Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2011-12-27, 14:47 Termin odbioru na umowie a rzeczywistość
Słuchajcie, jak się miała u Was sprawa z terminem odbioru na umowie w odniesieniu do rzeczywistości? O ile wcześniej / później? Pytam, bo sporą część finansuję z własnej kieszeni i chciałbym dobrze wszystko zaplanować. Termin mam na początek lutego, a to dla mnie spora różnica (w zasobności portfela) w porównaniu np. z końcem stycznia. Zatem istotne jest, czy pojazdu mogę spodziewać się wcześniej/mniej więcej w terminie/później. Stąd pytanie. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-12-30, 11:00, w całości zmieniany 1 raz
oczekujesz chyba rzeczy niemożliwych... każdy przypadek jest indywidualny... ja, jak zamawiałem (sierpień 2010) miałem podany termin odbiór na koniec roku, po miesiącu było info, że może się przyspieszyć na początek grudnia a w rzeczywistości odbiór był w dn. 23 grudnia...
Ja zamiawialem samochod 11 lipca 2011. W umowie nie mialem okreslonej daty dostarczenia samochodu. Pan z salonu mowil ze mozemy sie spodziewac w 45 tygodniu a w rzeczywistosci samochod pierwszy raz na oczy widzialem 42 tygodniu,a 43 wyjechalem z salonu :)
Ja miałem miesiąc wcześniej a odebrałem dwa tygodnie wcześniej jak zorganizowałem kasę. Przypuszczam że jak już samochód będzie wcześniej to zrobisz wszystko by go jak najszybciej odebrać :) A jak później to będziesz za nim wydzwaniał często
Więc i tak źle i tak niedobrze ale czekać warto
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-12-27, 16:25
project2010 napisał/a:
Oczekuję odpowiedzi na pytanie, na podstawie których będę w stanie wyciągnąć wnioski, z mniej lub bardziej sensownym przybliżeniem.
rozumiemy Twoje wątpliwości, ale ostateczna odpowiedz zależy od wielu czynników - wśród nich są również takie, których nikt nie jest w stanie przewidzieć - jeśli np. ktoś zrezygnuje z zamówionego dusterka w idealnie tej samej wersji jak Twoja, dealer być może zaproponuje Ci kupno wcześniej niż umówiony termin...
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2011-12-27, 16:46
Miałem ustalony termin odbioru na 30 czerwiec. Gdzieś tak ok 20 maja zaczął się ruch, że jedzie i będzie wcześniej. Mogłem odebrać na Dzień Dziecka - w końcu w każdym facecie tkwi mały chłopiec
Odebrałem w połowie czerwca (bezduszność finansjery zabija fantazję ukrytego w nas dziecka).
Wnioski wyciągaj sam
Ja miałem raczej opóźnienie. Zamawiałem 17 stycznia 2011. W umowie termin odbiory 25 maja 2011. Niestety auto dostałem dopiero 10 czerwca 2011. Sprzedawca powiadomił mnie, że będzie opóźnienie. Potem sprawdziłem datę produkcji, auto zostało wyprodukowane 18 maja 2011.
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 811 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2011-12-27, 18:33
Witaj
Zamawiałem w połowie sierpnia - termin na zamówieniu 30.12.2011.
W realu odebrałem 23.11.
Proponuję abyś zatelefonował do dilera tam z dokładnością do tygodnia uda Ci się ustalić termin dostarczenia wózka do salonu. Przeciętnie jest to ok. 4 tygodni od opuszczenia samochodu z fabryki. W moim przypadku pracownik salonu telefonicznie informował, własnie o tym, że samochód został wyprodukowany, opuścił fabrykę, jest w transporcie itp.
Musisz też wziąć pod uwagę, że były Święta i Nowy Rok :)
Oczekuję odpowiedzi na pytanie, na podstawie których będę w stanie wyciągnąć wnioski, z mniej lub bardziej sensownym przybliżeniem.
jeżeli chodzi o mnie to z całą życzliwością udzieliłem Ci odpowiedzi zgodnej z moim przekonaniem, powtórzę: oczekujesz rzeczy niemożliwych by ktoś z forum był w stanie udzielić w miarę precyzyjnej odpowiedzi,
zadałeś pytanie:
Cytat:
Zatem istotne jest, czy pojazdu mogę spodziewać się wcześniej/mniej więcej w terminie/później.
i wielu Klubowiczów - łącznie ze mną przedstawiło Ci swój przypadek ale nie jest to w żadnej mierze podstawa do wyciągania precyzyjnych wniosków, jest dokładnie tak jak napisałem i tak jak napisał kol. benny86
Cytat:
ostateczna odpowiedz zależy od wielu czynników - wśród nich są również takie, których nikt nie jest w stanie przewidzieć
a co z tą wiedzą zrobisz to już Twoja sprawa a czynienie zarzutów, że otrzymałeś odpowiedź o treści czy w formie innej niż oczekiwałeś jest niezrozumiałe...
Jeśli będzie przed czasem, to i tak nie musisz go odbierać, jeśli Ci to nie odpowiada.
Jeśli będzie po czasie, domagaj się auta zastępczego na koszt dealera, albo rabatu. Słyszałem o przypadkach, gdy klienci dostawali.
_________________ Logan, XII 2006, 1.6 8V LPG (STAG-4) - 184.600, w moich rękach od 132.600
Ostatnio zmieniony przez Azrael 2011-12-27, 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2011-12-27, 22:36
TD Pedro, moje pytanie brzmiało nie "Kiedy dostanę mój samochód", tylko "Jak to było u Was". Nie oczekiwałem precyzyjnej odpowiedzi, co wydawało mi się dość czytelne w moim pierwszym mailu. Nie mam też żadnych pretensji do nikogo o nic.
Za dotychczasowe odpowiedzi na pytanie "Jak to było u Was" wszystkim, którzy pofatygowali się, aby mi odpowiedzieć - bardzo dziękuję. Proszę tez o więcej, gdyby ktoś jeszcze był tak miły i zechciał podzielić się ze mną swoimi w tej materii doświadczeniami.
Zatem istotne jest, czy pojazdu mogę spodziewać się wcześniej/mniej więcej w terminie/później
tak użyte sformułowanie daje różne możliwości interpretacji intencji pytającego... odpowiedziałem zgodnie z własną... i tylko tyle...
cierpliwości w oczekiwaniu..
Wysłany: 2011-12-27, 23:36
Większość nieporozumień na wszelkich forach wynika z faktu pozbawienia uczestników możliwości używania pozawerbalnych środków komunikacji. Wg niektórych badaczy (Mehrabian), stanowią one aż 90% całej zawartości naszego komunikatu!* W moim oryginalnym poście główny akcent powinien padać na zdanie, a raczej jego część "Jak to było u Was?"
Dziękuję TD Pedro za Twoje doświadczenia, wciąż proszę o jeszcze. :)
* - nie wszyscy się z tym zgadzają, ale dobrze mieć to na uwadze uczestnicząc w takiej formie komunikacji, która uniemożliwia (albo bardzo utrudnia, emotikony to nie to samo, co akcent zdaniowy czy intonacja, a do tego dochodzi jeszcze czasami błędna interpunkcja) użycie całego arsenału środków jej służących. Zdanie "Nie rozumiem cię" średnio zdolny aktor wymówi na 100 sposobów, od kpiącej irytacji do czułości i pełnego zrozumienia... Natomiast sama grafika otwiera wyobraźni pole do spekulacji o - często nieprawdziwych - intencjach nadawcy komunikatu.
Ja czekałam ok. 3 m-cy, odbiór jakoś w tygodniu zaplanowanym, bez poślizgów (no może 2-3 dni), nie pamiętam już dokładnie
project2010 napisał/a:
Większość nieporozumień na wszelkich forach wynika z faktu pozbawienia uczestników możliwości używania pozawerbalnych środków komunikacji.
Nie tyle pozbawiono, co nie ma takiej możliwości, pozostaje kuśtykać przy pomocy emotikonów No i bardzo często bywa, że rozmówcy się nie "doporozumiewają". Mnie samej często zdarza się czytać kilkukrotnie jakąś wypowiedź, bo nie jest jednoznaczna i próbuję odgadnąć, jakie były intencje autora
Mam pytanie do forumowiczy, którzy odbierali samochód w salonie - w którym dokładnie momencie jest wymagana wpłata np. całej gotówki za samochód?
Ciągnąc temat - zamówienie w marcu - auto miało być na połowę grudnia. Przyszło w lipcu, ponieważ finansowo nie byłem gotowy, zamówiono następny model a ten lipcowy poszedł na sprzedaż. Korekcja zamówienia o ASP spowodowała opóźnienie o 2 tyg.
Auto wyprodukowano 13 grudnia 2011 r, ma dotrzeć 2 stycznia 2012 r, uzbrojenie zajmie czas do 10-12 stycznia 2012 r.
Witam
Zam. w listopadzie 2011 do odbiuru przelom grudzien/styczen , ale po dokonaniu wplaty zaliczi info z salonu ze odbior bedzie druga polowa stycznia 2012.
A dzis telefon okolo 15 ze duster stoi juz na salonie i jak dojda papiery mozna odbierac :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum