Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2017-10-30, 01:26
Wymiana oleju silnikowego - kiedy, jaki, ile?
Autor Wiadomość
sereq 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0.9 TCe 90 KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Wiek: 47
Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 339
Skąd: W-wa
Wysłany: 2011-07-29, 21:47   

wox napisał/a:
sereq napisał/a:
Ja dwa razy wlewałem w ASO do Clio na przeglądach Lotosa 5w40 to ani się zająknęli, ważne żeby spełniał normy jakościowe/lepkościowe, marka jest drugorzędna

To jest Twoje "widzi mi się", czy masz to może na piśmie z Renault?

Jeżeli cokolwiek stałoby się z silnikiem i miałoby to związek z olejem - odmówią naprawy gwarancyjnej

Na potrzeby utrzymania gwarancji musi być jednak Elf.

Inna sprawa to olej spełniający normę RN np. 0710. Taką normę spełnia np. Castrol 5W40 (mogłem kupić taniej niż Elfa) i w ASO powiedziano mi, że tego również nie można wlać, bo na gwarancji zalecany jest Elf - z tym akurat bym dyskutował, ale ... szkoda czasu i "zachodu".


Nie "widzimisię" tylko nikt w ASO nie zwrócił uwagi że "olej nie taki jak być powinien", może olewactwo, a może zdrowy rozsądek. Szczerze mówiąc nie wiem jakie są zapisy gwarancyjne, ale opieranie się na jednej marce jest trochę bez sensu...
 
sereq 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0.9 TCe 90 KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Wiek: 47
Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 339
Skąd: W-wa
Wysłany: 2011-07-29, 21:52   

ian napisał/a:
Cytat:
w ASO fiata i bez problemu wlali inny olej


W ASO Fiata są chyba najbardziej otwarci na klienta. Nie ma problemu jak przyniesie własne części i olej.
W ASO Toyoty jeszcze kilka lat temu nie było mowy o jakimś innym oleju np. przyniesionym przez klienta. Do Yaris-ki Castrol tylko z ASO.
W ASO Renault rok temu warunkowo akceptowali jedynie klienta z olejem identycznym jak ten, który oni sami wlewali. "Ale po co Pan chce przynosić własny, na miejscu mamy spore zapasy takiego samego."


W Oplu też nie ma problemów z własnym olejem dowolnej marki (akurat do Astry lałem kiedyś raz Elfa :mrgreen: , przetestowane ;)
 
benny86 


Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wersja: [Inna]
Pomógł: 31 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 2968
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-07-29, 21:56   

sereq napisał/a:
W Oplu też nie ma problemów z własnym olejem dowolnej marki (akurat do Astry lałem kiedyś raz Elfa , przetestowane ;)

Dokładnie, mój serwis ma np. do wyboru oleje Castrola lub GM, ale jak przyjeżdżam ze swoim nie ma problemów.
 
bushi 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V 105 / SCe 115 S&S
Rocznik: 2011 / 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 491
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-07-29, 23:09   

Tak naprawde to problematyczne sa sytuacje, gdy przynosi sie Elfa spelniajacego wymogi opisane w instrukcji samochodu, a w ASO kreca nosem lub podsuwaja kwitek do podpisu - to juz wg mnie jest bezprawie i naciaganie klienta.
_________________
http://www.jamnikiniczyje.pl
http://jamniki.eadopcje.org
POMAGAJMY JAMNIKOM!!!
 
wox 


Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Pomógł: 16 razy
Wiek: 47
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1407
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2011-07-30, 00:02   

Wszystko rozchodzi się o pieniążki - w ASO dobrze wiedzą, że "na mieście" można kupić olej taniej (nawet dużo taniej) niż u nich.

Trzeba więc omijać ASO, które robią tego typu problemy (kręcenie, a tym bardziej jakies podpisy) - może z czasem nauczą się podchodzić zdroworozsądkowo.

Ja raz zrezygnowałem z usług jednego (najbliższego ASO) i jak po roku do nich wróciłem, zobaczyli po pieczątkach, że można serwisować auto gdzie indziej, to nie robili już więcej żadnych problemów.
 
Prezes 



Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2017(m2018)
Wersja: Prestige
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 1513
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-31, 21:55   

Ja dałem swój olej na przeglądzie na Puławskiej i tylko dostałem opis, że olej spełnia wymagania. Bez proszenia się i żadnych komplikacji. A mechanicy czasem mogą się ucieszyć z takiego rozwiązania, bo wleją beczkowy, a baniak mają do przodu - czego nie zakładam oczywiście ;-)
 
krakry1 



Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 56
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1895
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-08-01, 09:34   Ile oleju do dCi 85KM?

Jeżeli było z góry przepraszam - ale nie mogę znaleźć.

Ile właściwie oleju wchodzi do 1,5 dCi - 85 KM. Są baniaki po 4 litry (nie wiem czy wystarczy) - chwilowo nie mają 5-litrowych, a na przegląd chciałbym pojechać z własnym olejem.

Będę dozgonnie wdzięczny za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2011-08-01, 09:41, w całości zmieniany 2 razy  
 
leszeks
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-01, 10:30   

Trzy razy wymieniałem olej w ASO, brali bańkę 4-litry + z litrowej butelki trzy setki.
Mój mechanik śmiał się z tego, mówił, że nie wejdzie całe cztry litry i faktycznie nie weszło, po wymianie na bagnecie prawie max, a na dnie bańki ze trzy setki jeszcze zostały.

Wniosek, ja bym dał 4 litry i powiedział, że sam uzupełnię do max jak będzie trzeba.
Ostatnio zmieniony przez leszeks 2011-08-01, 10:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
Auto Krytyk 



Marka: Była Dacia/Jest Dacia
Model: Logan MCV/Logan 2 FL
Silnik: 1.5 dCi 85KM/1.0 SCe
Rocznik: 2010/2020
Wersja: BlackLine 7 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 795
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-08-01, 10:33   

W instrukcji jest napisane ile wchodzi, nie pamiętam bo w aucie jest. ale na przeglądzie do max wchodzi jakieś 4,5 litra.
_________________
Kanał Auto Krytyk
Sprawdzenie Auta Przed Kupnem
Diagnostyka Komputerowa
 
Prezes 



Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2017(m2018)
Wersja: Prestige
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 1513
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-01, 10:38   

Na przeglądzie dałem 5-litrowy baniak i otrzymałem samochód bez baniaka :)
I tak mam nadzieję nie dolewać (przez 15 000 km od ostatniej wymiany nic nie dolewałem) a i tak się opłacało.
 
benny86 


Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wersja: [Inna]
Pomógł: 31 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 2968
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-08-01, 11:27   

Prezes napisał/a:
Na przeglądzie dałem 5-litrowy baniak i otrzymałem samochód bez baniaka :)

to już pierwszy sygnał że coś może (choć wcale nie musi) być nie tak. Ja poprosiłem nawet żeby materiały eksploatacyjne (filtry) zostawili w bagażniku, podobnie jak resztę oleju (z4litrowego baniaka zostało ok 0,5l). Zawsze to mniejsza szansa że coś pokombinują, a ostatecznie i tak widziałem wszytsko jak na dłoni, a nawet rozmawiałem z gościem który robił przegląd
 
krakry1 



Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 56
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1895
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-08-01, 12:09   

Dzięki Panowie za szybka odp. - odwdzięczam się plusikami.
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2011-08-01, 12:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
Nikita_Bennet 


Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018
Wersja: [Inna]
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Wrz 2010
Posty: 636
Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2011-08-01, 16:11   

ja przy wymianie oleju spytałem czy mogę przynieść na następną wymianę własny olej - usłyszałem że oczywiście ale najpierw żebym zadzwonił to postarają się (z naciskiem na postarają) zrobić promocję na olej sprzedawany przez nich abym nie targał "oleju z miasta"
;)
 
koniu 


Marka: Lancia
Model: Ypsilon
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 523
Skąd: Wrocław / Rybnik
Wysłany: 2011-08-01, 18:51   

U mnie nie było żadnych problemów, ale tylko ze strony szefa serwisu - obsługiwał mnie jakiś młody chłopaczek i coś tam pomruczał, więc odesłałem go do szefa i po problemie. Zapobiegawczo Elf Excellium NF 4l - 70 zł.
 
czaju 



Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 27 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 1860
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2011-08-01, 18:56   

Cytat:

Na przeglądzie dałem 5-litrowy baniak i otrzymałem samochód bez baniaka :)
I tak mam nadzieję nie dolewać (przez 15 000 km od ostatniej wymiany nic nie dolewałem) a i tak się opłacało.

5l... to faktycznie sporo za dużo. Myślę że mogłoby przez korek się przelewać :D Chyba że np na początku z litr przelali przez silnik, żeby wypłukać resztki starego oleju...

Skąd na forum pojawiają się pomysły dolewania oleju w NOWYCH samochodach... u mnie między przeglądami ani 50ml nie ubywa (często sprawdzam, także nie napisze że ani kropli ;p), a Sandy wie co to obroty...
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-08-01, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
leszeks
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-01, 19:23   

Cytat:

Skąd na forum pojawiają się pomysły dolewania oleju w NOWYCH samochodach... u mnie między przeglądami ani 50ml nie ubywa (często sprawdzam, także nie napisze że ani kropli ;p), a Sandy wie co to obroty...


Diesle lubią sobie czasami popic oleju, zwłaszcza przy dynamicznej długotrwałej jeździe - ja dolewam ok 0,4l między wymianami - troszkę mnie to denerwowało, ale przyzwyczaiłem się już
Ostatnio zmieniony przez leszeks 2011-08-01, 19:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
Lukas87 



Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 1097
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-08-01, 20:54   

dokladnie okolo ~4,5l wchodzi
_________________
Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
 
tomi 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 3 razy
Wiek: 55
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 313
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-08-01, 21:30   

Wchodzi około 4,3l. Olej wymieniam co 10 tyś. U mnie między wymianami nie musiałem nigdy dolewać (Po 10 tyś poziom oleju praktycznie się nie zmienia).
 
wox 


Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Pomógł: 16 razy
Wiek: 47
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1407
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2011-08-01, 22:04   

Jak fachowcy lali olej to zawsze musiałem odciągać bo było ponad max

Odkąd dawałem 4 litry było wszystko w porządku (prawie dokładnie max)

W kwestii ubytków oleju w dieslu (temat uboczny) - do ponad 90 tys. km przebiegu (kiedy sprzedawałem moje 2 diesle) nigdy nie zauważyłem ubytku oleju.
 
czaju 



Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 27 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 1860
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2011-08-01, 22:22   

coraz bardziej zauważam, że diesel to jednak nie dla mnie ;)
 
Auto Krytyk 



Marka: Była Dacia/Jest Dacia
Model: Logan MCV/Logan 2 FL
Silnik: 1.5 dCi 85KM/1.0 SCe
Rocznik: 2010/2020
Wersja: BlackLine 7 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 795
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-08-02, 09:39   

Odnośnie oleju to do megane 1.4 16v wchodzi 4,5l do max a oglądałem stare rachunki z aso zięba to mniej jak 5,5 l nie lali hehe po 50-60zł za litr no ale to było z 5-6 lat temu teraz pewnie litr 80-100zł kosztuje
_________________
Kanał Auto Krytyk
Sprawdzenie Auta Przed Kupnem
Diagnostyka Komputerowa
 
Beckie 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 2069
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-08-02, 12:55   

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=83394#83394
A jednak było...
_________________
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-08-02, 12:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
krakry1 



Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 56
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1895
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-08-02, 13:26   

Zapytałem - a dzisiaj odpowiadam sam - wg. instrukcji obsługi serwisowej (pokazywał mi mechanik) wchodzi dokładnie 4,4 litra - wtedy jest do górnej kreski. Mi wlali 4l i było pomiędzy dwoma kreskami.

Jeszcze raz wielki dzięki wszystkim za odp.
 
leszeks
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-02, 14:29   

Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to wielkość (pojemność) filterka oleju - u mnie jest taki jakiś malutki, może u Ciebie jest większy?
 
krakry1 



Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 56
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1895
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-08-02, 14:39   

Ja też mam malutki - oczywiście filterek. :-P :mrgreen:
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne