmowałęm zimówki, ale właśnie nic gołym okiem nie widziałem - a biło dodam nawet przy 5 km/h
Tak więc nie byłą to sprawa wyważenia
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-03-20, 21:40
No i super. Teraz znowu cieszysz się jazdą
Pozdrowiam.
Może to głupie, ale czy w serwisie nie podmienili Ci opony. Piszesz, że problem pojawił się po wizycie w ASO
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2011-03-20, 21:42, w całości zmieniany 2 razy
podnieść jedno koło do góry i puścić silnik na "jedynce"
Powodzenia życzę!
eplus napisał/a:
Byle auto przypadkiem nie odjechało.
Bynajmniej, to nie będzie przypadek.
Zawsze tak robiłem w Felce, gdy miałem problem z pogiętymi obręczami. Kolega słyszał może słowo "dyferencjał"
Logan chyba nie ma ASR czy tam EPS, więc bez obawy.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-12-27, 11:02
No i po przyjezdzie do Niemiec pod koniec drogi zaczelo sie. Drganie kierownicy przy okolo 130-150 km/h. Podjechalem wywazyc kola i tak jak myslalem na jednym brakowalo ciezarka i kolo bylo niedowazone 50 gram. Zobaczymy w drodze powrotnej.Koszt wywazenia w niemczech jedyne 48 euro.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2016-12-27, 11:06, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum