Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2007-12-10, 10:03 Sprzedaż Logana 2007-porażka w Polsce?
W okresie od stycznia do października 2007 roku sprzedano w Polsce 1647 sztuk Dacii, z tego więcej o kilkanaście sztuk nadwozia MCV (co najmniej 835 sztuk, ale to moje szacunkowe obliczenia).
75% sprzedanych MCV to najdroższa kompletacja Laureate. Autorzy testu przeprowadzonego w VAN Ekstra (omówiony w dziale przegląd prasy) zauważają że Polacy zamiast widzieć w MCV prosty, i tani środek transportu traktują go bardziej jako duży, komfortowy samochód rodzinny. Coraz bardziej bogatsi, i zamożniejsi Polacy kupują samochody podkreślające ich pozycję, i statut majątkowy, stąd filozofia Dacii jako prostego, i taniego środka transportu przegrywa u nas z kretesem.
Potwierdzają to też badania rynkowe pokazujące, że najchętniej wybieranym przez Polaków w salonach samochodem jest duży, dobrze wyposażony (ABS, 4 poduszki powietrzne, centralny zamek, elektrycznie sterowane szyby etc.) samochód z silnikiem o mocy co najmniej 100 KM dostępny w przedziale cenowym od 65 do 75 tysięcy złotych.
Czyli na forum może dojść do walki klasowej pomiędzy właścicielami sedanów (na dorobku), i MCV (bogacze starający się oryginalnie wydać zdobyte pieniądze)?
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2126 Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-12-10, 10:12
To pewnie też. Ale sądzę, że taka jest polityka firmy, która traktuje logana jako gorszego krewniaka. Do tego dochodzi niedorzecznie długi okres oczekiwania na zamówiony samochód. Kiepska obsługa gwarancyjna, brak w salonach wielu dodatków i akcesoriów.
W Niemczech i Francji sprzedają logana w ilosciach kilkudziesięciu tysięcy sztuk rocznie. Czyba Niemcy i Francuzi nie są niej wybredni od Polaków?
No ale Polak zazwyczaj działa w myśl zasady "zastaw się a postaw się!"
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 90 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2007-12-10, 10:27
Cytat:
niedorzecznie długi okres oczekiwania
Bo w pierwszej kolejności Dacie jadą do krajów Europy Zachodniej (Francja, Hiszpania, Niemcy), gdzie ich sprzedaż stale rośnie. Podobno MCV powoli staje się przebojem rynkowym w tych krajach... Polska ze względu na niskie wyniki sprzedaży (Renault chciał w Polsce docelowo sprzedawać do 6000 sztuk Dacii rocznie) jest na szarym końcu listy zamówień. Błędne koło się zamyka...
75% sprzedanych MCV to najdroższa kompletacja Laureate
Mi się wydaje, że wina leży po stronie producenta. Różnica cenowa Ambience / Laureate jest stosunkowo mała. Laureate ma w wyposażeniu sporo więcej praktycznych schowków oraz regulację fotela kierowcy. Dokupując tylko część tych gadżetów do Ambience otrzymamy cenę Laureate. Poza tym silniki - inne niż 1.4 dostępne tylko w bogatszych wersjach, podobnie wersja 7os.
Ja brałem MCV bo jest funkcjonalny, i ekonomiczny. Potrzebowałem takiego do firmy. W Polsce jeszcze ludzie wolą brać samochody używane a "sprawdzone przez miliony".
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997 Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 370 Skąd: Celestynów/Warszawa
Wysłany: 2007-12-10, 13:47 Re: Sprzedaż Logana 2007-porażka w Polsce?
ian napisał/a:
(...)
Czyli na forum może dojść do walki klasowej pomiędzy właścicielami sedanów (na dorobku), i MCV (bogacze starający się oryginalnie wydać zdobyte pieniądze)?
O, żesz w morde jeża!
To na ten przykład ja, właściciel srebrnej MCV Laureate vs Piotr Maria z Rzeszowa, właściciel czerwonego sedana... I że niby co? Oryginalnie wydałem pieniądze???!
Jak to zawołała pewna młoda dama w słynnej powieści?
"Papa, papieńka, mienja zdies abiżajut"!, kiedy jej adorator zauważył był przy powitaniu "kakaja u was krasnaja roza..." (wolny cytat z kiepskiej pamięci w fonetycznej trakskrypcji)
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2007-12-10, 14:27
Gdy ja zastanawialem sie jaki samochod wybrac, kierowalem sie tylko i wylacznie chlodna kalkulacja zakupu i kosztami utrzymania. Z segmentu "malych sedanow" wybor okazal sie oczywisty. Przyzwyczajony do bagaznika ze Sieny, choc czesciowo pomniejszonego przez LPG hatchback'i z tego segmentu odrzucilem i teraz jestem szczesliwym posiadaczem Logana...
Na zachodzie logany sprzedaja sie dobrze bo tam juz dawno samochod przestal byc wyroznikiem spolecznym - kupuje sie to co jest potrzebne i o ile znam mentalnosc ludnosci na zachod od Odry, nie pozbywaja sie oni rzeczy, ktore sa dobre i ktore mozna jeszcze uzytkowac, stad po niedlugim poszukiwaniu czegos na rynku wtornym przkonalem sie, ze zakup nowego logana bedzie najlepszym wyborem.
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 283 Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2007-12-10, 16:29
kas602 napisał/a:
Na zachodzie logany sprzedaja sie dobrze bo tam juz dawno samochod przestal byc wyroznikiem spolecznym - kupuje sie to co jest potrzebne i o ile znam mentalnosc ludnosci na zachod od Odry
sorry ale musze sie wtracic...
to sa stereotypy... na Zachodzie sa ludzie, ktorzy sraja pieniedzmi i kupuja to co najdrozsze i najlepsze ale sa tez tacy jakich opisujesz... nie mozna twierdzic ze jest tak a nie tak... jest poprostu i tak i tak...
pozdrowienia z zachmurzonego i deszczowego zurichu.... brrrr..
Wysłany: 2007-12-10, 18:44 Re: Sprzedaż Logana 2007-porażka w Polsce?
kas602 napisał/a:
kupuje sie to co jest potrzebne i o ile znam mentalnosc ludnosci na zachod od Odry, nie pozbywaja sie oni rzeczy, ktore sa dobre i ktore mozna jeszcze uzytkowac,
A u nas w Bolanda bierze góre mentalność postkolonialna
ZeneC napisał/a:
O, żesz w morde jeża!
To na ten przykład ja, właściciel srebrnej MCV Laureate vs Piotr Maria z Rzeszowa, właściciel czerwonego sedana... I że niby co? Oryginalnie wydałem pieniądze???!
Jak to zawołała pewna młoda dama w słynnej powieści?
"Papa, papieńka, mienja zdies abiżajut"!, kiedy jej adorator zauważył był przy powitaniu "kakaja u was krasnaja roza..." (wolny cytat z kiepskiej pamięci w fonetycznej trakskrypcji)
Nu ja dumaju szto eto była roża niet roza
A jakby sobie Piotr Maria, nędza akademicka, nieudacznik jeden kupił zamiast buraczkowej Loganki kupił np. za te pieniądze używkę deluks to byłby w okolicy:
MCV nie kupilem, choć mi się podoba, bo:
1. woziłbym gł powietrze
2. zwyczajnie jej nie było;
Nie wiem kto wymyślił taaaki niedorzeczny podział! Jak dla mnie to zupełnie innny kosmos pojęciowy
Pozdrawiam
Piotr Maria S.
Nie wiem czy te liczby to porażka Renault - skoro czas oczekiwania jest tak niedorzecznie długi to wygląda na to, że jest to wyłącznie wina producenta.
A ja myślę (hehe, dobre), że na podstawie obserwacji sprzedaży teren Bolanda został hmm, potraktowany z lekceważeniem, noo dobra trzeba zaznaczać obecność na tym rynku, ale się nie narzucać, bo do miejsciwych to nie trafia. Nie ten "target", Lepiej skupić się na tym obszarze gdzie lepiej idzie....
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Wszystko to oznacza tylko, że w żadnej sposób się nie przygotowali - ale nie wiem czy to "sprawdzanie bojem" to też należy złożyć na karb "taniości" marki?
Kratylos: "a reno samo sobie gola strzelilo trzeba bylo logana sprzedawac w Polsce tak jak w Rosji pod logo reno"
Czytałem, że Renault sprzedaje tak Logana w Rosji głównie dlatego, że marka DACIA jest tam praktycznie nieznana. Podobna sprawa co z Nissanem Aprio w Meksyku. Renault tam niewiele ludziom mówi natomiast Nissan - owszem...
Myślę więc, zę jednak nie strzeliło sobie jednak gola i umocni tą markę jak Volkswagen Skodę. Tym bardziej, że to czy na masce znajduje się logo Renault czy DACIA to ma znaczenie chyba tylko w krajach typu Polska, gdzie ludzie leczą swoje kompleksy marką samochodu.
A poza tym jak dla mnie znaczek Dacii wygląda ładniej niż diament Renault...
Jaki też wolę "klubowy" znaczek Dacii od wstęgi kanciastej wstęgi Moebusa (niektózy mają jeszce inne skojarzenia )
A co do nazwy i "leczenia kompleksów" to jest cośna rzeczy. Poza tym w niektórych krajach DACIA ni mówi nic podobnie jak RENAULT stąd:
Nissan Aprio = Dacia Logan
Nissan Platina = Renault Thalia
etc....
Vauxhall Astra, Holden Astra,..... bo Opel tam nic nie mówi. Etc bomba.
Co ciekawe w Rossiji mamy Renault Logan a na bratniej Ukrainie już Dacię L.
Wysłany: 2007-12-11, 19:40 O, ave buma morituri te salutant !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A czemu tu się dziwić, skoro graty znów najechały Bolanda, średni wiek 12 lat....
(...)Dwie trzecie aut sprowadzonych w tym roku do Polski wyprodukowano przed 2000 r. Średnia deklarowana wartość takiego auta to zaledwie 1790 zł - oszacował Samar (może to wynikać zarówno z zaniżania wartości samochodów, jak i z tego, że wiele aut jest po wypadku). (...) "(...)Jednak Rumuni, którzy weszli do Unii w styczniu tego roku, przed wejściem do Wspólnoty wprowadzili wysokie podatki od importu starych aut, tłumacząc to fatalnymi doświadczeniami Polski. Komisja Europejska uważa, iż rumuńskie przepisy są sprzeczne z prawem UE, ale Bukareszt ich broni i godzi się najwyżej na kosmetyczne zmiany(...)
Bierzmy zatem przykład z Rumunów, którzy nie chcą robić u siebie wysypiska a i mają Dacię
Wysłany: 2007-12-13, 11:08
Dacia Logan sedan z silnikami benzynowymi 75 KM, i 87/90 KM to cena maksymalnie 35.000 złotych. MCV Laureate to koszt minimum 40-41 tysięcy złotych. Jest różnica? Jest.
MCV rodzinne kombi, czy samochód ciężko pracujący w służbie drobnych przedsiębiorców? Pomysł na ankietę...
Ile osób używa pojemnego MCV w firmach budowlanych, cateringowych, reklamowych, do przewożenia towarów pomiędzy hurtowniami, i sklepami? Wrzuca do środka monitory, panele podłogowe, pojemniki z farbą, skrzynki z sadzonkami, worki cementu, czy z karmą dla psów, zwoje kabli?
Wysłany: 2007-12-17, 12:34
DACIA na rynku europejskim w 2007 roku odnotowała spośród producentów samochodów jeden z największych wzrostów sprzedaży (o + 19,3%) w stosunku do roku poprzedniego.
DACIA na rynku europejskim w 2007 roku odnotowała spośród producentów samochodów jeden z największych wzrostów sprzedaży (o + 19,3%) w stosunku do roku poprzedniego.
dacia nie strzeliła sobie gola i sprzedaż jest całkiem przemyślana przez koncern Renault
sprawa jest dość prosta - Renault France uznaje rynek polski za nadal wschodzący dlatego woli ograniczać sprzedaż Dacii ponieważ mogłaby w znaczący sposób zachwiać sprzedażą modeli Renault - kto kupowałby Kangoo jeżeli w taniej dostałby siedmio miejscowego Logana?
rynki niemieckie i francuskie są dojrzałe i tam zakup Logana jest podyktowany innymi uwarunkowaniami niż w PL dlatego nie ma obawy, że modele Renault stracą na sprzedaży
prawdziwa ekspansja nastąpi w momencie całkowitego rozdzielenia celów sprzedaży na rynkach europy środkowo-wschodniej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum