Też się zastanawiam nad takim czujnikiem. Z tego co wiem to ceny zestawu zaczynają się od ok. 150 zł. Tylko, że jest to ingerencja w instalację el., a więc mogą być problemy z gwarancją.
Jeśli chodzi o mnie to biorę pod uwagę czujnik z czterema sensorami i sygnalizacją dźwiękową - bo, jak mi się wydaje jest stosunkowo prosy w instalacji i w zasadzie nie wymaga dużych przeróbek w aucie - tylko otwory w zderzaku [żonka ma w Fabii czujnik właśnie z czterema sensorami i sygnalizacją dźwiękową /seryjny/ - w zupełności wystarcza].
Też się zastanawiam nad takim czujnikiem. Z tego co wiem to ceny zestawu zaczynają się od ok. 150 zł. Tylko, że jest to ingerencja w instalację el., a więc mogą być problemy z gwarancją.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dCi 85 KM
Wysłany: 2007-12-28, 08:28
Andrzej, serdeczne dzięki za info.
Zastanawiam się nad tą ingerencją w instalację elektryczną - to jest kwestia podłaczenia się tylko do światła stopu - więc czy w takim przypadku mogą być problemy z gwarancją? Zastanawiam się także ile mogą kosztować czujniki wraz z montażem i to w Warszawie? Dzwoniłem do serwisu Dacii i podali mi 450 zł za czujnik oraz 400 zł za montaż. Trochę dużo. Jak byście coś na ten temat wiedzieli to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi dla Waszych MCV-ek.
_________________ Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi dla Waszych MCV-ek!
Blake Dacia Logan MCV 1.5 dCi 85 KM v. 5 osob. Laurete, Szary Comete.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Co do montażu, to jest on, owszem, dosyć pracochłonny zwłaszcza jeśli chce sie to zrobić bez wiercenia karoserii. Pracochłonny w sensie dużej ilości śrubek do odkręcenia, przeciągania kabelków itp., natomiast nie wymaga ani specjalistycznych narzedzi, ani fachowej wiedzy.
Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997 Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 370 Skąd: Celestynów/Warszawa
Wysłany: 2007-12-29, 09:14
Zapytałem kiedyś u Kiljańczyka w Al. Jerozolimskich o koszt prostej operacji elektrycznej polegającej na zmianie położenia uchwytu do telefonu wraz z kablem do ładowania. Podano mi w tym serwisie cenę 170,00 zł za godzinę, a gdyby operacja trwała troche dłużej - to płacę za 2 godziny, czyli 340, 00.
Czołem
Czy ktoś z kolegów zakładał już sobie czujniki parkowania do sedana? Czy to trudna sztuka, a kupne czujniki są coś warte? Przed urodzeniem większości forumowiczów miałem automobil marki FSO Syrena 104. W nim, jak sobie podłożyłem pod tyłek poduszkę (jestem nieduży), to widziałem przez okna wszystkie krawędzie auta i parkowanie było łatwe, podobnie jak z Trapolo. Z Loganem jest gorzej - bryka duża - zadek wydatny - krawędzi przednich błotników też nie widać, a lakieru metalic szkoda. A może warto sobie założyć na tylną tablicę malutką kamerkę połączoną bezprzewodowo (aby nie pieprzyć się z drutami) z wyświetlaczem zasilanym z gniazda zapalniczki. Są takie ustrojstwa na allegro po około 400 zł. Wyświetlacz jest łatwo zdejmowalny i chowalny przed złodziejami.
Poradźcie Bracia Loganiarze!
_________________ Pozdro dla Wszystkich!
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-01-14, 00:33, w całości zmieniany 1 raz
Zakładałem (poza ASO oczywiście) - wybrałem wersję z samym biperem (jakiś czujnik z Allegro za około 150 zł) - bo cofając patrzę przez szybe lub lusterka, a nie na nieprecyzyjny wyświetlacz. Dla większego komfortu instalacji należy zdjąc tylny zderzak (siedzi na kilku śrubach widocznych od spodu i prowadnicach z boku - zderzak zdejmujemy po odpięciu lampki oswietlenia tablicy). Mierzysz odległosci pomięszy sonarami, zanzaczasz i wiercisz wiertłem koronowym załączonym do zestawu. Kable od sonarów spinasz razem i przepuszczasz do środka bagaznika np otworem od oświetlenia tablicy rej. Z centralką podpinasz się pod prawą tylna lampę - (zasilanie na świtało cofania, drugi gdzieś na masę) a biper montujesz w bagazniku lub wewnątrz (są przelotki konstrukcyjne do tego).Szacunkwy czas instalacji 1-2 godz.
Całość chodzi super - tylko należy uważać w czasie mrozów i śnieżyc - czyszcząc często sonary, aby nie wariowały.
Czas instalacji podany przez kol GeRRaD-a pomnożyłbym przynajmniej przez 2.
Sam montowałem sobie czujnik parkowania (do MCV) i były to 2 wieczory i 1 poranek, przy czym większość czasu zajęło szukanie śrubek, które należy jeszcze odkręcić, wynajdowanie przejść dla kabelków (nic oprócz zderzaka nie wierciłem), przepychanie kabelków, mierzenie itp. Wtedy jeszcze nie było w Internecie instrukcji jak to zrobić (była jedna, ale koleś wiercił otwory w karoserii). Porobiłem zdjęcia podczas montażu, ale jakoś zabrakło mi motywacji żeby wrzucić na forum
Podstawowy wniosek: potrzebne są 2 osoby - na upartego można zrobić wszystko samemu, ale trwa to znaaaacznie dłużej.
Podstawa działania czujnika to piszczenie. Ewentualny wyświetlacz nie jest konieczny.
Jeśli już jest, to bardzo polecam rozwiązanie jakie zastosowałem u siebie - montaż wyświetlacza z tyłu, tak aby był widoczny w lusterku.
Mój czujnik zaczyna działać w odległości 1,5 m, natomiast najmniejsza odległość dla niego to 30 cm. Jestem z niego bardzo zadowolony.
Rozwiązania z kamerką nie znam, więc nie będę się odnosił.
Dzięki, Yoda za rady i serwis zdjęciowy.
Jeszcze się nie zdecydowałem, montować samemu, czy zlecić założenie czujników Amervox( z wyższej półki) w autoryzowanym warsztacie Kamiński (ul. Wołodyjowskiego, tel. 601 203 560 w Warszawie) . To jest kosztowne: czujniki Amervox są tylko w wybranych warsztatach, kosztują ok. 480 zł, robocizna 300 zł.
kuba18
Nie wiem, od jakiej półki zacząć wybór czujników. W firmie instalacyjnej na Niedźwiedziej w Warszawie instalują Phantomy (bodajże kosztują 150 PLN) i biorą za wszystko 450 PLN. Nie wiem, jak działają, firma daje jakąś gwarancję. Ciekaw jestem jakiej marki są czujniki GeRRaDa i Yody, bo można by rzeczywiście nieco przyoszczędzic na tańszym sprzęcie. Jakie macie zdanie, Koledzy
kuba18
Nie pamiętam już nazwy czujników - jakieś made in taiwan - kupiłem na Allegro - była, gwarancja 12 miesięcy i odpukać po ponad 8 miesiącach uzytkowania nic się nie dzieje - zniosły bez uszczerbku nawet bliski kontakt z UNO - które po wszystkim ledwo odjechało o własnych siłach Myślę że nawet jak padną po 2 latach to i tak z kosztami jestem na plus w stosunku do fabrycznych - wymienię wtedy na nowe (myslę że większość czujek ma zbliżoną średnicę wieć nie dziury w zderzaku zostaną - najwyżej kupię z większymi czujkami i reozwiercę ).
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 129 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-09, 00:26
Ja swój kupiłem też na Allegro od AUTODODATKI_PL za niecałe 100 PLN, model taki jak ten, sensory czarne:
http://www.autododatki.pl...RONIC-F208.html
Montując wyświetlacz z tyłu należy tylko podłączyć czujniki odwrotnie (zamieniona strona lewa z prawą).
Kupiłe czujnik parkowania z exusa coś takiego:
http://www.nokaut.pl/ofer...xus-led-q4.html
i choć wyświetlacz nie jest dokładny to pozwala szybko określić z której strony jest przeszkoda. Za całość dałem 180PLN i działa bezawaryjnie trzeci rok.
UWAGA: warto "potrenować" rozmieszczenie czujników zanim powiertamy zderzak aby uniknąć "martwych" stref.
Ja zamontowałem na nielakierowanej części zderzaka - w zestawie była otwornica do wykonania otworów.
Nie jest to takie straszne - ja na twoim miejscu zrezygnowałbym z wyświetlacza bo to raczej zbedny bajer - biper + lusterka wystarczą
A ja polecam wyświetlacz, gdy masz kontrole nad tym, czy przeszkodę masz po lewej czy prawej stronie, a dodatkowo masz kolorowe diody dla lewej i prawej strony, które pokazują ci zbliżanie się do przeszkody oraz cyfrowy wskaźnik odległości z dokładnością do 0,1 m. Dodatkowo diody oraz wskaźnik odległości działają wcześniej, niż pojawia się pikanie.
Tak więc dodatkowych plusów wyświetlacza jest naprawdę wiele.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum