Witam, to mój pierwszy post ale proszę o szybką odpowiedź.
Obecnie mam Peugeota 307 kombi którym jeżdżę na taksówce, rozważam zakup Logana... ale jest problem, gdyż znalazłem Logana w wersji sedan 200km od mojego miejsca zamieszkania i nie mam możliwości przymierzenia się do niego. Konkretnie interesuje mnie ilość miejsca dla pasażerów z tyłu. We Wrocławiu w żadnym salonie nie mają Logana w wersji sedan, oglądałem tylko Sandero. I teraz moje pytanie, czy w Loganie z tyłu jest tyle samo miejsca co w Sandero?
Jakiś czas temu siedziałem w loganie MCV i miejsca z tyłu było wystarczająco (podobnie jak w moim Peugeocie 307 kombi), natomiast poźniej jak już prawie zaklepałem Logana sedan w (oddalonym o 200 km ode mnie mieście) usiadłem w Sandero stepway i z tyłu czułem pewien dyskomfort jeśli chodzi o ilość miejsca na nogi.
A jak jest z zabezpieczeniem antykorozyjnym w obecnie produkowanym loganie? wychodzą jakieś pryszcze, ogniska korozji? chciałbym żeby auto mi służyło 7-8 lat.
jak jest z zabezpieczeniem antykorozyjnym w obecnie produkowanym loganie?
Technicznie - jak było.
Jakość wydaje się nieco lepsza, bo chyba poprawili kontrolę jakości - nie słychać o takich drastycznych przypadkach jak w I generacji. (Pojedynczych i nie gorszych niż np u głośnych medialnie przypadków Mercedesa czy BMW, ale podkręcających psychozę "Dacia = rdza!").
Tutaj masz gościa rzetelnie opowiadającego o konkretnych samochodach. => https://www.youtube.com/watch?v=jrsmfSl9BWg
Skoro on się mieści sam za sobą (ok. 2m wzrostu), to można uznać, że jest tam sporo miejsca. Do Fabii z tyłu w ogóle nie dał rady się upchnąć.
arczi_88 napisał/a:
2 minuty w guglu są niemal identyczne.
Uwierz mi, że prawie robi wielką różnicę, jeżeli chodzi o przestronność wynikającą z różnego rozstawu osi.
Jakość wydaje się nieco lepsza, bo chyba poprawili kontrolę jakości - nie słychać o takich drastycznych przypadkach jak w I generacji. (Pojedynczych i nie gorszych niż np u głośnych medialnie przypadków Mercedesa czy BMW, ale podkręcających psychozę "Dacia = rdza!").
W moim przypadku Logan I to było tragedia :), za to sandero z 2010 już jest OK, zero ognisk rdzy.
Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015 Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sie 2016 Posty: 509 Skąd: Toruń
Wysłany: 2016-12-08, 10:13
fabi83 napisał/a:
A jak jest z zabezpieczeniem antykorozyjnym w obecnie produkowanym loganie? wychodzą jakieś pryszcze, ogniska korozji? chciałbym żeby auto mi służyło 7-8 lat.
Technologia zabezpieczenia jest taka sama jak w Lanosach czyli 10 lat powinno wytrzymać co widać na ulicach tylko, że lakier cieńszy.
fabi83 napisał/a:
A jaka jest regulacja luzu zaworów w silniku 1.2 czy hydrauliczna?
Opcja na śrubki jest lepsza niż hydrauliczna, bo z dużym przebiegiem nie padną hydrokasatory i nie zacznie klepać tylko trzeba regularnie kontrolować (na LPG co 10.000km).
Ostatnio zmieniony przez luckyboy 2016-12-08, 10:16, w całości zmieniany 1 raz
Przy tych wartościach różnica jest jednak odczuwalna. Na taxi Logan jest też lepszy bo ma nie tylko więcej miejsca dla pasażera z tyłu, ale ma też kufer w którym zmieścisz więcej bagażu typowego jak walizki.
Logan jest dłuższy od Sandero o 30 cm więc Logan to taka klasa B+. Jeszcze kilka lat temu (Astra G, Lanos, była by to klasa C ;)
Dacia ma odwrotnie podzieloną kanapę. 2/3 jest za kierowcą a 1/3 za pasażerem. Przy Sandero to mniejszy problem, ale przy sedanie w którym dziura z bagażnika jest mniejsza, może stanowić wyzwanie logistyczne jak chcesz przewieźć np. meble.
Taka najbardziej uniwersalna to jest MCV (jak sama nazwa wskazuje), ale nie każ∂emu się podoba kombi.
Na taxi Logan jest też lepszy bo ma nie tylko więcej miejsca dla pasażera z tyłu, ale ma też kufer w którym zmieścisz więcej bagażu typowego jak walizki.
Ale on nie chciał sandero na taxi, tylko bał się, że w loganie jest za mało miejsca po tym co zobaczył w sandero.
Cytat:
Taka najbardziej uniwersalna to jest MCV (jak sama nazwa wskazuje), ale nie każ∂emu się podoba kombi.
Moim zdaniem na taksówkę bardzo dobrym samochodem jest lodgy - jeszcze więcej miejsca dla pasażerów, bagażnik znacząco większy i wygodniejszy w obsłudze.
Ostatnio zmieniony przez gfedorynski 2016-12-09, 10:26, w całości zmieniany 1 raz
Jak uważacie jest sens kupować teraz Logana laureate przed lifta za 36900zł? Salon nie chce dać żadnego rabatu ze względu na koniec roku, ani ze względu na stary model. Może warto chwilę zaczekać i kupić zdecydowanie ładniejszy model po lifcie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum