Pytanie trochę koło tematu. Mam samochód, dustera od 70 dni zgodnie zapisem w instrukcji daci o multimediach doczytałem, że do 90 dni od zakupu mogę auktualinić bezpłatnie mapy.
Wczoraj w oparciu o stronę naviextras i instrukcję, chciałem to zrobić. Niestety wg programu toolbox cośtam pobrałem i uaktualniłem soft z 9.1.1 na 9.1.3. Pozostałe odsyłały mnie na zakup map. Z czym i w czym jest problem? Teraz wciąż mam mapy z q2 2016.
Pytanie trochę koło tematu. Mam samochód, dustera od 70 dni zgodnie zapisem w instrukcji daci o multimediach doczytałem, że do 90 dni od zakupu mogę auktualinić bezpłatnie mapy.
Wczoraj w oparciu o stronę naviextras i instrukcję, chciałem to zrobić. Niestety wg programu toolbox cośtam pobrałem i uaktualniłem soft z 9.1.1 na 9.1.3. Pozostałe odsyłały mnie na zakup map. Z czym i w czym jest problem? Teraz wciąż mam mapy z q2 2016.
to teraz czystego zformatowanego w fat32 pendriva wsadzasz ponownie do MNEvo i robisz ponownie odcisk zawartości swojego radyjka - tak jak za pierwszym razem. Przychodzisz do domu uruchamiasz aplikację w kompie wsadzasz pena do gniazda i program powinien poinformować Ciebie że masz nowe aktualizacje - ściągasz je idziesz do autka włączasz silnik uruchamiasz radio wsadzasz pena i robisz aktualizację map. Powinieneś mieć wtedy mapy 2017Q4 o ile dobrze pamiętam.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Dzięki za pomoc. Obejrzałem jeszcze raz ekran z komendą aktualizuj mapy po wsadzeniu pena w usb i miałem wybór dwóch akutalizacji, obie z chorągiewkami MS. Pierwszy raz wybrałem zwykłą "aktualizację", a trzeba było mi wybrać tę drugą. Udało mi sie wczoraj wieczorem pobrać q42017.
Wprawdzie przyznam, że napisanie instrukcji do czegokolwiek jest sztuką i powinien być za to corocznie przyznawany Nobel.
Niestety instrukcje dacii, obie, są do kitu, ponieważ prócz tych 90 dni nie wskazało jak to zrobić.
Rozumiem, że naviextras jest firmą zewnętrzną, ale kooperacja do czegoś powinna zobowiązywać.
A może jestem starej daty i moje wyobrażenia o usługach są już nimi tylko?
Ostatnio zmieniony przez Rumuntt 2018-08-24, 21:13, w całości zmieniany 1 raz
to teraz czystego zformatowanego w fat32 pendriva wsadzasz ponownie do MNEvo i robisz ponownie odcisk zawartości swojego radyjka - tak jak za pierwszym razem. Przychodzisz do domu uruchamiasz aplikację w kompie wsadzasz pena do gniazda i program powinien poinformować Ciebie że masz nowe aktualizacje - ściągasz je idziesz do autka włączasz silnik uruchamiasz radio wsadzasz pena i robisz aktualizację map. Powinieneś mieć wtedy mapy 2017Q4 o ile dobrze pamiętam.
Dzięki za ten wpis - też myślałam, że aktualizacja wgrywa wszystko za jednym razem.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-08-27, 08:26
d3mol3k napisał/a:
No widzisz. A mój komp po przyjściu od auta w ogóle nie wykrywa pena. ToolBox dalej krzyczy, żebym umieścił Flash USB w gnieździe. Tłumaczę mu, że go tam umieściłem, nawet mu palcem pokazuje, a on nic.
Może mam jakiegoś dziwnego pena?
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Wysłany: 2018-08-27, 09:06
Pytanie, wie ktoś jak wrócić do 8.0.5?
Mam problem z uruchomieniem kamery cofania, chiński CLIP się poddał (nie wykryto Radia), i jedyna póki co opcja to zejść na 8.0.5 .
[
No widzisz. A mój komp po przyjściu od auta w ogóle nie wykrywa pena. ToolBox dalej krzyczy, żebym umieścił Flash USB w gnieździe. Tłumaczę mu, że go tam umieściłem, nawet mu palcem pokazuje, a on nic.
Może mam jakiegoś dziwnego pena?
Rozumiem że zrobiłeś tak jak w instrukci z penem w radio czysty do gniazda kliknąłeś aktualizuj (chyba bo nie pamiętam) on powiedział że zbiera informacje osprzęcie przyszedłeś do domu uruchomiłeś tolboxa (ściągniętego z dacia.naviextras NIE WERSJE LITE . Po uruchomieniu nie logujesz się w niej tylko wkładasz dopiero pondriva on go odczytuje i informuje że jest aktualizacja.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-08-27, 10:33
Ściągnąłem ToolBoxa z dacia.naviextras. Ale głowy nie dam sobie uciąć, że to nie jest wersja LITE. Nigdzie to nie jest napisane. Pendrive sformatowany na FAT32 i czysty.
A teraz ciekawostka. Nigdzie się nie muszę logować. Jak chciałem ściągnąć ten program to miałem do wyboru pola "Zaloguj", "Zarejestruj" i "Sprawdź bez logowania" (czy jakoś tak). Kliknąłem żeby się zarejestrować i od razu program przeszedł do wyboru urządzenia i ściągania pliku instalacyjnego. Nigdzie się nie musiałem rejestrować, co mnie nieco zdziwiło.
A jak już program miałem na dysku to robiłem różnie. Najpierw pen, potem program. Albo najpierw program, potem pen. I nic.
Resztę procedury zrobiłem dokładnie jak opisałeś. I wszystko szło ok. Zatrzymałem się dopiero na włożeniu pena i braku jego widoczności przez program.
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1144 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-27, 15:34
Jeżeli PEn był włożony do MN to zapisał aktualne dane urządzenia i map które były na MN. Potem program łącząc się z serwerem rozpoznaje automatycznie z kim ma do czynienia. Można się zarejestrować na własne życzenie i wpisać NICK, hasło , skąd , jakie wyposażenie samochodu, kto mi serwisuje , jak kto chce. Tak u mnie było .
Wysłany: 2018-08-27, 21:26
Dymek napisał/a:
Belphegor napisał/a:
A to u mnie nie chce pójść.
Ale rozumiem, że zawartość pena jest widziana przez sam komputer (Windows) a tylko program Toolbox go ignoruje?
Dokładnie tak.
d3mol3k - mam kompletnie co innego. Ekran z opisem po angielsku co robić po kolei, żeby zaktualizować, a obok znaczek Dacii. I tyle.
Czyli chyba jasna sprawa co jest źle.
Marsz na: https://dacia.naviextras.com/shop/portal i proszę pobrać wersję normalną dla normalnych ludzi z tego adresu na dole po prawej jest POBIERZ PROGRAM NAVIEXTRAS TOOLBOX który odsyła na stronę:
Wysłany: 2018-08-29, 21:13
No i udało się. Udało się zainstalować 9.1.3, ale hmm... myślałem, że ta aktualizacja obejmuje info o zużytym paliwie. A tu nic. Wcześniej było tylko info, że zużyte paliwo wynosi 0, a teraz w ogóle nie ma tego info. Zniknęło.
No i zobaczymy, czy tym razem MNE przestanie się resetować średnio raz na tydzień.
to teraz zrób drugi raz to samo z czystym (z formatowanym) penem - odcisk sprzętu jeszcze raz do kompa i pobierz aktualizacje map na 2017Q4 (o ile takich nie masz w radyjku) bo chyba pierwsza aktualizacja - aktualizuje oprogramowanie radia, a dopiero po niej aktualizują się mapy za drugim razem.
No zginęła ta "funkcjonalność" całkowicie ale też miała ta aktualizacja usunąć problem z resetowaniem się radyjka. Moje się nie resetowało na 9.1.1
Wysłany: 2018-08-30, 11:56
Aktualizowałem mapy zaraz po zakupie, więc o ile mi wiadomo mam te, które podałeś. Co do resetowania, to jeśli do połowy września nie będzie takiej akcji, to znaczy że soft naprawił tamten błąd.
Model: Megane II ph II
Silnik: dCi
Rocznik: 2008
Wysłany: 2018-08-30, 18:31
Czy znane są kody do aktywacji kamery cofania w 9.1.3
Mam aktualnie wersję 6.0.4 gdzie kamera działa - każde wgranie wyższej wersji powoduje jej zablokowanie - pomimo tego że jest w pozycji "włączona" w ustawieniach.
Clip nie wchodzi w grę - mam auto w którym fabrycznie nie występowało ani MN ani kamera.
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-08-30, 19:40
Jeżeli Ci chodzi o kody do micoma to są znane i już były na forum podawane. Posiadam kamerkę fabrycznie montowaną i miałem soft 8.05, który już dwukrotnie uaktualniałem. Kamerka jak działał tak działa. Nic nie musiałem ponownie włączać. Posiadam MNE.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3788 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-31, 09:11
gggg napisał/a:
Posiadam kamerkę fabrycznie montowaną i miałem soft 8.05, który już dwukrotnie uaktualniałem. Kamerka jak działał tak działa. Nic nie musiałem ponownie włączać.
Przecież jeśli ktoś kupił samochód z fabryczną kamerą i wersją 8.0.5, to nie wyobrażam sobie żeby po ogólnodostępnych aktualizacjach do 9.1.1 czy 9.1.3 kamera przestawała działać. To by była porażka jakaś...
Również aktualizowałem z 8.0.5 do 9.1.3 i wszystko działa bez problemów.
Adamerio napisał/a:
Czy znane są kody do aktywacji kamery cofania w 9.1.3
Nawet na YT znajdziesz kody... U mnie na wersji 9.1.3 działa kombinacja 2383-3748 (oczywiście z pendrivem).
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-08-31, 10:03, w całości zmieniany 1 raz
Mam pytanie - może to nieistotne ale... Kończy mi się za kilka dni 3-miesięczny okres bezpłatnej aktualizacji map i postanowiłam powtórnie uruchomić aplikacje Dacia Media Nav Toolbox, zrobić odcisk MNe na sformatowanym uprzednio penie i sprawdzić, a może coś nowego jest na stronach Naviextras.com do pobrania. Tak jak poprzednio wszystko przebiegało bez zakłóceń, aż do momentu kiedy „dla potomności” chciałam zapisać kolejny odcisk w moim archiwum odcisków (archiwizuję wszystkie dane przenoszone z i do MNe) i tu niespodzianka antywirus zaprotestował i nie pozwolił zapisać wszystkich plików. Tu pytanie czy u innych użytkowników też pojawił się taki problem - oczywiście tylko u tych co archiwizują odciski. Może to nic groźnego tylko zwykły plik wykonywalny, ale trochę mnie to zaintrygowało. Dla mnie to coś niepokojącego, ale może dlatego, że się na tym nie znam :(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum